Ανοιχτό γράμμα της «Ε. Δ.» στους σ. της «Κ. Τ. του ΣΥΡΙΖΑ»»

Ανοιχτό γράμμα της «Εργατικής Δημοκρατίας»
προς τους συντρόφους
της «Κομμουνιστικής Τάσης του Σύριζα»

Η λενινική ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου

και η ολέθρια πολιτική των ηγετών

του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και όλης της αριστεράς

Διαβάστε την Συνέχεια…


Διαβάστε επίσης και κατεβάστε από το site της «Ε. Δ.» την θεμελιώδη μαρξιστική ανάλυση του Π. Πουλιόπουλου σχετικά με το «χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά» και το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο


 

Ανοιχτό γράμμα της «Εργατικής Δημοκρατίας»
προς τους συντρόφους
της «Κομμουνιστικής Τάσης του Σύριζα»

Η λενινική ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου

και η ολέθρια πολιτική των ηγετών

του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και όλης της αριστεράς

 

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με το ανοιχτό γράμμα που απευθύνατε στα μέλη του ΚΚΕ (9 Απρίλη 2013) επιχειρήσατε να υποδείξετε να ακολουθήσει το κόμμα τους την ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου (την ευέλικτη ταχτική του λενινικού μπολσεβικισμού) σ’ αντίθεση με την καιροσκοπική πολιτική και την σεχταριστική (διασπαστική) ταχτική της σταλινικής εθνικορεφορμιστικής ηγεσίας του. Με άλλα λόγια, καλείτε τους αγωνιστές του ΚΚΕ να στραφούν ενάντια στον λαϊκίστικο τυχοδιωκτισμό της ηγεσίας τους, που διαιωνίζει και βαθαίνει την μακρόχρονη πολυδιάσπαση του εργατικού μας κινήματος, δυσφημίζοντας συγχρόνως τον κομμουνισμό στις συνθήκες βαθειάς αποσύνθεσης του παρακμασμένου παγκόσμιου καπιταλισμού.
Είναι μάλλον περιττό να σας πούμε ότι είμαστε σύμφωνοι, κατ’ αρχήν, με την ενιαιομετωπική αυτή ενέργεια σας. Δεδομένου ότι γνωρίζεται πολύ καλά πως η Κίνησή μας (η ΚΕΔ) δεν έπαψε ποτέ, από την ίδρυσή της, να παλεύει ενάντια σε όλες τις πολιτικές και πραχτικές που διασπούν τις δυνάμεις της εργατικής τάξης (όπως επίσης και των άλλων εκμεταλλευομένων τάξεων) προτάσσοντας εναντίον τους, επίμονα, την μόνη αληθινή ενωτική ταχτική ταξικής πάλης, την ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, σύμφωνα με τις θέσεις και την παράδοση του λενινικού μπολσεβικισμού, όπως αυτές συμπυκνώθηκαν  στις αποφάσεις των τεσσάρων πρώτων συνεδρίων της Κομμουνιστικής Διεθνούς και αναπτύχθηκαν στη συνέχεια από τους διεθνιστές Κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο, με κορυφαίο ηγέτη τον συναρχηγό της Οχτωβριανής Επανάστασης, τον Λ. Τρότσκι!
Στις μέρες μας, άλλωστε, έχει γίνει περισσότερο από φανερή η επιτακτική ανάγκη της ταξικής σύμπραξης στην δράση, όλων των τάσεων και των οργανώσεων του εργατικού κινήματος (και όχι μόνο του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ) για την υπεράσπιση και την επανακατάκτηση όλων των καταπατημένων εργατικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των μνημονίων και των τοκογλυφικών συμβάσεων, την διαγραφή του εξωτερικού χρέους, στην προοπτική εργατικής σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι οι ίδιες οι κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις της καπιταλιστικής κρίσης που υποδείχνουν ότι μόνο με το Ενιαίο Μέτωπο Ταξικής Πάλης μπορεί η εργατική τάξη να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο, να μπει επικεφαλής ολόκληρου του εκμεταλλευομένου λαού, σ’ ένα ασυμφιλίωτο ταξικό αγώνα, που θα συντρίψει το μαύρο μέτωπο και την λυσσασμένη επίθεση της ντόπιας και ξένης ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας, και θ’ ανοίξει τον δρόμο για την σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και για την επαναστατική δημοκρατία των Εργατικών Συμβουλίων. Που αποτελεί την μοναδική πραγματική διέξοδο από το καπιταλιστικό αδιέξοδο, την σήψη, την ανεργία, την εξαθλίωση και την φασιστική βαρβαρότητα.
Ωστόσο, οι μαρξιστές επαναστάτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι, η πικρή εμπειρία του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος (μετά τον θάνατο του Λένιν) έχει αναδείξει δύο πολύ σημαντικές αλήθειες, σχετικά με την ενιαιομετωπική ταχτική του μπολσεβικισμού.
H πρώτη από τις αλήθειες αυτές λέει καθαρά ότι η ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, από την ίδια την φύση της, περικλείει σοβαρούς κινδύνους, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι! Ένα μαχαίρι που πρέπει να ξέρει να το χειρίζεται σωστά η κομμουνιστική πρωτοπορία για να μην κόψει τα χέρια της από την άλλη κόψη της λεπίδας!  Να μην πατάει, δηλαδή, τις δήθεν «ενωτικές» παγίδες των σοσιαλπροδοτών πρακτόρων της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας!
Η δεύτερη, εξ ίσου σημαντική αλήθεια, που πρέπει να την λάβει σοβαρά υπ’ όψη της η νέα, η σημερινή προλεταριακή πρωτοπορία, είναι η διαστρέβλωση, η βάναυση κακοποίηση ( σε συνδυασμό με την άγνοια) της Μπολσεβίκικης ταχτικής του Ενιαίου Ταξικού Μετώπου της εργατικής τάξης «από τα κάτω και από τα πάνω» (Λένιν). Κακοποίηση και παραμόρφωση, που έγινε στην διάρκεια ενός αιώνα περίπου, από τις διάφορες οπορτουνιστικές, σεχταριστικές, κεντριστικές και αναρχίζουσες αιρέσεις του κομματιασμένου και βαθειά συγχυσμένου παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Μια παραμόρφωση που έφτασε ως στο σημείο να ανακατέψει κι’ ακόμα να εξομοιώσει την Εργατική Συμμαχία, (το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Πάλης), με τα ποικιλώνυμα «δημοκρατικά», αντιιμπεριαλιστικά, «λαϊκά», κλπ μέτωπα ταξικής συμφιλίωσης και συνεργασίας, εκμεταλλευομένων και εκμεταλλευτών! Ψευτοσοσιαλιστές, ψευτοκομμουνιστές, «ριζοσπάστες» και «νεοαριστεροί» η «νεοδρομίτες» συμπράξανε (συνειδητά η ασυνείδητα) για να νοθεύσουν και να εκμηδενίσουν την μπολσεβίκικη ταχτική της ταξικής Εργατικής Συμμαχίας, την ταχτική που μπορεί να συνενώσει ολόκληρο το παντοδύναμο προλεταριάτο και τον εκμεταλλευόμενο λαό, σε ένα ενιαίο μαχητικό στρατόπεδο πάλης ενάντια στο σαπισμένο καπιταλισμό και την φασιστική πανούκλα.

