Ο ελληνικός καπιταλισμός σε χρεοκοπία, του Αντρέα Κ.

Ο ελληνικός καπιταλισμός σε χρεοκοπία

του Αντρέα Κ.

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Η εφαρμογή των μνημονίων και όλων των μέτρων, που ανακοινώνονται και συνεχώς αναθεωρούνται επεκτεινόμενα, μοιάζουν να είναι ατελείωτα. Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους φαίνεται να γίνεται ένα άπιαστο όνειρο και για αυτούς ακόμα που σχεδιάζουν την οικονομική πολιτική. Η Ελληνική οικονομία έχει χρεοκοπήσει και αυτό το δείχνουν όλα τα στοιχεία που από «επίσημα» κέντρα δημοσιοποιούνται. Στον προϋπολογισμό του έτους 2012 έχουν προβλέψει το απίστευτο ποσό των 80 δις ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 1932 όπου η Ελλάδα επίσημα χρεοκόπησε, το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους ήταν στο 43% του ΑΕΠ. Τώρα, τα 80 δις, αντιπροσωπεύουν το 55% του ΑΕΠ.
Οι αποφάσεις της Κομισιόν, λίγες μέρες μετά την πανηγυρική τους ανακοίνωση, αρχίζουν να φαίνονται αναποτελεσματικές και συνεχώς αναθεωρούνται. Όλο και περισσότεροι «αναλυτές» και αστοί ακόμα οικονομολόγοι, ομολογούν πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του Ευρώ και της Ευρωζώνης, και στοιχηματίζουν στην επίσημη χρεοκοπία.
Αυτό που θέλουν, η αστική τάξη με τους εκπροσώπους της και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον εκπρόσωπο του Διεθνούς τραπεζιτικού κεφαλαίου, δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους αλλά η ολομέτωπη επίθεση σε όλες της κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, μαζί με το ξεπούλημα όλου του πλούτου της Ελλάδας.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, και με τις επιταγές του διευθυντηρίου της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» και του Δ.Ν.Τ, αναπτύσσεται η μεγαλύτερη επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, με μόνο στόχο την διατήρηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν την βαρβαρότητα στην οποία καταδικάζονται οι εργαζόμενοι με το ένα εκατομμύριο ανέργους και χιλιάδες άλλους υποαπασχολούμενους, και την εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας.
Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερο, οι κήρυκες της άρχουσας τάξης και τα εξαπτέρυγα τους, ωρύονται για την καταστροφή που θα σημάνει η επιστροφή στην δραχμή, με κύριο σκοπό να εκφοβίσουν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους και να τους αναγκάσουν να δεχθούν τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που από καιρό έχουν σχεδιάσει.
Τα κόμματα της αριστεράς μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα, μην μπορώντας να δουν την μόνη διέξοδος που μπορεί να δοθεί για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Την πάλη για την  ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος και την εγκαθίδρυση της εργατικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας
Η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι πλέον επιτακτική και πρέπει άμεσα ενάντια στο Μαύρο Μέτωπο να δημιουργηθεί το Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο.

Ανδρέας Κ.
 

 

Σχετικά άρθρα