43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Προκήρυξη

Συνδέσμου

Διεθνιστών Κομμουνιστών Ελλάδας

(Σ.Δ.Κ.Ε.)


43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Οι κοινωνικές αιτίες

που την γέννησαν

παραμένουν άσβεστες


Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ταξικής Πάλης

ενάντια στην επίθεση

του κεφαλαίου

Διαβάστε την Προκήρυξη

Η προκήρυξη σε pdf

 


 

 

43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Οι κοινωνικές αιτίες

που την γέννησαν

παραμένουν άσβεστες


Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ταξικής Πάλης

ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου

 

1. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, και το κεντρικό της σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» έκφρασε δυναμικά την βαθιά θέληση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του εκμεταλλευόμενου λαού όχι μόνο για την ανατροπή της λαομίσητης στρατοκρατικής δικτατορίας αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό καθεστώς εκμετάλλευσης και καταπίεσης που αντιπροσώπευε. Και μένει βαθιά χαραγμένη στην συνείδηση των εκμεταλλευομένων αποτελώντας ένα κεντρικό ορόσημο των κοινωνικών αγώνων, παρά τις συνειδητές και συστηματικές προσπάθειες του αστικού πολιτικού καθεστώτος να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της και να την εκφυλίσει σε πανηγυριώτικο μνημόσυνο.

2. Στα σαραντατρία χρόνια που πέρασαν από τότε, τα βασικά κοινωνικά προβλήματα λαϊκής επιβίωσης που την πυροδότησαν, όχι μόνο παρέμειναν άλυτα αλλά έχουν αποκτήσει τεράστια έκταση και έντα-ση. Η φτώχεια, η ανεργία, οι στερήσεις και η εξαθλίωση αυξήθηκαν και απλώθηκαν, αφαιρώντας από την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας τους απαραίτητους όρους για μια στοιχειώδη αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή.

Μετά την συντριβή της εφτάχρονης στρατιωτικής χούντας και κάτω  από τον μανδύα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πια, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαιοκρατικού καθεστώτος που ακολούθησαν, «νεοδημοκρατικές» και «σοσιαλιστικές», με πολιτικές σκληρής λιτότητας, αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, αστυνομοκρατικής βίας και αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του εργατοπατερικού συνδικαλιστικού μηχανισμού που οι ίδιες συντηρούν,  έκαναν ότι μπορούσαν να πάρουν πίσω τις παλιές και νέες  οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις που, με σκληρούς αγώνες, κατάφερνε να κερδίζει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, φορτώνοντας όλα τα βάρη της κρίσης του σάπιου  καπιταλισμού στις πλάτες των εκμεταλλευομένων, για χάρη της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα αυτή συνεχίστηκε και με την συγκυβέρνηση του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Που σε αγαστή συνεργασία με τα διευθυντήρια των αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της «Ε.Ε.» και του ΔΝΤ και με γνώμονα τα συμφέροντα της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας,  έχει αναλάβει να κάνει ότι και οι προκάτοχοί της. Ενώ, μαζί με τον πλανητάρχη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σπέρνει ολέθριες αυταπάτες για «σταθερότητα» και «ανάπτυξη», όταν, ολόκληρη η περιοχή, φλέγεται από την ιμπεριαλιστική πολεμική δράση και οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απειλούν τον πλανήτη με γενική πολεμική ανάφλεξη.