****      *****     ****

Αντιμέτωποι με αυτές τις πικρές ακριβοπληρωμένες και σημαντικές αλήθειες και μπροστά στην ελεεινή πραγματικότητα της συνθηκολόγησης και της υποδούλωσης του εργατικού κινήματος στο παρακμασμένο σύστημα της μισθοδουλείας σ’ αυτή την εποχή της θανάσιμης αγωνίας του καπιταλισμού, οι μαρξιστές επαναστάτες, οι αληθινοί κομμουνιστές (όσο λιγοστοί κι’ αν μπορεί να είναι) οφείλουν νάνε ιδιαίτερα προσεχτικοί και προπαντός ξεκάθαροι στις τοποθετήσεις τους. Πριν απ’ όλα, νάχουν οι ίδιοι σαφή αντίληψη των πραγματικών ιδεών του λενινικού μπολσεβικισμού και μαζί το κουράγιο να τις υπερασπίζονται ατόφιες, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις ή προσαρμογές. Να λένε την αλήθεια ολόκληρη για το κάθε τι. Να ξεσκεπάζουν αδίσταχτα την υποκρισία και την ψευτιά των προτάσεων και των εκκλήσεων που εκπέμπουν οι ηγέτες της ταξικής συμφιλίωσης για «ενότητα» και για «συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς». Να σφυροκοπάνε αδιάκοπα την σύγχυση και την παραπλάνηση που προκαλούν οι κατεργάρικες καιροσκοπικές αυτές προτάσεις των ρεφορμιστών ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ, από την μια και οι εξωφρενικές (δήθεν λενινικές) λαϊκομετωπικές τοποθετήσεις των σταλινικών ηγετών του ΚΚΕ και όλων των άλλων σεχταριστικών αιρέσεων, από την άλλη. Να κάνουν ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές και οι ταχτικές όλων αυτών των ηγεσιών, που οδήγησαν το εργατικό κίνημα στη σημερινή πολυδιάσπαση, αποδιοργάνωση και παράλυση, μόνο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν να επιφέρουν. Με ιώβεια υπομονή και επιμονή, οι επαναστάτες μαρξιστές, καθημερινά, με κάθε μέσο, πρέπει να εξηγούν ότι η συνεργασία όλων των δυνάμεων της αριστεράς και η ενότητα στη δράση, μονάχα με την μπολσεβίκικη πολιτική και ταχτική μπορούν να εξασφαλιστούν, μόνο με την λενινική ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, με την ταξική Εργατική Συμμαχία, μπορούν να γίνουν πράξη και να έχουν νικηφόρο σοσιαλιστικό αποτέλεσμα.

