Ν. Σκαραμαγκά. Μπροστά σε νέες παγίδες

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι εργάτες αντιμέτωποι ξανά

με νέες απάτες, δολώματα και καταστροφικές παγίδες

Τραγικές διαστάσεις παίρνουν οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό έχουν εκτοπιστεί από την δουλειά τους και δουλεύουν εκ περιτροπής 1 (μία) μέρα την εβδομάδα ενώ το ναυπηγείο καταδικάζεται στην διάλυση και την καταστροφή.
Η αραβογερμανική εργοδοσία, προχώρησε από τις 18 Απρίλη στην εφαρμογή της απειλής της (για την εκ περιτροπής εργασία 1 μέρα την εβδομάδα) εκβιάζοντας να εισπράξει νέα εκατοντάδες εκατομμύρια που τους εξασφάλισε η συμφωνία νόμος του Βενιζέλου (ν.3885/10) χωρίς να παράγει κανένα έργο!

Διαβάστε την συνέχεια


 

Nαυπηγεία Σκαραμαγκά

Οι εργάτες αντιμέτωποι ξανά

με νέες απάτες, δολώματα και καταστροφικές παγίδες

Τραγικές διαστάσεις παίρνουν οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό έχουν εκτοπιστεί από την δουλειά τους και δουλεύουν εκ περιτροπής 1 (μία) μέρα την εβδομάδα ενώ το ναυπηγείο καταδικάζεται στην διάλυση και την καταστροφή.
Η αραβογερμανική εργοδοσία, προχώρησε από τις 18 Απρίλη στην εφαρμογή της απειλής της (για την εκ περιτροπής εργασία 1 μέρα την εβδομάδα) εκβιάζοντας να εισπράξει νέα εκατοντάδες εκατομμύρια που τους εξασφάλισε η συμφωνία νόμος του Βενιζέλου (ν.3885/10) χωρίς να παράγει κανένα έργο!
Οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εθν. Άμυνας μαζί της εμφανίστηκαν ότι έπεσαν στο κενό. Και το ενδιαφέρον του επιτελείου του υπουργού Αβραμόπουλου, επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να γεμίσει με παραπλανητικά παραμύθια τους εργαζόμενους για να παρεμποδίσει και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους.
Συγκεκριμένα ο έξυπνος υπουργός και τα στελέχη του «διαβεβαίωναν» τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν πρέπει να ανησυχούν αφού «προτίθεται να διερευνήσει από κοινού με τον Υπουργό Οικονομικών τρόπους προσωρινής κάλυψης των αποδοχών των εργαζομένων από τα διαθέσιμα ποσά δόσεων της Σύμβασης για το Πρόγραμμα ¨Αρχιμήδης…»!! Με το δόλωμα δηλαδή ότι οι απώλειες στους μισθούς θα τις καταβάλλει, δήθεν, το υπουργείο από το λογαριασμό των υποβρυχίων τα υπουργικά επιτελεία επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το πραξικόπημα της εργοδοσίας (για την εκ περιτροπής εργασίας 1 μέρα την εβδομάδα) και να νομιμοποιήσουν το ουσιαστικό και τυπικό κλείσιμο του ναυπηγείου. Παραλείποντας βέβαια να πουν, αν ποτέ έδιναν αυτά τα χρήματα, για πόσο διάστημα θα τα έδιναν. Ήδη με νεώτερη επιστολή το υπουργείου προσδιορίζει ότι η «κάλυψη» αυτή θα αφορά μόνο τον Μάη. Και μετά;
Για να συμπληρωθεί η συμπαιγνία που στήθηκε μεταξύ υπουργείου και αραβογερμανικής ιδιοκτησίας του ναυπηγείου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΑΕ, Boulos HanKach, με μια δακρύβρεχτη επιστολή του ενημερώνει ότι επειδή «…δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι προς την εταιρεία… (προφανώς εννοεί την αφοσίωση του προεδρείου και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, το οποίο έχει απροκάλυπτα ευθυγραμμιστεί με τις διεκδικήσεις της εταιρείας – ΣΧ) …έχω υποβάλλει προς την Privinvest το αίτημα να καλύψει αυτή, για τον μήνα Απρίλιο μόνον τη διαφορά μεταξύ της πλήρους μισθοδοσίας και αυτής που προκύπτει από την νόμιμη εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, υπό τη μορφή μιας ειδικής εξαιρετικής και με επιφύλαξη πληρωμής».