3. Σήμερα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση για τους εργάτες, την νεολαία και τους υπόλοιπους εκμεταλλευόμενους, έχει γίνει αφάνταστα πιο τραγική. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να έχουν μειωθεί, τα τελευταία 5 χρόνια, στο μισό, με την «περιορισμένη απασχόληση» να απλώνεται ραγδαία, την ακρίβεια να κατατρώει τα τσακισμένα εργατικά εισοδήματα, την ανεργία να μαστίζει περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο, δύο στους τρεις νέους να μην μπορούν να βρουν δουλειά, εκατομμύρια εργαζόμενους να ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, με όλο και περισσότερους φόρους να μειώνουν το εργατικό εισόδημα, με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα να δέχονται απανωτά πλήγματα που επιδιώκουν να μετατρέψουν τις συντάξεις σε «επιδόματα» και με ρυθμίσεις «εργασιακών σχέσεων» που μετατρέπουν τους εργάτες σε «απασχολήσιμους» χωρίς όρια απολύσεων και χωρίς δικαίωμα απεργιακής αντίστασης, έρμαια στις ανάγκες και τις διαθέσεις του κάθε εργοδότη κεφαλαιοκράτη και με αμέτρητα ακόμα νέα αντεργατικά μέτρα που απεργάζονται χωρίς σταματημό τα ντόπια και διεθνή καπιταλιστικά επιτελεία, οι συνθήκες που γέννησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου αναπαράγονται καθημερινά σε πολύ πιο μεγάλη έκταση και ένταση.

4. Αυτή η χωρίς τέλος τρομακτική κυβερνητική και κεφαλαιοκρατική επίθεση, έχει ως βασικό «σύμμαχο» την πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος και, κυρίως, τον κυβερνητικό, κρατικό και εργοδοτικό γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό μηχανισμό που ελέγχει τις οργανώσεις του. Παρά την τεράστια οργή και αγανάκτηση που διαπερνά όλη την εργατική τάξη και κάθε εκμεταλλευόμενο στρώμα, η  ανοργανωσιά και ο κατακερματισμός των εργατικών αγώνων που υπάρχει, γεννάει  απογοήτευση, εξατομίκευση και αίσθημα ανημποριάς, καθηλώνοντας την αγωνιστική διάθεση των εργατών και της νεολαί-ας.

5. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η αναγκαία και απαραίτητη ανάπτυξη της οργανωμένης αγωνιστικής εργατικής αντεπίθεσης ενάντια στην συντριπτική επίθεση του κεφαλαίου, περνά, πρωταρχικά, από την αντιμετώπιση αυτής της πολυδιάσπασης και του διαλυτικού κατακερματισμού. Περνά αναγκαστικά από την πάλη για την συγκρότηση του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου Πάλης όλων των εργατικών δυνάμεων. Για την αγωνιστική ταξική συσπείρωση όλων των εργατών  πάνω στα κοινά ταξικά συμφέροντα, την προστασία των κατακτήσεων που έχουν μείνει, την επανακατάκτηση των χαμένων μισθών, συντάξεων και λοιπών δικαιωμάτων που αφαιρέθηκαν, τις νέες αναγκαίες κατακτήσεις ενάντια στις συνέπειες της όλο και βαθύτερης καπιταλιστικής κρίσης, για την εξασφάλιση  μιας ανθρώπινης ζωής.

Κάθε εργαζόμενος, κάθε νεολαίος, κάθε πρωτοπόρος εργάτης, πρωτοστατώντας στον σχηματισμό Επιτροπών Εργατικής Συμμαχίας σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναγκαία Ενιαία Ταξική Αγωνιστική Συμμαχία της εργατικής τάξης και όλων των οργανώσεών της.

6. Απέναντι σ’  αυτή την πραγματικότητα, η κομμουνιστική αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ) έχει χρέος να εγκαταλείψει κάθε συμβιβαστικό «λαϊκομετωπικό» προσανατολισμό και πολιτικές κοινοβουλευτικής παραλυσίας και άμεσα να πρωτοστατήσει στην πάλη για το ΕΝΙΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

 

Νοέμβρης 2016

Σ.Δ.Κ.Ε.

(Σύνδεσμος Διεθνιστών Κομμουνιστών Ελλάδας)

www.ergatikidimokratia.gr

email: info@ergatikidimokratia.gr

 

Η προκήρυξη σε pdf


Σχετικά άρθρα