Οι προτάσεις μας για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Οι προτάσεις μας

για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

 

Από πολύ καιρό η Κίνησή μας (Κίνηση Εργατική Δημοκρατία-ΚΕΔ), στην προσπάθεια να αναπτυχθεί η αναγκαία σύμπραξη των διαφόρων τάσεων της κομμουνιστικής αριστεράς για την προώθηση του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου Πάλης, απευθύνεται στην ομάδα των συντρόφων της Κομμουνιστικής Τάσης για μια συνάντηση και συνεννόηση με σκοπό να εξετάσουμε την δυνατότητα κάποιας σύμπραξης, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να προγραμματίσουμε μια πολιτική συζήτηση για τα καθήκοντα των διεθνιστών κομμουνιστών στις σημερινές συνθήκες άγριας επέλασης του παρακμασμένου καπιταλισμού και αποδιοργάνωσης του διασπασμένου εργατικού κινήματος. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτό δεν μπόρεσε να γίνει.

 

Δημοσιεύουμε, στην συνέχεια, τις 3 τελευταίες σχετικές επιστολές. Την τελευταία επιστολή – πρόταση της «ΚΕΔ», την απάντηση της ΚΤ και την ανταπάντηση της «ΚΕΔ».

Διαβάστε την Συνέχεια…


Η πρότασή μας…

 

Κίνηση Εργατική Δημοκρατία (Κ.Ε.Δ.)

Κάνιγγος 2 10677 ΑΘΗΝΑ

Email: info@ergatikidimokratia.gr

www.ergatikidimokratia.gr

Προς την

Κομμουνιστική Τάση

Αγαπητοί σύντροφοι

Πάει πολύς καιρός που σας έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε με σκοπό να εξετάσουμε την δυνατότητα κάποιας σύμπραξης, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να προγραμματίσουμε μια πολιτική συζήτηση για τα καθήκοντα των διεθνιστών κομμουνιστών στις σημερινές συνθήκες άγριας επέλασης του παρακμασμένου καπιταλισμού και αποδιοργάνωσης του διασπασμένου εργατικού κινήματος.

Στις επανειλημμένες επικοινωνίες μας, η απάντησής σας ήταν πάντοτε μια ευγενέστατη συγκατάθεση! Ο καιρός όμως περνάει, δίχως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Νομίζουμε λοιπόν ότι αυτή η ιστορία πρέπει να πάρει ένα τέλος. Αν δεν δέχεστε την πρότασή μας είναι, πιστεύουμε υποχρέωσή σας να μας το πείτε καθαρά!

Περιμένουμε την οριστική σας απάντηση.

Αθήνα 17/1/2016

Συντροφικά

Κίνηση Εργατική Δημοκρατία (Κ.Ε.Δ.)

 

 


Η απάντηση της ΚΤ…

 

From: Κομμουνιστική Τάση

Sent: Sunday, January 24, 2016 1:51 AM

To: Εργατική Δημοκρατία

Subject: Re: Κίνηση Εργατική Δημοκρατία-Επιστολή προς ΚΤ

 

Αγαπητοί σύντροφοι της Εργατικής Δημοκρατίας,

έχετε απόλυτο δίκιο για την καθυστέρηση απάντησης στην πρόσκλησή σας και δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογηθώ.

Είναι δεδομένο ότι οφείλεται στην εντατική πολιτική μας δουλειά και μόνο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο.

Η οριστική μας απάντηση πάνω στο ζήτημα της δυνατότητας για μια σύμπραξη δεν είναι θετική.

Εκτιμούμε ότι η πολιτική και η τακτική των δυο οργανώσεων δεν δίνει περιθώρια σήμερα για μια ουσιαστική σύμπραξη.

Είμαστε ανοικτοί πάντοτε στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για εκδόσεις.

Συντροφικά

για την ΚΤ

 


 

Η ανταπάντησή μας…

 

From: Εργατική Δημοκρατία

Sent: Sunday, February 14, 2016 10:58 AM

To: Κομμουνιστική Τάση

Subject: Εργατική Δημοκρατία-Επιστολή ανταπάντησης

 

 

Κίνηση Εργατική Δημοκρατία (Κ.Ε.Δ.)