****      *****     ****

Mε όλα αυτά, αγαπητοί σύντροφοι, θέλουμε να σας πούμε τίμια την γνώμη μας και να σας τονίσουμε ότι το ανοιχτό γράμμα σας προς τα μέλη του ΚΚΕ δεν εκπληρώνει τελικά τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, δεν υπερασπίζεται με την αναγκαία συνέπεια την γνήσια λενινική πολιτική και ταχτική του ταξικού προλεταριακού Ενιαίου Μετώπου «από τα κάτω κι’ από τα επάνω». Δεν πολεμάει ενάντια στην παραμόρφωσή της και τους κινδύνους της.
Το ανοιχτό αυτό γράμμα σας (που σωστά επιλέξατε να το απευθύνεται στους αγωνιστές του ΚΚΕ) όχι μόνο δεν συμβάλει στη διάλυση της συσσωρευμένης σύγχυσης, στις γραμμές της προλεταριακής πρωτοπορίας και δεν αποκαλύπτει, ουσιαστικά, τις ολέθριες ευθύνες όλων των κομμάτων και των σχηματισμών όλης της «αριστεράς» (σταλινικής, σοσιαλδημοκρατικής, «ριζοσπαστικής και κεντριστικής») για το κομμάτιασμα και την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος, αλλά, δυστυχώς, σπέρνει περισσότερη σύγχυση και ενισχύει τις μικροαστικές αυταπάτες που καλλιεργούν οι ρεφορμιστές ( σοσιαλδημοκρατικής κοπής) ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, με το παραπλανητικό σύνθημα για την ειρηνική κοινοβουλευτική ανάδειξη μιας «κυβέρνηση της αριστεράς».
Επικεντρώνετε την κριτική σας στην άρνηση της σταλινικής ηγεσίας του ΚΚΕ να «απευθύνει ένα κάλεσμα για κοινή δράση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί έπρεπε το κάλεσμα αυτό να γίνει επιλεκτικά μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αυτή στ’ αλήθεια η λενινική αντίληψη περί ενιαίου εργατικού μετώπου; Χωρίς αμφιβολία, μια αληθινή κομμουνιστική ηγεσία με λενινική αντίληψη, θα απέρριπτε την πρότασή σας, με το δίκιο της, ως καιροσκοπική και προσαρμοσμένη στις ρεφορμιστικές δοξασίες των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είχε φροντίσει, σίγουρα όχι μετά τις εκλογές, μα από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση και η ληστρική αντεργατική επίθεση, (πριν από το περιβόητο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που αποφάσισε την ολομέτωπη ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στα χαρτιά), να πάρει την πρωτοβουλία μιας πλατειάς καμπάνιας, καλώντας πρώτα-πρώτα τους εργάτες και μαζί όλα τα κόμματα και όλες τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος, πολιτικές και συνδικαλιστικές(ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλα τα εργατικά συνδικάτα), να αναλάβουν κοινό αγώνα (με βάση δημόσια συμφωνία) για την απόκρουση της αντιδραστικής επίθεσης και για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών καταχτήσεων. Σύμφωνα με την λενινική παράδοση («από τα κάτω και από τα επάνω») θα πρότεινε ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε εργατικό χώρο, για την αναλογική εκλογή αντιπροσώπων, για ένα έκτακτο Πανεργατικό Συνέδριο, που θα επεξεργαζόταν την συμφωνία για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, δηλαδή την ταξική εργατική συμμαχία με βάση τα προβλήματα και τη θέληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων!  