97 χρόνια ΚΔ (3) – Η πάλη για το Ενιαίο Εργα. Μέτωπο στην Ελλάδα

 

97 χρόνια από την ίδρυση

της Κομμουνιστικής (3ης) Διεθνούς -3-

 

Η πάλη για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

στην Ελλάδα

 

Οι λενινικές θέσεις και αποφάσεις των τεσσάρων πρώτων Συνεδρίων της Κομμουνιστικής (3ης) Διεθνούς (1919-1922) αποτέλεσαν την ακλόνητη και πάντα επίκαιρη βάση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε και αναπτύχθηκε η προλεταριακή επαναστατική πολιτική και η δράση της Αριστερής Αντιπολίτευσης του  σταλινισμένου γραφειοκρατικού Κ.Κ.Ε., (1928-1934), η οποία θεμελίωσε το κίνημα της 4ης Διεθνούς στην Ελλάδα (ΟΚΔΕ – ΕΟΚΔΕ).

Με λενινική συνέπεια και σαφήνεια, ο ηγέτης της μαρξιστικής αριστεράς, ο Παντελής Πουλιόπουλος, (πρώτος Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε., 1924-1926) διερμήνευσε την μπολσεβίκικη πολιτική στο σύνολό της και υπεράσπισε με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο την λενινική ταχτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου. Αντιπαλεύοντας την οπορτουνιστική σταλινική πολιτική των λεγόμενων «λαϊκών μετώπων», ο Π. Πουλιόπουλος και η μαρξιστική αριστερά, εκμηδένισε μαζί και όλες τις παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις της λενινικής προλεταριακής ταχτικής.

Στα 2 κείμενα που ακολουθούν, (τα οποία αναδημοσιεύονται από τη μπροσούρα «ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Ο 2ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ» με άρθρα και αναλύσεις του Π. Πουλιόπουλου) οι αγωνιστές του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, θα βρούνε σίγουρα τις γνήσιες απόψεις των πρωτεργατών της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τις αληθινές ιδέες του Λένιν και του Τρότσκι.

 

1. Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

2.  Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή Πολιτική


 

 

Σχετικά άρθρα