Για τον επανεξοπλισμό του μολσεβίκιου κόμματος το 1917 (4) -του Δ. Γιώτη

Για τον επανεξοπλισμό του μολσεβίκιου κόμματος το 1917 (4)

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1917;

Η ιστορική αλήθεια ενάντια στη σταλινική μυθολογία

Ο σύντροφος Κώστας Μπατίκας στο βιβλίο που άφησε φεύγοντας πρόωρα από τη ζωή, υποστηρίζει ότι: «Οι «Θέσεις του Απρίλη» του Λένιν δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση μια αναθεώρηση των προηγούμενων θέσεών του για τη διαρκή επανάσταση. Κανένας «επανεξοπλισμός του κόμματος», με την έννοια της αναθεώρησης των θέσεών του, δεν υπήρξε από τον Λένιν το 1917…» («Η Μαρξιστική Θεωρία της επαναστατικής μετάβασης στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό» σελ. 307).

Διαβάστε τηνΣυνέχεια…


 

 

Για τον επανεξοπλισμό του μολσεβίκιου κόμματος το 1917 (4)

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 1917;

Η ιστορική αλήθεια ενάντια στη σταλινική μυθολογία

Ο σύντροφος Κώστας Μπατίκας στο βιβλίο που άφησε φεύγοντας πρόωρα από τη ζωή, υποστηρίζει ότι: «Οι «Θέσεις του Απρίλη» του Λένιν δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση μια αναθεώρηση των προηγούμενων θέσεών του για τη διαρκή επανάσταση. Κανένας «επανεξοπλισμός του κόμματος», με την έννοια της αναθεώρησης των θέσεών του, δεν υπήρξε από τον Λένιν το 1917…» («Η Μαρξιστική Θεωρία της επαναστατικής μετάβασης στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό» σελ. 307).
Με την αναφορά του αυτή, ο σ. Κώστα Μπατίκας, επιβεβαιώνει το γενικό αντιφατικό χαρακτηριστικό που διαπερνάει ολόκληρο το τελευταίο βιβλίο του. Από την μια, να προσπαθεί, με αγωνία και ειλικρινή διάθεση, να βρει τον αληθινό μαρξισμό, μέσα από τα έργα των ίδιων των ιδρυτών του. Από την άλλη, όμως, να αποφεύγει αλήθειες της ιστορικής πραγματικότητας, διστάζοντας να έρθει αντιμέτωπος και να απορρίψει αναληθείς μυθοπλασίες του σταλινισμού, που για χρόνια γέμιζαν το κεφάλι του σαν δήθεν μαρξισμός. Τον ειλικρινή και υγιή προβληματισμό του, τον αφήνει ανολοκλήρωτο και μετέωρο σε ερωτήματα χωρίς απάντηση.
Στη συγκεκριμένη αναφορά στον Απρίλη του 1917, κλείνει τα μάτια στο τι αντιπροσώπευαν πραγματικά οι «Θέσεις του Απρίλη» του Λένιν για το μπολσεβίκικο κόμμα και αποφεύγει να μελετήσει την ουσία της σύγκρουσης του Λένιν με τους «παλιούς μπολσεβίκους». Αφήνει να σέρνεται, στον προβληματισμό του, άθικτος ο αντιλενινικός σταλινικός μύθος του «αλάθητου» και «αμετάβλητου» από την γέννησή του Λένιν και να υποστηρίζει τις ανιστόρητες βάσεις πάνω στις οποίες ο σταλινισμός «θεμελίωσε» τις αντιμαρξιστικές και αντεπαναστατικές θεωρίες των «σταδίων», των «λαϊκών μετώπων» κλπ κλπ. Θεωρίες που, ο ίδιος ο σ. Κώστας Μπατίκας, απερίφραστα καταδικάζει στο βιβλίο του.
Τι ακριβώς συνιστούν, λοιπόν, οι «Θέσεις του Απρίλη 1917» του Λένιν;
Με τις θέσεις του Απρίλη 1917, ο Λένιν, αντιτάχθηκε στις καθιερωμένες φόρμουλες και συγκρούστηκε δυναμικά με ολόκληρη την ηγεσία του κόμματος (με τους λεγόμενους «παλιούς μπολσεβίκους») που επέμεναν (και μετά την επανάσταση ου Φλεβάρη) να υποστηρίζουν τις παλιές θέσεις για την «δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς». Θέσεις που είχαν ήδη φανερά ανασκευαστεί και ξεπεραστεί από την δυαδική εξουσία που είχε προκύψει από την Φεβρουαριανή επανάσταση.
