Συρία:Στις μυλόπετρες της ιμπεριαλιστικής φρίκης

 

Συρία:

Στις μυλόπετρες της

ιμπεριαλιστικής φρίκης

 

Οι σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην Συρία και οι  φρικαλεότητες σε βάρος του λαού της, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της σφοδρής ανάπτυξης, στην περιοχή αυτή, των βαθιών και αυξανόμενων  ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Που για τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων όλης της Μεσανατολικής περιοχής -και κατά προέκταση της παγκόσμιας αγοράς- μεγάλες και μικρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μαζί με την αντιλαϊκή δράση της ντόπιας άρχουσας τάξης, έχουν πέσει με λύσσα πάνω στον λαό της. Όπως είχαν κάνει προηγούμενα και με το Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ…

Διαβάστε την Συνέχεια…

 


 

Συρία:

Στις μυλόπετρες της

ιμπεριαλιστικής φρίκης

 

Οι σκληρές πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην Συρία και οι  φρικαλεότητες σε βάρος του λαού της, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της σφοδρής ανάπτυξης, στην περιοχή αυτή, των βαθιών και αυξανόμενων  ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Που για τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων όλης της Μεσανατολικής περιοχής -και κατά προέκταση της παγκόσμιας αγοράς- μεγάλες και μικρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μαζί με την αντιλαϊκή δράση της ντόπιας άρχουσας τάξης, έχουν πέσει με λύσσα πάνω στον λαό της. Όπως είχαν κάνει προηγούμενα και με το Αφγανιστάν, το Ιράκ κλπ.

Λυκοσυμμαχίες αντίδρασης

και καραβάνια απελπισίας

Τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, και μαζί τους οι μικρότερες ιμπεριαλιστικές χώρες, ομαδοποιημένοι σε συμμαχίες μεταξύ τους ή και μόνοι τους , από χρόνια τώρα, οργανώνουν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν, τις δικές τους οργανώσεις και στρατούς μέσα στην Συρία  για να εξασφαλίσουν όσο μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην διακυβέρνησή της. Σε ξεχωριστές και αλληλοσυγκρουόμενες συνεργασίες με τα διαφορετικά κομμάτια των σύρων καπιταλιστών, αναπτύσσουν μεταξύ τους μια λυσσαλέα φαγωμάρα και, όλοι μαζί, κατασπαράζουν τον ανοργάνωτο και χωρίς διέξοδο συριακό λαό.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθημερινά. Εκατομμύρια σύρων, με τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους τους, να προσπαθούν να φύγουν με κάθε τρόπο και μέσο, μακριά από τα γκρεμισμένα σπίτια τους και την κατεστραμμένη χώρα τους. Να προσπαθούν να γλυτώσουν από τις σφαγές και τους ανελέητους βομβαρδισμούς των ξένων «σωτήρων» τους, των βάρβαρων τζιχαντιστών του σκοταδιστικού ISIS ή της Αλ Νούσρα, των καθεστωτικών του Άσαντ  ή των άλλων αντίθετων  τυχάρπαστων εγχώριων «απελευθερωτών». Και να ενώνονται μαζί με τα άλλα καραβάνια φυγής των μεταναστών και προσφύγων από άλλες κατεστραμμένες χώρες (Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν, κλπ) σε μια μακάβρια και ατέλειωτη ουρά απελπισμένων ανθρώπων. Που  ρημαγμένη από τους τούρκους και άλλους δουλεμπόρους, δεν διστάζει να θαλασσοπνίγεται στα άγρια κύματα του Αιγαίου, αναζητώντας ένα άπιαστο και απατηλό όνειρο, στις «πλούσιες» βόρειες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. –όπου βέβαια βασιλεύει η φτώχεια και η ανεργία.

Αλλά, όλο αυτό το ιμπεριαλιστικό λυκοφάγωμα σε βάρος του συριακού λαού δεν αφορά μόνο την Συρία. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα πετρέλαια της Μ. Ανατολής όσο κι αν αυτά είναι στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και ανταγωνισμών. Στο Αιγαίο, στη Συρία και σε ολόκληρη την Μ. Ανατολή ξεδιπλώνεται το σύνολο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για κάθε περιοχή του πλανήτη. Ανταγωνισμοί που αλληλοεπηρεάζονται, αλληλοσυγκρούονται και γίνονται όλο και πιο έντονοι όσο η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, η παγκόσμια αγορά συρρικνώνεται και η ανάγκη κάθε ιμπεριαλιστή – καπιταλιστή για περισσότερα κέρδη σε βάρος των άλλων, γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Έτσι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των άλλων ιμπεριαλιστών «παικτών» στη Συρία και στο Αιγαίο, με την ανοιχτή πια παρέμβαση και του ΝΑΤΟ με πρόσχημα το προσφυγικό, δένονται και αλληλεπιδρούν με τις επιβραδυντικές οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα και τις επιδράσεις που αυτές φέρνουν στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά . Με τις γεωπολιτικούς και οικονομικούς έντονους διαγκωνισμούς της με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στον Ειρηνικό (στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις βραχονησίδες της). Με την αναδιάταξη των κινέζικων στρατιωτικών δυνάμεων για να παρεμβαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο, όπου θίγονται ή απειλούνται τα οικονομικά κινέζικα συμφέροντα. Με την «ανεξάρτητη» ιμπεριαλιστική δραστηριότητα Ρωσίας, Κίνας και των άλλων χωρών των B.R.I.C.S.. Με την ραγδαία αυξανόμενη σύγκρουση κυριαρχίας του γερμανικού και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Και γενικότερα με τους αναρίθμητους παλιούς και νέους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κάνουν την εύφλεκτη περιοχή του Αιγαίου, της Συρίας και της Μ. Ανατολής, ακόμα πιο θερμή και άμεσα εκτεθειμένη στον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης από κάθε αφορμή και αιτία που θα υπάρξει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Το μπούμερανγκ του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού

