Σε 737 εταιρείες το 80% της παγκόσμιας οικονομίας!!

Σε 737 εταιρείες το 80% της παγκόσμιας οικονομίας!!

Ναι. Καλά διαβάσατε στον τίτλο. Το 80% της οικονομίας του πλανήτη ελέγχεται από 737 μόνο εταιρείες. Και οι 147 απ΄ αυτές ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας!

Τι φοβερή συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση! Τι τεράστια επιβεβαίωση της μαρξιστικής θεωρίας από την ίδια την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Τι τρομακτική απεικόνιση του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που προείδαν ο Μαρξ με τον Ένγκελς και περιέγραψε ανάγλυφα ο Λένιν στην ανάλυσή του για τον Ιμπεριαλισμό!!…

Διαβάστε την συνέχεια

 


Σε 737 εταιρείες το 80% της παγκόσμιας οικονομίας!!

 

Ναι. Καλά διαβάσατε στον τίτλο. Το 80% της οικονομίας του πλανήτη ελέγχεται από 737 μόνο εταιρείες. Και οι 147 απ΄ αυτές ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας!

Αυτό αποκαλύπτει η μελέτη τριών ερευνητών του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Οι 3 Ελβετοί πανεπιστημιακοί (ο Τζέιμς Γκλάτφελντερ, ο Στέφανο Μπατιστόν και η Στεφανία Βιτάλι), ειδικοί στα σύνθετα δίκτυα, επεξεργάστηκαν τα στοιχεία του 2007, των βάσεων του ΟΟΣΑ, για 37.000.000 επιχειρήσεις, (σήμερα περιλαμβάνουν 44 εκατομμύρια εταιρείες), ξεχώρισαν 43.060 επιχειρήσεις, που ανταποκρίνονται στα κριτήρια του ΟΟΣΑ ως πολυεθνικές, και με πρωτότυπη και κοπιαστική δουλειά εντόπισαν το ποσοστό συμμετοχής που έχει η καθεμιά απ΄ αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις σε άλλες μικρές και μεγάλες. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν είναι εκπληκτικό. Διαπίστωσαν ότι κάθε μία απ΄ αυτές τις 43.060 μεγάλες επιχειρήσεις κατείχε κατά μέσο όρο πακέτα μετοχών 20 άλλων επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας. Ενώ οι μετοχές άλλων μικρότερων επιχειρήσεων, που κατείχαν αυτές οι 43.060 εταιρείες, αναδεικνύουν ένα σύμπλεγμα 600.000 αλληλοεξαρτόμενων επιχειρήσεων, μέσω του οποίου καταλήγει το 80% της παγκόσμιας οικονομίας να ελέγχεται από 737 μόνο επιχειρήσεις και το 40% από τις 147 (από τις οποίες. τα τρία τέταρτα, δηλαδή οι 110, δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα με πρώτη στον κόσμο την βρετανική τράπεζα Μπέρκλεϊς)!

Τι φοβερή συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση! Τι τεράστια επιβεβαίωση της μαρξιστικής θεωρίας από την ίδια την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Τι τρομακτική απεικόνιση του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού που προείδαν ο Μαρξ με τον Ένγκελς και περιέγραψε ανάγλυφα ο Λένιν στην ανάλυσή του για τον Ιμπεριαλισμό!!

Και ταυτόχρονα, τι συνθλιπτική καταδίκη όλων των ρεφορμιστικών αντιλήψεων (σοσιαλδημοκρατικών και σταλινικών) που περιμένουν και κηρύττουν ότι ο καπιταλισμός μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση ή ακόμα και να «επιστρέψει» στην προμονοπωλιακή του φάση!

Η αλληλοσύνδεση αυτών των επιχειρήσεων, όχι μόνο μέσα από τα πακέτα των μετοχών που αλληλοκατέχουν, αλλά και από μια σειρά δομικών λειτουργικών διαδικασιών και προϊόντων, δίνει στις λίγες αυτές εταιρείες τεράστια δύναμη, όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Δύναμη που καθορίζει, προσδιορίζει και διαμορφώνει κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικές εξελίξεις. Και αναδείχνει πλέρια το δικτατορικό περιεχόμενο της σάπιας αστικής (ψευτο)δημοκρατίας του κεφαλαιοκρατικού καθεστώτος, σε μικρές ή μεγάλες χώρες, σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Ο έλεγχος που ασκείται από την Goldman Sacks και άλλες λιγοστές μεγάλες τραπεζικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις πάνω στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικός. Η General Motors, με κέρδη 5 δισεκ. δολάρια, το 2010, όχι μόνο δεν πλήρωσε καθόλου φόρο αλλά εισέπραξε από πάνω και κρατικές επιδοτήσεις τριών περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων! Ανάλογα παραδείγματα μπορούν εύκολα να αναφερθούν και για την Ευρώπη, την Ασία και οποιαδήποτε άλλη περιοχή του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Η τεράστια συγκεντρωποίηση στην οποία έχει καταλήξει ο παγκόσμιος καπιταλισμός αποτελεί την πιο εύγλωττη πιστοποίηση ότι ως κοινωνικό οικονομικά σύστημα έχει ιστορικά ξοφλήσει. Οι παραγωγικές σχέσεις του (ατομική ιδιοκτησία και εθνικά σύνορα) βρίσκονται σε ασίγαστη σύγκρουση με το μέγεθος των παραγωγικών δυνάμεων και των αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας. Και από αυτή την θέση της ιστορικής παρακμής δεν υπάρχει γυρισμός. Ή θα ανατραπεί και θα αντικατασταθεί με τις σοσιαλιστικές κοινωνικοποιημένες σχέσεις παραγωγής και τον σχεδιασμό ολόκληρης της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των ίδιων των εργαζομένων ή , όσο συνεχίζει να υπάρχει, θα σέρνει την κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο στην αποσύνθεση και την καταστροφή.

 

Σταθάτος Χ.

(Τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο αντλήθηκαν από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» 27/1/12 και συγκεκριμένα από το άρθρο του Γ. Δελάστικ «Κυβερνούν τον κόσμο 147 εταιρείες!»). 

Σχετικά άρθρα