Ο κατώτερος μισθός της πείνας και η προκλητική δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κατώτερος μισθός της πείνας και

η προκλητική δημαγωγία των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε το Άρθρο…

 


 

Ο κατώτερος μισθός της πείνας και

η προκλητική δημαγωγία των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ

Το Φλεβάρη του 2012 (πριν από 7 ολόκληρα χρόνια) οι «δημοκράτες» εθνοσωτήρες ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβερνούσαν τη χώρα συνεταιρικά με την τρόικα των τοκογλύφων λήσταρχων, επεξεργάστηκαν τον αντιδραστικό νόμο 4046/12 (14 Φλεβάρη του 2012) επιβάλλοντας την μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ (Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) κατά 22% γενικά και 32% για τους νέους κάτω των 25 χρονών («υποκατώτατος» μισθός)!!!

Τον αντεργατικό αυτόν μνημονιακό νόμο της δεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τον είχαν έντονα καταγγείλει όλα τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) και υποσχέθηκαν να παλέψουν, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, για την πλήρη κατάργησή του. Ακόμα και η εργατοπατερική διοίκηση της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) υποχρεώθηκε, από την γενική εργατική κατακραυγή, να υιοθετήσει (στα λόγια βέβαια) το αίτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που προβλεπόταν από την καταπατημένη ΕΓΣΣΕ, δηλαδή ν’ ανέβει στα 751 ευρώ.

Στα χρόνια που κύλησαν από τότε, μέσα στο 2012,’13,’14 και το μισό 2015, απεργίες έγιναν πολλές, μαζί με αμέτρητες παραταξιακές συγκεντρώσεις, πορείες και συλλαλητήρια! Όμως όλες οι διασπασμένες αγωνιστικές αυτές δραστηριότητες είχαν, όπως πάντα, τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα! Κι’ έσπειραν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στους εργαζομένους, που πυκνώνανε στο μεταξύ τις φάλαγγες των ανέργων και των ημιαπασχολούμενων, με ελαστικά ωράρια. Και ο αντεργατικός μνημονιακός νόμος 4046/12 όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά αποτέλεσε το σημαντικότερο όπλο, μαζί με όλους τους άλλους μνημονιακούς νόμους που προστέθηκαν στο ξετύλιγμα της λυσσασμένης αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου.

Ο κατώτατος και «υποκατώτατος» μισθός, τα κατώτερα μεροκάματα και τα ωρομίσθια πείνας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλεία, ο φόβος της απρόοπτης απόλυσης, έγιναν τα όργανα μεθοδικής εξάρθρωσης του εργατικού συνδικαλισμού και αγρίου ξεζουμίσματος ολόκληρης της εργατικής τάξης, και του εκμεταλλευόμενου λαού.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, πρόβαλε στη σκηνή η ηγεσία της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, (ΣΥΡΙΖΑ) που με τις προεκλογικές διακηρύξεις, (στις επερχόμενες εκλογές του 2015) υποσχέθηκε να βάλει τέλος στα ληστρικά μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ. Κι όταν οι ριζοσπάστες αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κυβέρνηση, στα μέσα του 2015, ανακοίνωσαν φουριόζικα ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που πρόβλεπε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια δήλωσαν ότι είχαν αποφασίσει να καταργήσουν τον αντιδραστικό νόμο 4046/12, όπως το είχαν υποσχεθεί προεκλογικά! Τελικά όμως το νομοσχέδιο που είπαν πως ετοίμαζαν δεν κατατέθηκε πότε στην Βουλή. Κάπου χάθηκε στο δρόμο, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση απ’ τον αρμόδιο ριζοσπάστη υπουργό! Και βέβαια ο αντεργατικός νόμος Σαμαρά-Βενιζέλου εξακολούθησε να εφαρμόζεται κανονικότατα στο όνομα της «δημοκρατίας» και προς δόξα της αστικής κυβερνώσας αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι’ έτσι, ενώ η εργασιακή ζούγκλα συνέχισε να μεγαλώνει, αυξάνοντας θεαματικά τα κέρδη των ντόπιων και των ξένων κεφαλαιοκρατών, οι καρεκλοκένταυροι εργατοκάπηλοι της ΓΣΣΕ βρήκαν την ευκαιρία να διασύρουν γενικά το κίνημα της αριστεράς, αξιοποιώντας τις αστικές πρακτικές των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ, καγχάζοντας, μαζί με τους εμπνευστές του αντιδραστικού νόμου 4046/12, αποδοκίμασαν την αντεργατική πολιτική της “αριστερής” κυβέρνησης και την άρνηση της να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Ιδού λοιπόν ότι και όλοι οι αριστεροί άλλα λένε και άλλα κάνουν!!

Ωστόσο, οι αδιάντροποι ηγέτες της αστικής αριστεράς, αυτοί που δεν δίστασαν να συμπράξουν με την εθνικιστική ακροδεξιά ομάδα των ΑΝΕΛ, οι φανφαρόνοι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για όλα αυτά, δεν είχαν δυσκολία να πούνε όχι και να απορρίψουν θρασύτατα ακόμα και το Σχέδιο Νόμου που πρότεινε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με τις υπογραφές 530 εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων!

