Αποχώρηση 10 μελών από την κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αποχώρηση 10 μελών από την κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Τι σημαίνει;

Στις 18/1/2015, στο site της οργάνωσης «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» δημοσιεύτηκε κείμενο 10 μελών της (γραμμένο στις 3/1/2015) με το οποίο δηλώνουν την αποχώρησή τους από την οργάνωση.

Με «αποκορύφωμα την τελευταία κίνηση της οργάνωσης να τα βρει, πραξικοπηματικά κιόλας, με τον ΣΥΡΙΖΑ», τα 10 μέλη που αποχώρησαν, θεωρούν ότι η κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ «έχει εδώ και αρκετό καιρό απολέσει πλείστες όσες απ’ τις κομμουνιστικές αρχές της» και «ξέχασε την ύπαρξη της επιστημονικής θεωρίας του μαρξισμού»…!  Ότι για τον «δεύτερο πυλώνα- άξονα» της «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ», που «αφορούσε στο ενιαίο μέτωπο”, η οργάνωση που «αναδείκνυε τα αδιέξοδα της ελληνικής αριστεράς, της μετωπολογίας και μετωπολαγνείας, έχει αναλωθεί με απολύτως εμμονικό – αυτιστικό τρόπο σε ένα κυνήγι στελεχών και οργανώσεων της αριστεράς προκειμένου να διαπραγματευτεί μαζί τους για την σύσταση μετώπου» και «κατέληξε να ονομάζει μέτωπο την παραμικρή πολιτική συμφωνία-σύμπραξη-συμμαχία, και μάλιστα να χρησιμοποιεί ως φερετζέ την τακτική του ενιαίου μετώπου…»…

Διαβάστε την Συνέχεια…

Για πληρέστερη πληροφόρηση διαβάστε και τα κείμενα:

1) Κείμενο Αποχώρησης των 10 από την οργάνωση κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ (3-1-2015).

2)  Κείμενα της «Εργατικής Δημοκρατίας» προς την κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο.

3) «Συμπόρευση», αλλά για πού; Για την αναστύλωση του καπιταλισμού ή για την σοσιαλιστική εργατική εξουσία;

 


 

Αποχώρηση 10 μελών από την κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Τι σημαίνει;

 

Στις 18/1/2015, στο site της οργάνωσης «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» δημοσιεύτηκε κείμενο 10 μελών της (γραμμένο στις 3/1/2015) με το οποίο δηλώνουν την αποχώρησή τους από την οργάνωση.

Με «αποκορύφωμα… την τελευταία κίνηση της οργάνωσης να τα βρει, πραξικοπηματικά κιόλας, με τον ΣΥΡΙΖΑ», τα 10 μέλη που αποχώρησαν, θεωρούν ότι η κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ «έχει εδώ και αρκετό καιρό απολέσει πλείστες όσες απ’ τις κομμουνιστικές αρχές της», «ξέχασε την ύπαρξη της επιστημονικής θεωρίας του μαρξισμού»!  Πιστεύουν ότι, από τους 3 πυλώνες στην βάση των οποίων θεμελιώθηκε «η θεωρητική και πολιτική σκέψη και δράση της κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ”, στην ενωτική συνδιάσκεψη του Μαΐου του 2007, «έχει ξεχάσει τουλάχιστον τους δύο αν όχι και τους τρείς».

Ιδιαίτερα για τον «δεύτερο πυλώνα- άξονα» που «αφορούσε στο ενιαίο μέτωπο, θεωρώντας το ως την μοναδική εκείνη τακτική την οποία μεταχειρίζονται οι κομμουνιστές ούτως ώστε να κινητοποιήσουν και να ενώσουν επί των καθημερινών προβλημάτων την εργατική τάξη, απέναντι στον καπιταλισμό και να κερδηθεί η πλειοψηφία  του κόσμου της εργασίας από το στρατόπεδο των επαναστατών» οι 10 αυτοί σύντροφοι πρώην μέλη της κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, υποστηρίζουν ότι η οργάνωση που «αναδείκνυε τα αδιέξοδα της ελληνικής αριστεράς, της μετωπολογίας και μετωπολαγνείας,, έχει αναλωθεί με απολύτως εμμονικό – αυτιστικό τρόπο σε ένα κυνήγι στελεχών και οργανώσεων της αριστεράς προκειμένου να διαπραγματευτεί μαζί τους για την σύσταση μετώπου» και «κατέληξε να ονομάζει μέτωπο την παραμικρή πολιτική συμφωνία-σύμπραξη-συμμαχία, και μάλιστα να χρησιμοποιεί ως φερετζέ την τακτική του ενιαίου μετώπου…»!

Αναμφίβολα, βαριές οι κατηγορίες αυτές. Οι οποίες όμως δυστυχώς έχουν βάσεις στην πραγματικότητα και την πολιτική και θεωρητική πορεία της «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ».