Ορίστε λοιπόν τα ωραία δολώματα. Η εργοδοσία θα φροντίσει για τον Απρίλη, το υπουργείο για τον Μάη. Προς τι λοιπόν οι διαμαρτυρίες; Αφού θα πάρετε το μισθό 1,5 μήνα τι θέλετε και φωνάζετε για το κλείσιμο του ναυπηγείου; Γιατί δεν μας αφήνετε, (λένε η εργοδοσία , ο υπουργός και τα πολιτικά επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), να σχεδιάσουμε ανενόχλητοι τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις για τον «Νέο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας» που ετοιμάζουμε κεφαλαιοκράτες επενδυτές και κυβερνητικές πολιτικές δυνάμεις του καθεστώτος;
Είναι τόσο προφανή τα «κόλπα, η κοροϊδία και οι επιδιώξεις απ΄ αυτό το κοινό εγχείρημα εργοδοσίας, κυβερνητικών πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και αστικού κράτους που φυσιολογικά μόνο οργή και φτύσιμο θάπρεπε να προκαλέσουν σε κάθε εργαζόμενο.
Όχι όμως για την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μαζί) της διοίκηση του σωματείου εργαζομένων «Τρίαινα» του ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Αυτοί με μεγάλη αδημονία και ευχαρίστηση (με τη παραίνεση του ίδιου του αρχηγού τους, του Βενιζέλου) κατάπιαν όλο το δόλωμα του υπουργείου και της εργοδοσίας και ανέλαβαν να διαλαλήσουν την «λύση» του προβλήματος. Και με άγριο «τζαμπουκά» αρνήθηκαν την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων και αποφάσισαν μόνοι τους (μόνο ένα μέλος ΔΣ της ΠΑΣΚΕ διαχώρισε την θέση του) να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις και με ανακοινώσεις να καλούν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην δουλειά!! (Ποιά δουλειά βέβαια αφού εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία!!). Αποδέχτηκαν την επιστροφή στη δουλειά με εφαρμόσιμη την εκ περιτροπής εργασία δηλώνοντας με στυλ παραλογισμού: «πηγαίνουμε όλοι στη δουλειά μας… δεν αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής εργασία». Απίστευτο αλλά δυστυχώς αληθινό.
Οι γραφειοκρατίσκοι αυτοί, που έχουν χρόνια να δουλέψουν οκτάωρο, για να τα έχουν καλά  με την εργοδοσία και τους υπουργούς και τα κομματικά επιτελεία και για να διατηρούν τα οφίτσια και  προνόμιά τους, δεν διστάζουν να παίρνουν οποιαδήποτε καταστροφική απόφαση και να χαντακώνουν κάθε εργατική άμυνα και διεκδίκηση.
Στην πραγματικότητα, η διαχρονική αυτή δουλική διαλυτική και ενδοτική στάση αυτών των τραγικών γραφειοκρατίσκων βρίσκεται στην βάση της αυθαίρετης και εκβιαστικής αντεργατικής εγκληματικής δραστηριότητας της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Με τέτοιους δουλικούς «εκπροσώπους» γιατί η εργοδοσία και τα υπουργεία να δυσκολευτούν να προωθήσουν οποιοδήποτε αντεργατικό μέτρο που τους βολεύει;