Κι’ όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφών, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και βέβαια, μια αληθινή κομμουνιστική ηγεσία με λενινική (και όχι σταλινική) πολιτική, παράλληλα και ταυτόχρονα με τη παραπάνω πρόταση για το Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο όλων των τάσεων και όλων των οργανώσεων του εργατικού κινήματος, δεν θα παρέλειπε ασφαλώς να προπαγανδίζει και ολόκληρο το κομματικό της πρόγραμμα και τις πολιτικές της θέσεις απέναντι στην καπιταλιστική κρίση. Το ίδιο που θα έκαναν και τ’ άλλα κόμματα που θα συμμετείχαν στο Ενιαίο Μέτωπο. Δίχως κανέναν περιορισμό, η λενινική κομμουνιστική ηγεσία, θα εξηγούσε σταθερά την ανάγκη, το Ενιαίο Μέτωπο, να μην μείνει στο όριο της υπεράσπισης των καταχτήσεων, αλλά να διεκδικήσει και την διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των εκμεταλλευομένων και να προχωρήσει στη πάλη για μια κυβέρνηση εργατών και φτωχών αγροτών, κυβέρνηση σοσιαλιστικής αναδιοργάνωσης της κοινωνίας, για να βγει αυτή από το καπιταλιστικό αδιέξοδο και την κρίση.
Ναι, ναι, σύντροφοι, τέτοια θα ήταν η ενιαιομετωπική, ευέλικτη, μπολσεβίκικη πολιτική και ταχτική που θα ακολουθούσε μια πραγματική λενινική κομμουνιστική ηγεσία μόλις ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση. Κι’ αν έχετε οποιεσδήποτε ενστάσεις, θα κάνατε καλά να ξαναδιαβάσετε προσεχτικότερα τα σχετικά με το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, κείμενα του Λένιν, του Τρότσκι και του Πουλιόπουλου.
Μια αληθινή κομμουνιστική ηγεσία, θα είχε σημάνει συναγερμό καθώς θα πλησίαζε η έκρηξη της κρίσης και της λυσσασμένης ληστρικής επίθεσης. Θα πάλευε να ξεσηκώσει ολόκληρη την εργατική τάξη και θα καλούσε στην πάλη όλες, χωρίς εξαίρεση, τις τάσεις, τις παρατάξεις και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος. Και θα το έκανε αυτό, όχι με ντουφεκιές στον αέρα (ανοργάνωτες παραταξιακές απεργίες και ξεχωριστές διασπαστικές πορείες-λιτανείες) αλλά με την ενιαιομετωπική λενινική πρόταση που περιγράψαμε πιο πάνω, με βάση τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Αυτά θα έπρεπε να λέει το γράμμα σας προς τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επίσης. Αυτή θα έπρεπε να είναι η πολιτική κριτική σας στην σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ. Λενινική κριτική με την οποία γίνεται ζωντανά, χειροπιαστά, επίκαιρα, φανερός ο αντικομουνιστικός χαραχτήρας του σταλινισμού και ο στείρος, λαϊκίστικος σεχταρισμός του.
Κι’ είναι βεβαίως αυτή την λενινική ενιαιομετωπική πρόταση που θάπρεπε να κάνετε σήμερα, εσείς, ως «Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ», όχι μόνο στους αγωνιστές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μα και στα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος που ανήκετε, του ΣΥΡΙΖΑ! Να τους πείτε καθαρά και ξάστερα ότι τόσο η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ όσο και η ρεφορμιστική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εξ ίσου συνυπεύθυνες για το ως τώρα σάρωμα των εργατικών καταχτήσεων και για την αποδυνάμωση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Κι’ ότι συνεχίζοντας την ίδια χρεωκοπημένη πολιτική και ταχτική τους, οδηγούν το κίνημα άλλη μια φορά στο βάραθρο. Όλα πλέον θα εξαρτηθούν από την πάλη των αγωνιστών ολόκληρης της αριστεράς για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, για την ταξική ανόρθωση και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Οι αγωνιστές του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τίποτε που να τους χωρίζει. Όλοι τους πληρώνουν τον καιροσκοπισμό και την πολιτική ηλιθιότητα της ηγεσίας τους. Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, με τους αγωνιστές όλης της αριστεράς, με την εργατική πρωτοπορία, στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις συνοικίες, μπορούν να αλλάξουν την πορεία των κοινωνικών-πολιτικών εξελίξεων και να αποτρέψουν μια νέα καταστροφή.
