ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ_ του Δ. Γιώτη

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

(Ερωτήματα που περιμένουν απάντηση)

του Δ. Γιώτη

Όπως κάθε χρόνο, η ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εξέδωσε και φέτος το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο αγωνιστικό μήνυμά της.
Κι όπως πέρυσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια, επανέλαβε και πάλι, σχεδόν με τα ίδια λόγια, ορισμένες πολύ πικρές διαπιστώσεις, για τον χρόνο που πέρασε, μα και

τις γνωστές αγωνιστικές παραινέσεις και ευχές, για τον νέο χρόνο.
Εκπλήρωσε, δηλαδή, ακόμα μια φορά το αγωνιστικό ταξικό καθήκον της, η ηγεσία του ΠΑΜΕ, και τούτη την πρωτοχρονιά. Έτσι όπως ακριβώς το επιβάλλουν τα καθιερωμένα ήθη και έθιμά μας. Απευθύνθηκε στους εργάτες, τις εργάτριες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους και με «λίγα λόγια και καλά», τους είπε την γνώμη της για όσα έγιναν μέσα στον χρόνο που πέρασε και γι΄ αυτά που θα γίνουν, αν τυχόν…δεν ακολουθήσουν την «ταξική» γραμμή του ΠΑΜΕ!
Το ίδιο όπως και πέρυσι και πρόπερσι επίσης, οι ηγέτες του ΠΑΜΕ, βρέθηκαν ξανά στην ανάγκη να διαπιστώσουν και να παραδεχτούν ότι η κατάσταση των εργαζόμενων και του λαού χειροτέρεψε κατά πολύ το χρόνο που πέρασε. Καθώς οι ίδιοι γράφουν στο εμπνευσμένο μήνυμά τους:
«Το 2011 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Βιώσαμε την πιο βάρβαρη επίθεση των συνασπισμένων δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων στη χώρα μας και στην Ευρώπη» («Ριζοσπάστης, 1/1/2012, σελ 5)
Σωστά. Ακριβώς όπως και το 2010, η κατάσταση των εργαζομένων και του λαού, και το 2011 χειροτέρεψε κατά πολύ, δεν καλυτέρεψε. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα θέριεψε κι άλλο. Οι εργατικές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα τσαλαπατήθηκαν άγρια! Η ληστρική επίθεση ξεπέρασε κάθε όριο! Η ασυδοσία, η απάτη και το θράσος των ντόπιων και των ξένων αρπακτικών μεγάλωσε πιο πολύ. Οι δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνικής αντίδρασης, παρ΄ όλες τις μεταξύ τους αντιθέσεις, συνασπίστηκαν και συγκρότησαν το Μαύρο Μέτωπο της τρικομματικής κυβέρνησής τους, για να οργανώσουν καλύτερα και να εντείνουν την αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση, που συνεχίζεται!
Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Και την γνωρίζει ασφαλώς καλύτερα απ΄ όλους ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε εκμεταλλευόμενος, ο κάθε άνεργος και συνταξιούχος. Το 2011 ήταν ακόμα χειρότερη χρονιά από τις προηγούμενες, για όλους τους εκμεταλλευόμενους. Και δεν το είχαν ανάγκη να τους το πούμε το ΠΑΜΕ και εμείς.
Γιατί όμως; Τι έφταιξε; Πως τα κατάφερε και τα καταφέρνει, η σαπισμένη κεφαλαιοκρατική εξουσία, να φορτώνει την κρίση του παρακμασμένου καπιταλισμού στη ράχη των εργατών και του εκμεταλλευόμενου λαού; Για ποιους λόγους το εργατικό κίνημα αποδείχτηκε, κι αυτή τη χρόνια, ανήμπορο να αποκρούσει και να ανατρέψει την λυσσασμένη επίθεση της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας; Που σκόνταψαν, άραγε, οι εκκλήσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, για εργατική και λαϊκή αντεπίθεση; Κι ακόμα περισσότερο, για «λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία»;
Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της ηγεσίας του ΠΑΜΕ θάπρεπε ασφαλώς να δίνει κάποιες απαντήσεις στα δύσκολα αυτά ερωτήματα. Μια γνήσια εργατική ηγεσία, που μιλάει στο όνομα του κομμουνισμού, οφείλει να λέει υπεύθυνα την γνώμη της για όλα τα σοβαρά ζητήματα του κινήματος, κάθε στιγμή. Δεν δικαιούται να σωπαίνει για τα ζωτικά αυτά προβλήματα, αφήνοντας έτσι τους αγωνιστές και την εργατική τάξη, στο σκοτάδι.
Αλλά, η ηγεσία του ΠΑΜΕ, αντί για απάντηση στα καυτά αυτά ερωτήματα, λέει στο ίδιο μήνυμά της:
«Ήταν όμως (το 2011) και μια από τις πιο αγωνιστικές χρονιές των τελευταίων 10ετιών. Η κυβέρνηση, η τρόικα, η μεγάλη εργοδοσία στη χώρα μας, ντόπια και ξένη, βρέθηκαν αντιμέτωπη με τους διαρκώς ανερχόμενους αγώνες μας».
Πολύ κακή χρονιά, λοιπόν, το 2011, αλλά ήταν επίσης και μια πολύ αγωνιστική χρονιά! Μας λέει δηλαδή, η ηγεσία του ΠΑΜΕ, ότι παρ΄ όλο που μας λιάνισαν στ΄ αλήθεια, εμείς, ωστόσο, πέσαμε ηρωικά, αποδείξαμε ότι ξέρουμε να παλεύουμε και να χάνουμε! «Η ανερχόμενοι διαρκώς αγώνες μας», δεν μπόρεσαν, βέβαια να σταματήσουν «την συνολική επίθεσή τους αλλά τους δυσκόλεψαν σοβαρά…». Κουράγιο λοιπόν. Κάποτε θάρθει και η δική μας σειρά να νικήσουμε!
Αυτά κι άλλα, το ίδιο σοβαρά και βαρυσήμαντα, λέει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της ηγεσία του ΠΑΜΕ, που μας καλεί να συνεχίσουμε και στον καινούριο χρόνο να ακολουθούμε τον ίδιον αυτόν «μονόδρομο της αντίστασης», τον μονόδρομο των ηρωικών αλλά άκαρπων αγώνων! Για νάχουμε και στην άλλη πρωτοχρονιά να λέμε πόσο ηρωικά ηττηθήκαμε και πόσο δυσκολέψαμε και δυσκολεύουμε τους νικητές αντιπάλους μας!
Μα εμείς και όλοι οι πρωτοπόροι αγωνιστές της εργατικής τάξης, που θέλουμε να νικούμε και όχι να χάνουμε ηρωικά, δικαιούμαστε σίγουρα να διαφωνούμε με αυτά τα σοφίσματα και να αξιώνουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματά μας και ακούραστα να επιμένουμε.
Και πάνω απ΄ όλα, δικαιούμαστε να απαιτήσουμε, από τους σοφούς ηγέτες μας, μια ξεκάθαρη απάντηση τώρα, σε τούτα ‘δω τα κρίσιμα, νέα, ερωτήματά μας:

  • Γιατί «οι ανερχόμενοι αγώνες μας» ήταν άκαρποι και αυτή τη χρονιά όπως και όλες τις προηγούμενες; Ποιοι ευθύνονται άραγε γι΄ αυτό;
  • Η πολιτική και η τακτική του ΠΑΜΕ, βοήθησε καθόλου το κίνημα της εργατικής τάξης να ξεπεράσει την διάσπασή του, να ανασυνταχθεί, να οργανωθεί και να περάσει στην αντεπίθεση;
  • Γιατί η ηγεσία του ΠΑΜΕ δεν πήρε και δεν παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος σε ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ενάντια στο ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ  των εκπροσώπων του κεφαλαίου;
  • Τι εμποδίζει τους ηγέτες του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν αμέσως τώρα, στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, να συγκληθεί ένα ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, με αντιπροσώπους άμεσα εκλεγμένους από ελεύθερες ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ στους τόπους δουλειάς, ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, για την απόκρουση ης επίθεσης του κεφαλαίου;

Δ. Γιώτης 

Σχετικά άρθρα