Και το δυστύχημα είναι ότι οι ηγέτες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, περιορίστηκαν στην πρόταση νόμου και σε φραστικές κοινοβουλευτικές διαμαρτυρίες. Δεν θέλησαν να οργανώσουν πανεργατική καμπάνια (όπως όφειλαν να κάνουν) και να καλέσουν ολόκληρο το εργατικό κίνημα, (το σύνολο των εργατικών οργανώσεων) σε ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο Πάλης, σε αδιάκοπη μαχητική κινητοποίηση (απεργίες, συλλαλητήρια, κλπ) ως την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου 4046/12, την αύξηση όλων των μισθών και των μεροκάματων στο ύψος των βιοτικών αναγκών, την πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την θέσπιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στους δημαγωγούς της αριστερο-δεξιάς συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να εφαρμόζουν την ληστρική αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να μιλάνε για «δίκαιη ανάπτυξη», «κοινωνική δικαιοσύνη» και για «δημοκρατία»!

Οπότε, καθώς μπήκαμε στο χρόνο των απανωτών εκλογών ,(στο χρόνο της κορυφαίας κοινοβουλευτικής αστικής απάτης), ο βραβευμένος αρχηγός των «ριζοσπαστών» δημαγωγών, ο πρωθυπουργός της αριστερο-δημοκρατικής ταχυδακτυλουργίας, έκρινε πως ήρθε ο καιρός να ενδιαφερθεί και για τους πεινασμένους προλετάριους των κατώτατων μισθών και μεροκάματων, να απονείμει κοινωνική δικαιοσύνη, να καθορίσει τους όρους της «δίκαιης ανάπτυξης». Και σαν άλλος ακριβοδίκαιος μονάρχης, συγκάλεσε το υπουργικό του κονκλάβιο για να εξαγγείλει, συγκινημένος βαθιά, όχι βέβαια  την πλήρη κατάργηση του αντιδραστικού νόμου των προκατόχων του Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά την «λελογισμένη» αύξηση των κατώτατων εργατικών αμοιβών, που του εισηγήθηκαν στα παρασκήνια οι «κοινωνικοί εταίροι.

Αμέσως μετά την εξαγγελία βγήκαν στα μπαλκόνια χαρούμενοι οι ντελάληδες, για να αναγγείλουν ότι από την 1η Φλεβάρη του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξάνει κατά 65 ευρώ (ολόκληρα 65 ευρώ μικτά κάθε μήνα!!) και από 586,08 γίνεται 650! Προφανώς επειδή οι «κοινωνικοί εταίροι» (ντόπιοι και ξένοι) δεν βρήκαν δίκαιη την αύξηση στα επίπεδα των 751 ευρώ! Χωρίς να πούνε οτιδήποτε σχετικά με αυτό οι κυβερνητικοί ντελάληδες, δεν παρέλειψαν να διαβεβαιώσουν ότι θα υποχρεώσουν τους δύστροπους εργοδότες να συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση. Η λαλίστατη υπουργός εργασίας, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε: «Η βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης είναι ένα χρέος που αναλάβαμε απέναντι στην κοινωνία…” (Εφ.Συν. 2-3/2/19). Δεν είπε όμως τίποτε απολύτως γιατί δεν κατάργησαν τον αντεργατικό νόμο, όπως το διακήρυττε πριν από τις εκλογές του 2015 ο φανφαρόνος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ηγέτες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, από την άλλη, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, είπαν: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», και χαρακτήρισαν την υπουργική απόφαση «κοροϊδία  και προπαγάνδα». Σίγουρα είχαν κάθε δίκιο. Εμείς θα προσθέσουμε μόνο ότι πρόκειται για θρασύτατη δημαγωγία αδίστακτων σαλτιμπάγκων!

Είναι όμως φανερό, πιστεύουμε, ότι η ταχτική που ακολούθησε και ακολουθεί η  ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, δεν βοηθάει τον αγώνα των εργατών. Είναι σεχταριστική ταχτική που διασπάσει και αποδυναμώνει το εργατικό κίνημα, σπέρνει σύγχυση! Χωρίς άλλη αναβολή το ΠΑΜΕ και οι 530 οργανώσεις που υπέγραψαν το Σχέδιο νόμου, οφείλουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να προτείνουν την δημιουργία Ταξικού Ενιαίου Μετώπου Πάλης για την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου 4046/12 και την αύξηση όλων των μισθών και των μεροκάματων στο ύψος των πραγματικών βιοτικών αναγκών, με Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Μόνο με την λενινική ταχτική του προλεταριακού Ενιαίου Μετώπου μπορούμε να χτυπήσουμε τον εργατοπατερισμό και την εργασιακή ζούγκλα και να οδηγήσουμε το εργατικό κίνημα στο δρόμο της ταξικής επαναστατικής ανασύνταξης του.

 

24/2/2019

Δ. Γιώτης

Αναδημοσιεύεται από την Ειδική Έκδοση Νο 15 της “Εργατικής Δημοκρατίας”

Σχετικά άρθρα