Αλλά οι σημερινές εξελίξεις στην Συρία αποκτούν και μια καινούρια διάσταση που γίνεται μπούμερανγκ για τις χώρες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, όχι μόνο γι’  αυτές που έχουν πρωτοστατήσει στην πυροδότηση των σημερινών πολεμικών φρικαλεοτήτων(Γαλλία, Γερμανία κλπ) αλλά και για όλες τις υπόλοιπες. Το μεγάλο κύμα των εκατομμυρίων προσφύγων από την Συρία και τις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής, που αναζητούν σωτηρία από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το ογκώδες αυτό πρόβλημα, ξεπερνάει τα όρια της μικρής Ελλάδας, και είναι για τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό της αποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ένωσης» ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα, που απειλεί όχι μόνο την συνοχή της αλλά και την ίδια την ύπαρξή της. Απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την εύθραυστη ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, αφού ενεργοποιεί την «εθνική» παραβίαση, από κάθε κράτος – μέλος χωριστά, την δήθεν ενιαία «πολιτική των ανοιχτών συνόρων» και γενικότερα την πολιτική θέληση των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων. Αυτή η «πολιτική θέληση», είναι και ο μοναδικός κρίκος διατήρησης της λυκοσυμμαχίας και του κοινού της νομίσματος, πάνω στο ανώμαλο έδαφος των άνισων οικονομιών και των βαθιών οικονομικών ανταγωνισμών. Η οποία όμως τώρα θάβεται κάτω από τους συνοριακούς φράκτες που υψώνονται για να κρατήσουν απ’ έξω τα εκατομμύρια των προσφύγων. Συνθλίβοντας τις αντίθετες κοινές αποφάσεις των ευρωπαϊκών» οργάνων, επιταχύνουν τα ήδη ισχυρά διαλυτικά της συμπτώματά.

Η απόφαση της Αυστρίας να πρωτοστατήσει για την συνεργασία με τις άλλες Βαλκανικές χώρες –μέλη και μη της «Ε.Ε.»- στο κλείσιμο των συνόρων για την ροή των προσφύγων, που εναντιώνεται άμεσα στις μόλις μια μέρας πριν ληφθείσες αντίθετες της «Ε.Ε.» δεν είναι μοναδική. Καθημερινά εκδηλώνονται όλο και περισσότερες, ανοιχτές ή και συγκαλυμμένες, παρόμοιες ενέργειες που πυροδοτούν εκρηκτικά στα έτσι και αλλιώς σαθρά, θεμέλια του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού.

Εργατική μετωπική δράση

Απέναντι στο παραλογισμό σύγκρουσης καπιταλιστικών συμφερόντων που απλώνεται στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο και απειλεί με την τύχη των σύρων προσφύγων κάθε εργαζόμενο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάθε εργάτης και εργαζόμενος, κάθε αγωνιστής του εργατικού και του λαϊκού κινήματος πρέπει να συσπειρωθούν σε Ενιαίο Μέτωπο Πάλης και να αντιτάξουν με όλες τις δυνάμεις τους για:

Να εξασφαλιστούν ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς τους προορισμούς που επιθυμούν. Να μην δημιουργηθεί κανένα κλειστό «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση τους όσο παραμένουν στην χώρα μας . Να σταματήσει η όλο και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των κρατικών δραστηριοτήτων. Να ακυρωθεί κάθε συμμετοχή της χώρας  στα πολεμικά παιχνίδια που αναπτύσσονται σε βάρος των λαών. Να αποχωρήσει η χώρα από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Να απομακρυνθεί άμεσα το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη πολεμική δύναμη από το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Να μην τους δοθεί καμιά διευκόλυνση από τη χώρα. Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία και  σε ολόκληρη την περιοχή και να αποχωρήσουν αμέσως όλες οι ξένες δυνάμεις από τα εδάφη της.

Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η 4η Διεθνής

Δυστυχώς, ο παράγοντας που λείπει εκκωφαντικά από αυτές τις επικίνδυνες για ολόκληρο τον κόσμο εξελίξεις είναι η οργανωμένη παρέμβαση του παγκόσμιου προλεταριάτου. Η απουσία της Διεθνούς προλεταριακής οργάνωσης, της 4ης Διεθνούς, που θα συγκέντρωνε και θα έκφραζε τα συμφέροντα και τις ελπίδες της παγκόσμιας εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων αφήνει στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ελεύθερο το πεδίο να αναπτύσσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια και να απειλούν την ύπαρξη ολόκληρου του πλανήτη. Η παρουσία μιας αξιόπιστης διεθνούς προλεταριακής οργάνωσης θα επηρέαζε και θα βοηθούσε σημαντικά στην οργάνωση της συριακής εργατικής τάξης ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εσωτερική καπιταλιστική αντίδραση με όλες τις βάρβαρες μορφές που πήρε, θα έφραζε τον δρόμο των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων , θα εμπόδιζε το φρικαλέο φαινόμενο της προσφυγιάς και θα ένωνε τον αγώνα της με την πάλη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

 

27/2/2016

Σταθάτος Χ

Σχετικά άρθρα