«Ο ιστορικός ρόλος του φασιμού

είναι να συντρίβει την εργατική τάξη…»

Λέων Τρότσκι

«…το μεγάλο κεφάλαιο είναι αναγκασμένο να δημιουργεί ιδιαίτερες ένοπλες συμμορίες, ειδικά γυμνασμένες να χτυπάνε εργάτες, όπως μερικές ράτσες σκυλιών είναι γυμνασμένες για το κυνήγι.

Ο ιστορικός ρόλος του φασισμού είναι να συντρίβει την εργατική τάξη, να καταστρέφει τις οργανώσεις της, να πνίγει τις πολιτικές ελευθερίες όταν οι καπιταλιστές αποδείχνονται πια ανίκανοι να διευθύνουν και να κυριαρχούν με τη βοήθεια του δημοκρατικού μηχανισμού.»

 


 

«Ο ιστορικός ρόλος του φασιμού

είναι να συντρίβει την εργατική τάξη…»

Λέων Τρότσκι

«Η μπουρζουαζία οδήγησε την κοινωνία της σε ολοκληρωτική χρεοκοπία Δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει στο λαό ούτε το ψωμί ούτε την ειρήνη.

Γ ι’ αυτό ακριβώς δεν μπορεί να ανεχτεί περισσότερο το δημοκρατικό καθεστώς. Είναι αναγκασμένη να τσακίσει τους εργάτες με τη φυσική βία.

Αλλα η δυσαρέσκεια των εργατών και των αγροτών δεν μπορεί να καταπνιγεί μονάχα με την αστυνομία.

Να βάζεις το στρατό να αντιμετωπίζει το λαό, είναι πολλές φορές αδύνατο. Γιατί αρχίζει η αποσύνθεση στις γραμμές του με τελικό αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από τους στρατιώτες να περάσει στο πλευρό του λαού.

Γι’ αυτό το λόγο το μεγάλο κεφάλαιο είναι αναγκασμένο να δημιουργεί ιδιαίτερες ένοπλες συμμορίες, ειδικά γυμνασμένες να χτυπάνε εργάτες, όπως μερικές ράτσες σκυλιών είναι γυμνασμένες για το κυνήγι.

Ο ιστορικός ρόλος του φασισμού είναι να συντρίβει την εργατική τάξη, να καταστρέφει τις οργανώσεις της, να πνίγει τις πολιτικές ελευθερίες όταν οι καπιταλιστές αποδείχνονται πια ανίκανοι να διευθύνουν και να κυριαρχούν με τη βοήθεια του δημοκρατικού μηχανισμού»

(Λέον Τρότσκυ, Πού βαδίζει η Γαλλία;)

Σχετικά άρθρα