Ταυτόχρονα, είναι πια πασίγνωστο, ότι με τις διαρκοεπαναστατικές «Θέσεις του Απρίλη», ο Λένιν, με τις οποίες ήρθε σε σφοδρή αντίθεση με τους παλιούς ηγέτες του κόμματός του (Κάμενεφ, Στάλιν,κλπ) βρέθηκε ταυτισμένος και σε λίγο ενώθηκε άρρηκτα με τον Λεόν Τρότσκι και την οργάνωσή του. Που από το 1905 διατύπωνε επίμονα τις δικές του διαρκοεπαναστατικές θέσεις για την δικτατορία του προλεταριάτου στην καθυστερημένη Ρωσία (αντικρούοντας τις θέσεις περί «δημοκρατικής δικτατορίας του προλεταριάτου και της αγροτιάς»). Κι ακριβώς γι’  αυτό, μετά την θεμελιακή αυτή προγραμματική συμφωνία και την ενοποίησή τους, ο Λένιν και ο Τρότσκι, από την άνοιξη του 1917, συμβάδισαν και ηγήθηκαν από κοινού στο μπολσεβίκικο κόμμα, στην Οκτωβριανή Επανάσταση και στην θεμελίωση της ΕΣΣΔ και της Κομμουνιστικής (3ης) Διεθνούς!!!
Με άλλα λόγια, μετά την καταλυτική εκείνη εσωκομματική σύγκρουση του Απρίλη 1917 και την επικράτηση των διαρκοεπαναστατικών θέσεων του Λένιν, και ύστερα από την ενοποίηση με την Διαχτιδικη Οργάνωση του Λ. Τρότσκι, το παλιό μπολσεβίκικο κόμμα μεταμορφώθηκε και έγινε το κόμμα της νικηφόρας προλεταριακής σοσιαλιστικής επανάστασης του Οκτώβρη. Με το πρόγραμμά του, το πρόγραμμα της διεθνικής και της παγκόσμιας διαρκούς επανάστασης.
Τα αναμφισβήτητα αυτά ιστορικά γεγονότα (στα οποία ηγήθηκαν μαζί ο Λένιν και ο Τρότσκι), αλλά και αυτές οι ίδιες οι λενινικές «Θέσεις του Απρίλη 1917», βεβαιώνουν με τον πειστικότερο τρόπο ότι ο Λένιν, με βάση τα νωπά διδάγματα της Φεβρουαριανής εργατο – αγροτικής επανάστασης, ολοκλήρωσε τις διαρκοεπαναστατικές επεξεργασίες του και επιστρέφοντας από την Ευρώπη στη Ρωσία, ρίχτηκε αποφασιστικά στον αγώνα για τον προγραμματικό προλεταριακό επανεξοπλισμό του μπολσεβίκικου κόμματος, ενάντια στους παλιούς ηγέτες που στάθηκαν ανίκανοι να διδαχτούν οτιδήποτε από τις εξελίξεις και, εμμένοντας τυπολατρικά στην παλιά προγραμματική φόρμουλα, πήραν πρόθυμα τον δρόμο του σοσιαλπατριωτικού συμφιλιωτισμού.
Όσο κι αν οι σταλινικοί παραχαράκτες έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αλλοιώσουν τα αναμφισβήτητα αυτά ιστορικά γεγονότα, ωστόσο, οι συνεπείς μαρξιστές επαναστάτες ολόκληρο τον κόσμο -που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τις γνήσιες ιδέες του μπολσεβικισμού, τις ιδέες του Λένιν και του Τρότσκι (όπως ο Παντελής Πουλιόπουλος και οι σύντροφοί του στην Ελλάδα)- έχουν ατράνταχτα αποδείξει, με τις γνωστές επιστημονικές αναλύσεις τους, ότι ο Λένιν με τις «Θέσεις του Απρίλη» ολοκλήρωσε τις προγραμματικές διαρκοεπαναστατικές επεξεργασίες του και έβαλε έτσι οριστικό τέλος στις παλιές και ξεπερασμένες αντιθέσεις ,που είχε με τον Λ. Τρότσκι, γύρω από την διαρκή επανάσταση στις κοινωνικές συνθήκες της Ρωσίας.
Κάθε σοβαρός μελετητής των τάσεων και των ρευμάτων του επαναστατικού μαρξισμού, κάθε κομμουνιστής που αναζητάει την αλήθεια κάτω από την σταλινική μεσαιωνική ψευτιά, έχει χρέος να μελετήσει, με ιδιαίτερη προσοχή, τα έργα των φωτισμένων μαρξιστών που πάλεψαν ενάντια στους επίγονους του Λένιν και σφετεριστές της εργατικής εξουσίας στην ΕΣΣΔ.
Ένας απ’ αυτούς τους φωτισμένους μαθητές του Μαρξ και του Λένιν, στον τόπο μας, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1924-1926), ο Παντελής Πουλιόπουλος, υπερασπίζοντας τις διαρκοεπαναστατικές ιδέες του Μαρξ – Ένγκελς, του Λένιν και του Τρότσκι, ενάντια στους εθνικορεφορμιστές σταλινικούς πλαστογράφους, έγραφε το 1934:
«Μπορούμε να πούμε πως όλες οι σφοδρές συζητήσεις ανάμεσα στους Ρώσους μαρξιστές που ανάψανε στα 1905 κι ύστερα, γύρω από τα βασικά προβλήματα της Ρώσικης Επανάστασης, βρήκανε το ιστορικό τους κλείσιμο –ύστερα από το ιντερμέτζο του 1908- τον Απρίλη και το Οκτώβρη 1917» («Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;» σελ. 138 εκδόσεις «Νέοι Στόχοι»)