Αυτήν την αληθινά ενωτική, προλεταριακή, αγωνιστική και ελπιδοφόρα πρόταση θάπρεπε και τώρα να κάνετε, σύντροφοι, ως μια επαναστατική τάση του κινήματος που εμπνέετε από τις ιδέες και τους αγώνες του λενινικού μπολσεβικισμού. Μα γι’ αυτό είναι ανάγκη να απαλλαγείτε το γρηγορότερο από την πολύ σοβαρή σύγχυση και την λαθεμένη αντίληψη που έχετε για το λενινικό Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, για την ταχτική της ταξικής Εργατικής Συμμαχίας.
Εκτιμούμε και σεβόμαστε την προσπάθεια και τον αγώνα σας και σας παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Καμιά απολύτως διάθεση δεν έχουμε να σας ταπεινώσουμε. Το ζήτημα είναι σίγουρα ζήτημα εμπειρίας και γνώσης. Κανένας δεν γεννήθηκε μαθημένος, ούτε και υπάρχουν αλάθητοι. Απλά αισθανόμαστε την υποχρέωση απέναντι στις κοινές επαναστατικές ιδέες μας, να σας επισημάνουμε ορισμένα σοβαρά λάθη. Που δείχνουν ότι δεν έχετε σωστά κατανοήσει τις λενινικές θέσεις για το Ενιαίο Μέτωπο.
Η πιο χτυπητή απόδειξη της λειψής γνώσης σας πάνω σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, είναι αυτό που λέει το γράμμα σας προς τα μέλη του ΚΚΕ. Εκεί γράφετε.
«Η ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, υιοθετήθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή στα πρώτα της συνέδρια, σαν ένα μέσο να μπορέσουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα να βρούνε τον δρόμο προς τις μάζες…»
Σωστά, το σύνθημα του 3ου συνεδρίου της Κομ. Διεθνούς ήταν «προς τις μάζες» Όμως το γράμμα σας στη συνέχεια λέει.
«Προέβλεπε ( η ταχτική του Ενιαίου Μετώπου) την ενότητα δράσης όλων των μαζικών εργατικών κομμάτων ενάντια στην επίθεση του καπιταλισμού, στη βάση του κανόνα “χτυπάμε μαζί-βαδίζουμε χωριστά”».
Λυπούμαστε ειλικρινά, αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν είναι αλήθεια! Η πρόταση του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, που διατυπώθηκε από την Κομμουνιστική Διεθνή ( με εισήγηση του Λένιν και του Τρότσκι) ποτέ δεν «προέβλεπε την ενότητα δράσης όλων των μαζικών εργατικών κομμάτων» μονάχα. Αντίθετα, μάλιστα, ήταν πρόταση που απευθυνόταν (στόχευε ) στο σύνολο των προλεταριακών μαζών ( «προς τις μάζες») και σε όλες τις τάσεις και τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος, μεγάλες και μικρές, χωρίς καμιά εξαίρεση!  Κι’ ακόμα, στόχευε επίσης στους ακομμάτιστους και τους ανοργάνωτους εργάτες, επιδιώκοντας να τους αποσπάσει από την απογοήτευση, να τους προκαλέσει το ενωτικό ταξικό ενδιαφέρον και να τους τραβήξει στην πάλη κάτω από την σημαία του Ενιαίου Ταξικού Μετώπου.
Με άλλα λόγια, η λενινική ταχτική της Εργατικής Συμμαχίας, ανταποκρινόταν στο σύνθημα «προς τις μάζες» δεν είχε ποτέ και καμιά σχέση με καλούπια, ούτε και υπηρετούσε εισοδιστικές ανάγκες! Ήταν πρόταση μαζικής ταξικής δράσης που υπολόγιζε, πρώτα απ’ όλα, στο ταξικό αισθητήριο, στη πρωτοβουλία και στη κίνηση εκείνων των εργατικών μαζών που έχουν αηδιάσει από τους προσκυνημένους καιροσκόπους ηγέτες των κοινοβουλευτικών «μαζικών εργατικών κομμάτων», ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, καλή ώρα!
Όποιος διάβασε με κάποια προσοχή τις αποφάσεις των τεσσάρων πρώτων συνεδρίων της Κομμουνιστικής Διεθνούς και τις σχετικές τοποθετήσεις του Λένιν και του Τρότσκι, θα συμφωνήσει σίγουρα μαζί μας. Κι’ ελπίζουμε το ίδιο να κάνετε κι’ εσείς, βάζοντας στην άκρη τις εισοδιστικές σκοπιμότητες.
Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ. Το τρισχειρότερο είναι που η «Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ», με το ανοιχτό γράμμα της, επιχειρεί να διαφωτίσει τα μέλη του ΚΚΕ και να τα πείσει, ότι δήθεν η λενινική ταχτική του Ενιαίου Ταξικού Μετώπου είχε τάχα σαν «βάση της τον κανόνα “χτυπάμε μαζί, βαδίζουμε χωριστά”»!!
Έλεος σύντροφοι!! Που το είδατε αυτό γραμμένο; Ποιός σας είπε ότι η ιδιαίτερη ταχτική του «χτυπάμε μαζί, προχωράμε χωριστά» ήταν κανόνας της ταχτικής του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου;
Η αλήθεια είναι ότι ο μακαρίτης ντεφετιστής Στίνας, πριν από 75 χρόνια, είχε κάνει μια παρόμοια αλχημεία, ανακατεύοντας ανεύθυνα τις δύο αυτές μπολσεβίκικες ταχτικές, για να καταλήξει στο σταλινικό εθνικορεφορμιστικό  «λαϊκό μέτωπο», όπως και οι αρχειομαρξιστές!
Αλλά εσείς, οι οπαδοί του Λένιν και του Τρότσκι, τι σχέση έχετε με τις αλχημείες των ντεφετιστών και των αρχειομαρξιστών, στο έτος 2013;Υπάρχει έστω και ένα κείμενο του λενινικού μπολσεβικισμού που να δικαιολογεί ένα ανακάτεμα σαν κι’ αυτό;
Στη χώρα μας, ο φωτισμένος ηγέτης της μαρξιστικής αριστεράς, ο Π. Πουλιόπουλος, παλεύοντας ενάντια στη σταλινική και την αρχειομαρξιστική παραχάραξη του μπολσεβικισμού, μας άφησε ανεκτίμητες αναλύσεις τόσο για τα σοσιαλδημοκρατικά και σταλινικά «λαϊκά μέτωπα» όσο και για τις λενινικές ταχτικές του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου και των μεμονωμένων εξαιρετικών συμφωνιών του «χτυπάμε μαζί, προχωράμε χωριστά». Αναλύσεις πεντακάθαρες, που διαλύουν κάθε είδους διαστρέβλωση και σύγχυση. Εσείς σύντροφοι, δεν έτυχε ως τώρα ν’ ανοίξετε την εξαιρετική μπροσούρα «Τα Λαϊκά Μέτωπα…και η 4η Αυγούστου» (ιδιαίτερα τις σελίδες 101-105) και να μελετήσετε τις πολύτιμες αυτές μπολσεβίκικες αναλύσεις; Εμείς πάντως στηριζόμαστε, από πολλά χρόνια, σ’ αυτές. Και προτείνουμε να κάνετε κι’ εσείς το ίδιο.
Προφανέστατα, σύντροφοι, τα χοντρά λάθη και η όλη σύγχυση που χαρακτηρίζουν το γράμμα σας, φανερώνουν το βιαστικό επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο «μελετάτε» και χρησιμοποιείτε τα κείμενα των δασκάλων του μπολσεβικισμού. Δείχνουν τα ανεπίτρεπτα αυτά λάθη, μια έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι στις επαναστατικές ιδέες και τα ζητήματα του κινήματος. Γεγονός που σας εκθέτει και ακυρώνει προοπτικά την προσπάθειά σας. Οφείλουμε να σας τα πούμε.
Όμως, η πάλη για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, είναι, σήμερα ιδιαίτερα, το κρισιμότερο ζήτημα του κινήματος στη χώρα μας. Γι’ αυτό και επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρότασή μας και σας καλούμε και πάλι να συζητήσουμε για ένα πλαίσιο κοινής δράσης, για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο όλων των τάσεων του εργατικού κινήματος «από τα κάτω και από τα επάνω» ενάντια στην ληστρική επίθεση του κεφαλαίου.

 

Συντροφικά

23/5/2013

Η Ο.Ε της Κίνησης «Εργατική Δημοκρατία»

Διαβάστε και κατεβάστε από το site της «Εργατικής Δημοκρατίας» την θεμελιώδη μαρξιστική ανάλυση του Π. Πουλιόπουλου σχετικά με το «χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά» και το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο (Από την μπροσούρα του «Λαϊκά Μέτωπα… και η 4η Αυγούστου» σελ. 101-105, Εκδόσεις «Μαρξιστική Έρευνα»).

Σχετικά άρθρα