ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ»;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ»;

 

Η λεγόμενη «λαϊκή δεξιά», (όπως αποκαλείται μια μερίδα στελεχών της «ΝΔ»), την επόμενη των «σκληρών» αντιπαραθέσεων μεταξύ υπουργών σε συνεδρίαση του τρικομματικού υπουργικού συμβουλίου, διοργάνωσε και διαφήμισε τρικούβερτο γλέντι σε ταβέρνα του Δήμου Δάφνης! Κι όπως γράφτηκε στις εφημερίδες, το πολιτικό αυτό πανηγύρι (στο οποίο ηγήθηκε ο γραμματέας συνδικαλιστικού της «ΝΔ», Γ. Μανόλης) σημείωσε «σημαντική επιτυχία» και είχε έντονο «αντιμνημονιακό» και «προεκλογικό» περιεχόμενο (είχαν αναρτηθεί στην αίθουσα σχετικά συνθήματα).
Τώρα, (31/12/2011), οι πληροφορίες των καθημερινών εφημερίδων αναφέρουν ότι η ίδια ομάδα της «λαϊκής δεξιάς» ετοιμάζεται εντατικά να διοργανώσει νέα και πιο μεγάλη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην εργατούπολη του Περιστερίου. Και μάλιστα, αυτή τη φορά, χωρίς νάχουν πάρει την συγκατάθεση της ηγεσίας του κόμματός τους, όπως είχε γίνει την πρώτη φορά! Προφανώς επειδή η πρόσφατη συνάντηση του Σαμαρά με τον Παπαδήμο, υποχρέωσε την ηγεσία της «ΝΔ» να «σοβαρευτεί» ακόμα περισσότερο και να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στα μεγάλα αφεντικά της τρόικας, ντόπια και ξένα φυσικά, και να ξεχάσει την «αντιμνημονιακή» ρητορική του.
Αλλά, αυτό ακριβώς το γεγονός της εμφανέστερης υποταγής του Σαμαρά και των συνεργατών του, στις ντιρεκτίβες των μεγάλων αφεντικών. Η συμμόρφωσή τους, δηλαδή, με τις συμφωνίες συγκρότησης της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, για την πιστή εφαρμογή των ληστρικών συμβάσεων και μνημονίων, έχουν φυσικά έντονα ανησυχήσει και επικίνδυνα διογκώσει την δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες των μελών και των οπαδών της «ΝΔ», που ανήκουν στα μεσαία και στα φτωχά μικροαστικά στρώματα.
Έτσι, τα στελέχη της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», βρέθηκαν πλέον στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν από την πολιτική της κομματικής ηγεσίας τους, να διακηρύξουν ότι επιμένουν στην «αντιμνημονιακή» γραμμή και να προσπαθήσουν να εκφράσουν την αναπτυσσόμενη δυσαρέσκεια των οπαδών του κόμματος ακόμα και με λαϊκίστικα πανηγύρια σαν αυτό της Δάφνης! Ελπίζοντας να καταφέρουν να εμποδίσουν την ηγεσία να προβεί σε μεγαλύτερες υποχωρήσεις και ταυτόχρονα να συγκρατήσουν την ανήσυχη λαϊκή εκλογική βάση τους στα όρια του κόμματός τους, τουλάχιστον ως τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και οπωσδήποτε, με την κίνησή τους αυτή, τα στελέχη της «λαϊκής δεξιάς», υπολογίζουν, επίσης, στο δυνάμωμα της δικής τους επιρροής μέσα στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία.
Απ΄ αυτά βγαίνει ότι οι πιέσεις της κοινωνικής λαϊκής βάσης της «ΝΔ» έχουν αρχίσει να προκαλούν επικίνδυνα πολιτικά ρήγματα στις γραμμές της. Τα οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατηθούν στα ψηφοθηρικά «αντιμνημονιακά» όρια των γλεντζέδων της «λαϊκής δεξιάς». Μέσα στις επικείμενες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, πριν και μετά τις ερχόμενες εκλογές, η ενότητα της «ΝΔ» θα δοκιμαστεί πολύ σκληρά, μεγαλώνοντας την κρίση ολόκληρου του αστικού πολιτικού συστήματος. 

Σχετικά άρθρα