«Εκσυγχρονιστική» Συντήρηση και στους Δήμους

 

«Πρώτη Φορά Αριστερά» στους Δήμους

«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ» ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η «εκσυγχρονιστική» πολιτική της «αριστερής» δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της γενικότερης στάσης και πολιτικής των «αριστερών» «δημοτικών αρχόντων», που βγήκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την συμμετοχή κι άλλων «εκσυγχρονιστικών» «ανένταχτων αριστερών» ή μελών ομάδων της αποκαλούμενης «επαναστατικής αριστεράς».

Στην ουσία, οι δήμαρχοι αυτοί και οι παρατάξεις τους αντιγράφουν και αναπαράγουν το «εκσυγχρονιστικό» κυβερνητικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας, σε τοπικά επίπεδα, τα ίδια τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων εκμεταλλευομένων. Κάτω από τον διάφανο και διάτρητο μανδύα του «εκσυγχρονισμού» έχουν επιδοθεί σε μια ατέρμονη προσπάθεια συντήρησης των καθεστωτικών μηχανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και αντιγραφής των παλιών αστικών πολιτικών περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς τους δημότες,…

Διαβάστε το άρθρο...


 

 

«Πρώτη Φορά Αριστερά» στους Δήμους

«ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ» ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014, στον δήμο Χαλανδρίου, εξελέγη η παράταξη «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου», στο δεύτρο γύρο, με επικεφαλής τον «ανένταχτο»  της αριστερας, Σίμο Ρούσο . Αυτή η παράταξη ήταν μια σύμπραξη μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλανδρίου, του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου (πλειοψηφούσε η τότε «Αριστερή Πλατφόρμα») και κάποιων ανένταχτων κατοίκων .

Αυτό που στο προεκλογικό της πρόγραμμα αναδείκνυε  η παράταξη αυτή ήταν τα εξης: «Παλεύουμε για ανατροπή στο δήμο μαζί με τους δημότες και γιαυτό είναι ανάγκη να αναδειχθεί μια ριζοσπαστική αριστερή πλειοψηφία» . Και ο Σίμος Ρούσσος διαλαλούσε «Δεν θέλουμε να πάρουμε τον δήμο για μας , αλλά θέλουμε να πάρουμε τον δήμο για να τον παραδώσουμε στους κατοίκους».

Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων τους και στα πλαίσια των βαρύγδουπων «δημοκρατικών» εξαγγελιών, στάλθηκε (1/09/2014) κείμενο στην ιστοσελίδα του δήμου αλλά και στην ιστοσελίδα της δημοτικής παράταξης -(το οποίο βέβαια, στα πλαίσια της «εκσυγχρονιστικής» δημοκρατίας, ποτέ δεν δημοσιεύτηκε)- εκφράζοντας απόψεις και προτάσεις για την νέα πορεία του δήμου. Σ’ αυτό τονίζονταν ότι το μοναδικό περιεχόμενο της εξαγγελίας  «θα παραδώσουμε τον δήμο στους κατοίκους του», δεν μπορούσε να έχει άλλο περιεχόμενο από το ότι οι αποφάσεις του Δήμου πρέπει να παίρνονται από λαϊκές συνελεύσεις δημοκρατικά οργανωμένες. Μέσα από τις οποίες, ταυτόχρονα, θάπρεπε,  να επιδιωχθεί η αγωνιστική οργάνωση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του δήμου ενάντια στη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα.

Δυστυχώς όμως, από πολύ νωρίς, η νέα «αριστερή» δημοτική αρχή έκανε πολύ καθαρό ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει πράξη τις παχιές «συμμετοχικές» λαϊκές εξαγγελίες της. Αντιγράφοντας πιστά όλους τους προηγούμενους, αμέσως με την ανάληψη του δημαρχείου ο νέος δήμαρχος μαζί με τους αντιδημάρχους του και άλλους «επιτελικούς» του παρατρεχάμενους, έχτισαν μια ομάδα που παίρνει μόνη της  την οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε, καν στην παράταξη με την οποία εκλέχτηκαν. Η οποία, πριν την εκλογική της «επιτυχία», λειτουργούσε με τακτικές ολομέλειες, έχοντας και εκλεγμένη συντονιστική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Παραίτηση μιας δημοτικής συμβούλου, ανεξαρτητοποίηση ενός άλλου και συνεχείς διαφοροποιήσεις  3-4 δημοτικών συμβούλουν της πλειοψηφίας. Όσο για τις  «λαϊκές συνοικιακές συνελεύσεις» παραμένουν εξαγγελίες γραμμένες στα προεκλογικά φυλλάδια.