Το τραγικό είναι ότι αρχικά το «δόλωμα» του υπουργείου Εθν. Αμυνας το κατάπιε και ο εκπρόσωπος της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΠΑΜΕ). Που αμέσως με την έξοδό του από τις συζητήσεις με το υπουργείο και με μετέπειτα ανακοίνωση της παράταξής του διακήρυττε ότι αυτό που πρότεινε το υπουργικό επιτελείο, αν και «προσωρινή» ήταν μια «Λύση»!! Και για χάρη της πληρωμής συναινούσε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους σταματώντας τις κινητοποιήσεις. Ευτυχώς γι΄ αυτόν, η παραφροσύνη αυτή κράτησε μόνο μια μέρα. Γιατί στην επόμενη με νεώτερη ανακοίνωση και τοποθέτηση πήρε πίσω το φαεινό εύρημα της «λύσης» και επέστρεψε στην ανάγκη της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Η μόνη φωνή που έμεινε σταθερή και αποκάλυψε το πραγματικό  περιεχόμενο των  δολωματικών «υποσχέσεων» του υπουργείου ήταν η εκπρόσωπος των ιδρυτικών μελών του νέου Κινήματος Αλλαγής. Που ενάντια στην τοποθέτηση των άλλων μελών του ΔΣ στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του σωματείου την Δευτέρα 30/4/2012 (και που η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εντελώς παράτυπα την μετονόμασε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση με παρουσία μόνο 150-200 εργαζομένων) επέμενε στην συνέχιση των κινητοποιήσεων, στην απόρριψη ων ύπουλων προτάσεων του υπουργείου, στην άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, και στην ανάγκη αναβάθμισης των απεργιακών κινητοποιήσεων σε απόφαση κατάληψης για να πάρουν σα χέρια τους το ναυπηγείο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την απαραίτητη οργάνωση από το σωματείο.
Η στάση αυτή και οι αναπόφευκτες επιδράσεις που είχε πάνω στους ανήσυχους εργαζόμενους υποχρέωσε το προεδρείο και την πλειοψηφία του ΔΣ, μια μέρα ακριβώς μετά την απόφασή τους για σταμάτημα των κινητοποιήσεων, να επανέλθουν τρομαγμένοι από τις συνέπειες και τις αντιδράσεις των αποφάσεών τουςς και με νέο ΔΣ που συγκάλεσαν, να αποσύρουν τις προηγούμενες αποφάσεις τους και να προωθήσει νέα απόφαση για 24ωρη απεργία την Δευτέρα 7/5/2012.
Τραγέλαφος και ναυάγιο μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας χωρίς εργατικό προσανατολισμό. Η τραγική αυτή διακύμανση με πανικόβλητες μπαλωματικές αποφάσεις χωρίς πρόγραμμα και προοπτική, χωρίς μέθοδο και οργάνωση λειτουργεί, αναπόφευκτα διαλυτικά, σε βάρος των εργατών και του αγώνα τους.
Είναι επιτακτικά αναγκαίο και επείγον, για την σωτηρία του ναυπηγείου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, άμεσα τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να απαιτηθεί άμεσα η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Που με την παρουσία και την συμμετοχή όλων των εργαζομένων μετά από ελεύθερη και δημοκρατική συζήτηση όλων των απόψεων να αποφασιστεί η πορεία και ο αγωνιστικό τρόπος αντιμετώπισης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας (εκ περιτροπής εργασία). Να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι την κλιμάκωση της αγωνιστικής κινητοποίησης τους με πιο αποτελεσματικές μορφές αγώνα. Να ανατρέψουν την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το ναυπηγείο καταλαμβάνοντάς το και παίρνοντας το στα δικά τους χέρια. Να απαιτήσουν τώρα αμέσως την επιστροφή στη δουλειά των 160 εργαζομένων του τροχαίου υλικού. Απέναντι στα καθεστωτικά αντεργατικά σχέδια για «Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας» στα χέρια των κεφαλαιοκρατών να προτάξουν την ανάγκη για Εθνικοποιημένο Ενιαίο Ναυπηγοεπισκευαστικό Φορέα» κάτω από εργατικό έλεγχο και χωρίς κεφαλαιοκράτες. Να απευθυνθούν στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των άλλων ναυπηγείων και της Ζώνης. Για την οργάνωση κοινού αγώνα με αυτόν τον κοινό προσανατολισμό.

Σ.Χ.

Σχετικά άρθρα