Τον Απρίλη και τον Οκτώβρη του 1917, λοιπόν, έγινε το ιστορικό κλείσιμο των διαρκοεπαναστατικών αντιθέσεων του Λένιν και του Τρότσκι, των δύο συναρχηγών της μεγάλης προλεταριακής επανάστασης που εγκαθίδρυσε το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο. Χωρίς τον Απρίλη δεν θα είχε υπάρξει ο Οκτώβρης! Ο διαρκοεπαναστατικός «επανεξοπλισμός» του μπολσεβίκικου κόμματος εξασφάλισε την νίκη του Οκτώβρη!
Εκμηδενίζοντας την σταλινική μυθολογία για το «αλάθητο» των αρχηγών, παραθέτοντας πλατιά αποσπάσματα από τα έργα του Λένιν, στο παραπάνω βιβλίο του, ο Π. Πουλιόπουλος γράφει:
«Ούτε ο Μαρξ, ούτε ο Λένιν ούτε κανένας άλλος, όσο μεγάλος κι αν ήταν άνθρωπος, στάθηκαν αλάνθαστοι. Κι ο Μαρξ κι ο Λένιν δίδαξαν άλλους και διδάχτηκαν ταυτόχρονα από άλλους και προπάντων από τη ζωή. Είναι «ηρωικός μύθος» η σταλινική παράσταση για έναν Λένιν που τάχα το 1900 βγήκε τέλεια σχηματισμένος όπως ήταν στα 1917, πάνοπλος, όπως βγήκε η Αθηνά από την κεφαλή του Δία, δίχως να υποστεί μια εξέλιξη κι αυτός με βάση την κατοπινή πείρα…» (στο ίδιο, σελ. 119).
Την ακαταμάχητη αυτή ιστορική αλήθεια αντέταξαν συνεπείς μαρξιστές επαναστάτες, οι συνεχιστές του Λένιν, ενάντια στον σταλινικό γραφειοκρατικό σκοταδισμό, ενάντια στους μεσαιωνικούς πλαστογράφους και δολοφόνους του μπολσεβίκικου κόμματος, της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της ΕΣΣΔ!
Αντίθετα, επομένως, απ’ όσα λέει ο σύντροφος Κ. Μπατίκας στο βιβλίο του, η ιστορία και ο μαρξισμός έχουν αδιαμφισβήτητα αποδείξει ότι ο Λένιν, τον Απρίλη του 1917, πραγματοποίησε τον αναγκαίο διαρκοεπαναστατικό «επανεξοπλισμό» του μπολσεβίκικου κόμματος, την απαραίτητη προγραμματική τροποποίηση, σύμφωνα με τα μαθήματα που ο ίδιος έβγαλε από την εργατο – αγροτική επανάσταση του Φλεβάρη. Μαθήματα που δεν διέφεραν από τις αντίστοιχες διαρκοεπαναστατικές επεξεργασίες και τοποθετήσεις του Λ. Τρότσκι, πριν και στη διάρκεια αυτής της ίδιας της επανάστασης, που ανέτρεψε τον τσαρικό απολυταρχισμό και ανέβασε στη σκηνή το καθεστώς της επαναστατικής διαρχίας.
Κάθε απροκατάληπτος κομμουνιστής αγωνιστής, που θέλει να βεβαιωθεί ο ίδιος για την ιστορική αυτή αλήθεια και να απαλλαγεί από τη όποια επίδραση της σταλινικής μυθολογίας, δεν έχει παρά να μελετήσει προσεκτικά όχι μόνο τα βιβλία και την κοινή επαναστατική δράση των δύο συναρχηγών της οκτωβριανής Επανάστασης, του Ν. Λένιν και του Λ. Τρότσκι, κι όλων των μαρξιστών επαναστατών που συνέχισαν την πάλη για τις διαρκοεπαναστατικές ιδέες και το διεθνικό πρόγραμμα του μπολσεβικισμού και μετά τον γραφειοκρατικό σοσιαλπατριωτικό εκφυλισμό του πρώτου εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ. Ο σύντροφος Κ. Μπατίκας, δυστυχώς, δεν κατόρθωσε να απαλλαγεί πλήρως από την μακρόχρονη επίδραση της σταλινικής, δήθεν «λενινικής», μυθολογίας.

Φλεβάρης 2013
Δ. Γιώτης

Διαβάστε και τα:

Για τον επανεξοπλισμό του Μπολσεβίκικου κόμματος το 1917 (1)

-(Παράρτημα ΙΙ του βιβλίου “Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης” του Λ. Τρότσκι)

Για τον επανεξοπλισμό του Μπολσεβίκικου κόμματος το 1917 (2)

(XVI κεφ. του βιβλίου “Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης” του Λ. Τρότσκι)

Για τον επανεξοπλισμό του Μπολσεβίκικου κόμματος το 1917 (3)

-(“Ο Τροτσκισμός το 1917” από το βιβλίο “Η Ζωή μου” του Λ. Τρότσκι)

Σχετικά άρθρα