Αλλά και οι υπόλοιπες «προγραμματικές» διακηρύξεως» της «πρώτης φορά αριστερής δημοτικής αρχής» δεν είχαν καθόλου καλύτερη τύχη. Η παράδοση σε ιδιωτική εταιρεία  ακόμα και της διοργάνωσης των αγώνων ανωμάλου δρόμου (που για χρόνια διεξάγονταν από τις ίδιες τις υπηρεσίες του δήμου) απεικονίζει τους προσανατολισμούς και τις διαθέσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Ακόμα πιο ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου για το κολυμβητήριο και την χρόνια τώρα δωρεάν άθληση, σ’  αυτό, των μελών του ΚΑΠΗ. Με πρωτοβουλία της νέας «αριστερής» δημοτικής διοίκησης, , και με την ψήφο όλων των παρατάξεων, (πλην ενός μόνο συμβούλου) καταργήθηκε το «δωρεάν» των συνταξιούχων του ΚΑΠ. Και  επιβλήθηκε, και σ’ αυτούς, (εξαιρώντας μόνο όσους είχαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ)μηνιαία συνδρομή 25 ευρώ για να … αποκατασταθεί, δήθεν, η αδικία που γίνονταν σε βάρος των άλλων.

Η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε και οι υπογραφές διαμαρτυρίας που συγκεντρώθηκαν, βέβαια, σε βάρος αυτής της ανάλγητης απόφασης σε βάρος των ηλικιωμένων συνταξιούχων, τους υποχρέωσε να επαναφέρουν προς «επανεξέταση» το ζήτημα, στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Όπου, με επεισοδιακό τρόπο, αποφασίστηκε μόνο η μείωση της συνδρομής των ηλικιωμένων σε 12,5 ευρώ.  Όλο αυτό όμως έδειξε ότι η «αριστερή» νέα δημοτική αρχή δεν είναι καθόλου αριστερή και υιοθετεί όλες τις συντηρητικές και αντιδραστικές λογικές του κοινωνικού αυτοματισμού, για να περιορίσει κοινωνικές παροχές και να τις προσαρμόσει προς το χειρότερο για χάρη δήθεν των … «όσων δεν τις έχουν» και όχι το αντίστροφο!!

Αν σε αυτό προστεθούν και οι καταγγελίες του συλλόγου των εργαζομένων του δήμου Χαλανδρίου για την αυταρχική συμπεριφορά του δημάρχου Ρούσσου, τότε διαμορφώνεται μια εικόνα εντελώς αντίθετη με τα «αριστερά» λόγια. Μια εικόνα που δεν περιορίζεται σίγουρα μόνο στον δήμο Χαλανδρίου, που στηρίζεται όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλους παρόμοιους «αριστερούς» εκσυγχρονιστές (ΛΑΕ, ΑΡΑΝ, κλπ).  Συναντιέται σε όλους τους αντίστοιχους  δήμους της χώρας που πέρασαν στην «αριστερή» διοίκηση τέτοιων εκσυγχρονιστών.

Είναι, στην ουσία, το αποτέλεσμα της συνολικής «εκσυγχρονιστικής» προσπάθειας που αναπτύσσει, σε όλα τα επίπεδα, κυβερνητικά και τοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι παρόμοιοι σύμμαχοί του. Μιας προσπάθειας που πέρα από τα λόγια καταλήγει αναπόφευκτα στην συντήρηση του αντιδραστικού κρατικού μηχανισμού της άρχουσας αστικής τάξης, στην διαιώνιση της προστασίας των συμφερόντων της, στην αντιγραφή των αντιδραστικών αντιλαϊκών πολιτικών της.

 

Γ.Ν.

Σχετικά άρθρα