ΣΑΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Σάπιο ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα και όχι μόνο οι “οίκοι αξιολόγησης”

Όπως έγραψε η οικονομική «Ελευθεροτυπία», στις 15/4/2011, επιτροπή της αμερικάνικης γερουσίας (ύστερα από έρευνα 2 χρόνων!), αποφάνθηκε τελικά ότι οι «οίκοι αξιολόγησης» (Goldman Sachs κλπ) και το χρηματοπιστωτικό σύστημα Αμερικής και Ευρώπης αποδεικνύονται ένα «βαθιά διεφθαρμένο και σάπιο σύστημα»!!

 

Σύμφωνα με όσα έγραψε η εφημερίδα αυτή, η έκθεση της Μόνιμης Υποεπιτροπής Ερευνών της Αμερικάνικης Γερουσίας, συμπέρανε ότι:

«η κρίση ήταν προϊόν ενός βαθιά διεφθαρμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτήθηκε από πεινασμένες για κέρδη τράπεζες που εξαπατούσαν τους πελάτες τους και εποπτεύονταν από χαλαρούς νομοθέτες, οι οποίοι ήταν συνένοχοι στη χρόνια κατάχρηση των πιο θεμελιωδών κανόνων του παιχνιδιού.»(!!)

Διαπιστώνει δηλαδή, η «οξυδερκής» αυτή επιτροπή και εντοπίζει βαθιά διαφθορά και σήψη στα κέντρα του κεφαλαιοκρατικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στους «χαλαρούς νομοθέτες» του! Και χωρίς καμιά αμφιβολία δεν κάνει κανένα απολύτως λάθος σχετικά μ΄ αυτό. Διέφυγε όμως της προσοχής της ότι η διαφθορά και η σήψη είναι οργανικό στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομίας ολόκληρης, προ πολλού. Και ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της παρακμής και της σήψης του παγκόσμιου καπιταλισμού στην ιμπεριαλιστική εποχή του. Κατά συνέπεια, η κρίση δεν είναι προϊόν της διαφθοράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος (όπως διατείνεται η επιτροπή της Γερουσίας) αλλά είναι εκδήλωση της παρατεταμένης αποσύνθεσης του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού εκμεταλλευτικού συστήματος, στο σύνολό του. Ένα σύστημα αγριανθρωπικό που ζει ακόμα τρώγοντας τις σάρκες του. Ένα μισο-πτώμα δηλαδή, που, πριν από πολλά χρόνια, περιμένει το νεκροθάφτη του. Δηλητηριάζοντας με την αποσύνθεσή του το σύνολο της κοινωνίας και απειλώντας με αφανισμό ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όπως καθαρά το μαρτυράει, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, η συγκλονιστική τραγωδία της Φουκουσίμα.

Σχετικά άρθρα