Η οργάνωση αυτή, με την ενωτική της Συνδιάσκεψη του  2007, διακηρύσσοντας την διάθεσή της να σπάσει οριστικά και αμετάκλητα με κάθε πολιτική ταξικού συμβιβασμού της σοσιαλδημοκρατίας και του σταλινισμού, αποφασίζοντας την προσήλωσή της στην λενινική τακτική του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου και διατρανώνοντας με έμφαση την πρόθεσή της να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές του επαναστατικού μαρξισμού, έκανε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για να αποτελέσει μια αποφασιστική συμβολή στην ενότητα των κομμουνιστών και στην διαμόρφωση της αναγκαίας επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης.

Δυστυχώς όμως, στην πορεία έδειξε ότι παρά τις διακηρύξεις και τις προθέσεις, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτές. Κάτω από το βάρος της πολιτικής πραγματικότητας εμφάνισε μια σημαντική υπαναχώρηση προς τα πίσω, προς τις σταλινικές αντιμαρξιστικές θέσεις που διακήρυσσε ότι θέλει να εγκαταλείψει. Έτσι, λίγο μετά από την συγκρότησή της, (πολύ πριν από τα τελευταία 3 χρόνια που το διαπίστωσαν οι 10), αργά αλλά σταθερά, υποκαθιστούσε το λενινικό Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο με το σταλινικό συμβιβαστικό «Λαϊκό Μέτωπο», ντύνοντάς το όμως με τον «φερετζέ» του ενιαίου μετώπου!  Έφτασε μάλιστα, μέσω του γραμματέα της ΠΕ της, να υποστηρίζει το προδοτικό «Λαϊκό Μέτωπο» του Αλιέντε και του Κορβαλάν, που οδήγησε στην σφαγή της εργατικής τάξης και του λαού της Χιλής, και να το μετονομάζει, μάλιστα, εντελώς  αυθαίρετα και ανιστόρητα, σε «Ενιαίο Μέτωπο»!

Το αποτέλεσμα για την «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» δεν μπορούσε να ήταν άλλο από  την σημερινή κατάληξη που τόσο ανάγλυφα καταγγέλλουν τα 10 αποχωρήσαντα μέλη της. Μια κατάληξη, για την οποία η «Εργατική Δημοκρατία» έκανε ότι μπορούσε να την αποτρέψει.

Εκτιμώντας τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η συγκρότηση της «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ», η «Εργατική Δημοκρατία» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα της, επιδιώκοντας κατ’ αρχήν,  επίμονα, την στενή συνεργασία για την πάλη υλοποίησης της κοινής αντίληψης για το αναγκαίο ΕΝΙΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Διαπιστώνοντας, όμως, από πολύ νωρίς, τις εμφανείς τάσεις υπαναχώρησης που εκδηλώνονταν με διάφορους τρόπους, με σειρά κειμένων και προτάσεων, προσπάθησε να προειδοποιήσει τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε, , η σοβαρή διάσταση μεταξύ πράξης και διακηρύξεων της,ακόμα και πάνω στην ίδια την «κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» . (Βλέπε μερικά από αυτά τα κείμενα στο αρχείο ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΔ προς ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ 2007-2011).

Η αποχώρηση των 10 μελών της, και το περιεχόμενο του κειμένου τους, δείχνει ότι μέσα στην οργάνωση της κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, παρά τις μέχρι τώρα σοβαρές παρεκκλίσεις της, η επίδραση των ιδεών του επαναστατικού μαρξισμού παρέμεινε αρκετά έντονη. Και ελπίζουμε να επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους από τους 10, ώστε, αν είναι δυνατόν, να την επαναφέρουν έγκαιρα, πριν είναι πολύ αργά, στους προσανατολισμούς της Ενωτικής Συνδιάσκεψης του 2007.

Όσο για του 10 συντρόφους που αποχώρησαν, ελπίζουμε να βάλουν σαν άξονα της πολιτικής τους δραστηριότητας, την πάλη για την υλοποίηση της λενινικής πολιτικής του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, όπως αυτή διατυπώθηκε στις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Τρίτης Διεθνούς και τις επεξεργασίες που έγιναν από τον Π. Πουλιόπουλο, πρώτου γραμματέα του ΚΚΕ, μέσα στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας (βλέπε το έργο του «Τα Λαϊκά Μέτωπα» και η προλεταριακή πολιτική» κ.α., έκδοση «Μαρξιστική Έρευνα»),

Και αποφασίσουν να συμβάλλουν ενεργά για την συσπείρωση και την κοινή δράση των κομμουνιστών αγωνιστών που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό προώθησης της αναγκαίας πολιτικής του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου.

 

Για πληρέστερη πληροφόρηση διαβάστε και τα κείμενα:

1) Κείμενο Αποχώρησης των 10 από την οργάνωση κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ (3-1-2015).

2) Κείμενα της «Εργατικής Δημοκρατίας» προς την κο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο.

3) «Συμπόρευση», αλλά για πού; Για την αναστύλωση του καπιταλισμού ή για την σοσιαλιστική εργατική εξουσία;

Σχετικά άρθρα