Ποια πρόταση θα έκανε ο Λένιν σήμερα;

 

Ποια πρόταση θα έκανε ο Λένιν σήμερα

στην ηγεσία και στα μέλη του ΚΚΕ και σε

όλους τους έλληνες κομμουνιστές;

Διαβάστε την Συνέχεια

 


 

Ποια πρόταση θα έκανε ο Λένιν σήμερα

στην ηγεσία και στα μέλη του ΚΚΕ και σε

όλους τους έλληνες κομμουνιστές;

Στις συνθήκες της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, που ζούμε σήμερα, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Σ΄ αυτές τις συνθήκες των γρήγορων πολιτικών μεταβολών, εξελίξεων και ανατροπών, όλοι οι κομμουνιστές αγωνιστές (σε όποια οργάνωση κι αν ανήκουν) και ιδιαίτερα οι αγωνιστές, τα στελέχη και οι ηγέτες του ΚΚΕ, πρέπει να ελέγξουν ξανά και ξανά την πολιτική και την τακτική που ακολουθούν και η οποία είναι καταφάνερα λαθεμένη. Πρέπει να κατανοήσουν βαθιά δύο βασικά ζητήματα:

α)  γιατί το ΚΚΕ έμεινε στάσιμο στις εκλογές της 6ης του Μάη; Τι έφταιξε;
β)  για ποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια τόσο μεγάλη εκλογική άνοδο; Τι σημαίνει αυτό και που μπορεί να μας οδηγήσει;

Στην αναζήτηση της μαρξιστικής απάντησης σ΄ αυτά τα ζωτικά ερωτήματα, κάθε αληθινός, κάθε υπεύθυνος κομμουνιστής, είναι υποχρεωμένος απέναντι στο κίνημα να προσφύγει στην επιστημονική μαρξιστική μέθοδο ανάλυσης, στις πραγματικές ιδέες, τις πολιτικές και τις τακτικές των δασκάλων του μαρξισμού, του επιστημονικού σοσιαλισμού. Και ιδιαίτερα να ψάξει και να μάθει ποια πολιτική και ποια τακτική θα πρότεινε ο ηγέτης του μπολσεβικισμού, ο Λένιν, στους έλληνες κομμουνιστές, στις συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες; Θα συμφωνούσε μήπως, ο Λένιν και οι άλλοι ιδρυτές της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με την πολιτική και την τακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ αλλά και των άλλων διαφόρων κομμουνιστικών οργανώσεων που υπάρχουν δίπλα του;
Στα ερωτήματα αυτά, ο Λένιν, (όπως και όλοι οι άλλοι μαρξιστές επαναστάτες) έχει ασφαλώς απαντήσει με το σύνολο των έργων του και με ολόκληρη την δράση του! Και το δυστύχημα είναι ότι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών, μιλάνε στο όνομα του Λένιν, τον εκθειάζουν και μερικοί τον λατρεύουν αλλά στην πραγματικότητα δεν τον γνωρίζουν και δεν έχουν καμιά σχέση με τις ιδέες του, το πρόγραμμά του και τις πρακτικές του. Όπως καθαρά το φανερώνει η πολιτική τους.
Και για να πάμε στο ερώτημα που βάλαμε στην αρχή με τον τίτλο του παρόντος σημειώματος: Ποια πρόταση θα έκανε ο Λένιν σήμερα στην ηγεσία και στα μέλη του ΚΚΕ; Όπως επίσης και σε όλους όσους θεωρούν τον εαυτό του κομμουνιστή – λενινιστή;
Και κυρίως για να βοηθήσουμε τους πιο νέους και πιο προβληματισμένους αγωνιστές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την αληθινή σκέψη του Λένιν (και του μπολσεβικισμού, του επαναστατικού μαρξισμού της εποχής μας) και επομένως για να μάθουν ποια γνώμη αυτός θα είχε για την πολιτική και την ταχτική της ηγεσίας τους μέσα στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση, τους παραπέμπουμε στην μπροσούρα του ίδιου του Λένιν: «Ο ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ».
Η μπροσούρα αυτή έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από το 1976, από τις εκδόσεις «Θεμέλιο». Και περιλαμβάνεται επίσης στα «ΑΠΑΝΤΑ» του Λένιν (Εκδόσεις «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ») στον Τόμο 41, που κυκλοφόρησε το 1983. Στην μπροσούρα αυτή (στις σελίδες 112-118, στην έκδοση του 1976 και στις σελίδες 69-74 στην έκδοση 1983) ο Λένιν, πολεμώντας ενάντια στον αριστερισμό (τον ηλίθιο σεχταρισμό) του αγγλικού κομμουνισμού κατατροπώνει και εκμηδενίζει την πολιτική και την τακτική της σταλινικής αρτηριοσκληρωτικής ηγεσίας του ΚΚΕ αλλά και ολόκληρου του σημερινού ελληνικού αριστερίστικου κομμουνιστικού κινήματος!
Με όλα όσα γράφει ο Λένιν στην μπροσούρα του αυτή και ιδιαίτερα στις σελίδες που αναφέραμε, γίνεται ξεκάθαρο πόσο επιτακτικά αναγκαίο είναι να αναπτυχθεί αγώνας για να εκμηδενιστεί η καταστροφική πολιτική και τακτική του αριστερίστικου κομματιασμένου κομμουνισμού. Και πόσο ζωτικό είναι να επιστρέψει το κίνημά μας στην πολιτική και την τακτική του λενινικού μπολσεβικισμού.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επικαιρότητα των απόψεων της κριτικής και τελικά της πρότασης που μας απευθύνει ο Λένιν φτάνει μόνο να βάλουμε τα ονόματα των Σαμαρά και Βενιζέλου στη θέση των ονομάτων του Τσώρτσιλ και Λοϋδ Τζώρτζ από την μια και στην θέση των Χέντερσον και Σνόουντεν τα ονόματα των πολιτικά ομογάλακτων Α. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνη κλπ.

“Εργατική Δημοκρατία”

«Ο ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ».
του Ν. Λένιν, (1920) σελ. 69-74 ΑΠΑΝΤΑ ΛΕΝΙΝ (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)

Σχετικά άρθρα