Κάνιγγος 2 10677 ΑΘΗΝΑ

Email: info@ergatikidimokratia.gr

www.ergatikidimokratia.gr

Προς την

Κομμουνιστική Τάση

Αγαπητοί σύντροφοι

Η απάντησή σας, στην από 17/1/2016 πρότασή μας, θεωρούμε ότι δεν διαφέρει σε τίποτε απ’ την απάντηση που θα μας έδινε μια οποιαδήποτε κλασσική σεχταριστική ομάδα!

Ωστόσο, εμείς, διατυπώνοντας για πολλοστή φορά αυτή την συντροφική πολιτική πρόταση, δεν είχαμε καθόλου την αίσθηση ότι απευθυνόμαστε σε μια σεχταριστική οργάνωση. Όχι τυχαία, ασφαλώς, δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε την ίδια αυτή πρόταση και σε κάποια απ’ τις πολλές σεχταριστικές ακροαριστερές αιρέσεις, με τις οποίες δεν σχετιζόμαστε με κανέναν τρόπο! Ακριβώς επειδή ανήκουν σε άλλο κόσμο!

Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμα, ότι οι δύο ομάδες μας, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους σε ορισμένα σοβαρά, όντως, πολιτικά ζητήματα, έχουν πράγματι κοινή αφετηρία και βάση τις θεμελιακές αρχές και ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού της εποχής μας, τις ιδέες και παραδόσεις του λενινικού μπολσεβικισμού!

Κατά συνέπεια, έχουμε τη γνώμη ότι μπορούμε και πρέπει να συζητήσουμε πάνω στις πολιτικές εκτιμήσεις και διαφωνίες μας, με διάθεση και πρόθεση να τις υπερβούμε, σπάζοντας ίσως κάποιες σεχταριστικές αγκυλώσεις ή διορθώνοντας ορισμένα πιθανά λάθη! Κι αυτό οπωσδήποτε σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές οφείλουμε να αναζητήσουμε άμεσα τις συγκεκριμένες δυνατότητες, που υπάρχουν, για την ανάπτυξη κοινής πολιτικής δράσης!

Για παράδειγμα, εμείς εκτιμάμε ότι είναι αδιανόητο, στις σημερινές ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, να μην μπορούν, δύο επαναστατικο-μαρξιστικές ομάδες, να συμφωνήσουν και να αναλάβουν κοινό αγώνα για τον σχηματισμό του , επιτακτικά αναγκαίου, Ενιαίου Εργατικού Μετώπου Πάλης. Σύμφωνα βέβαια με τις γνωστές λενινικές θέσεις και παραδόσεις του μπολσεβικισμού. Και πιο συγκεκριμένα, με βάση τις ιδρυτικές θέσεις και αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς, διατυπωμένες από τους δύο συναρχηγούς της Οκτωβριανής Επανάστασης. Του Λένιν και του Τρότσκι!

Η δική σας άποψη, σύντροφοι, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της ταξικής πάλης, ποια ακριβώς είναι; Πολύ θα θέλαμε να την δούμε γραμμένη, αλλά και να την ακούσουμε, ώστε να συζητήσουμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε. Προτείνουμε μάλιστα, σαν βάση της συζήτησης αυτής, το Μανιφέστο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με τις θέσεις του 3ου Συνεδρίου της, και την τοποθέτηση του Π. Πουλιόπουλου, στη μπροσούρα «Τα Λαϊκά Μέτωπα και η προλεταριακή πολιτική». Δύο κλασσικά μαρξιστικά ντοκουμέντα, που πρέπει βέβαια να τα μεταφράσουμε πολιτικά στη σημερινή πραγματικότητα της λυσσασμένης κεφαλαιοκρατικής επίθεσης και της εργατοπατερικής διάσπασης και αποδυνάμωσης του εργατικού μας κινήματος, με δικές μας πολύ συγκεκριμένες γραπτές αναλύσεις, που πρέπει να παρουσιάσουμε.

Τέλος, σε ότι αφορά το επιχείρημα, ότι οι πολλές δραστηριότητες δεν σας επέτρεψαν να απαντήσετε νωρίτερα στις επανειλημμένες προτάσεις μας, προτιμάμε, δυστυχώς, να το αγνοήσουμε και να μην το χαρακτηρίσουμε. Σημειώνουμε μόνο ότι οι σοβαρές σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστών ήταν πάντα απόδειξη της υπευθυνότητάς τους απέναντι στις επαναστατικές ιδέες και την εργατική τάξη!

Αθήνα 13/2/2016

Συντροφικά

Κίνηση Εργατική Δημοκρατία (Κ.Ε.Δ.)

Σχετικά άρθρα