ΚΚΕ και εκκλησία…

ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάλη για πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος ή κούφια λόγια;

Πραγματικός και  πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ και η εκκλησία δεν θα γίνει ιδιωτική υπόθεση του καθ’  ενός όσο οι μισθοί των παπάδων (όλων των βαθμίδων , ανώτερων, μεσαίων και κατώτερων)  πληρώνονται από τα ταμεία του δημοσίου και όχι από τις εθελοντικές ιδιωτικές εισφορές των πιστών τους και από τους πόρους που μπορεί να συγκεντρώνει η ίδια η εκκλησία. Και αυτό πρέπει να ισχύσει για την κάθε εκκλησία κάθε θρησκευτικού δόγματος…

Διαβάστε το κείμενο…

 


 

ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάλη για πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος ή κούφια λόγια;

Στις 14 Φλεβάρη έγινε συνάντηση εκπροσώπων του οικουμενικού πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα,  τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θ. Παφίλη και τον βουλευτή Γ. Γκιόκα) στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή.

Το δελτίο τύπου που δόθηκε μετά την συνάντηση ενημέρωσε ότι «η αντιπροσωπεία του οικουμενικού πατριαρχείου που αποτελείτο από τρεις μητροπολίτες, έναν αρχιδιάκονο και τον νομικό τους σύμβουλο, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα σχετικά με τις θέσεις τους για την συνταγματική αναθεώρηση, τον διάλογο με την κυβέρνηση, την μισθοδοσία των κληρικών, καθώς και για άλλα ζητήματα. Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ και στην πρόσφατη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην βουλή, στον πλήρη διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας. Επανέλαβε την θέση για την κατοχύρωση της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των κληρικών, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. Δεσμεύτηκε τέλος ότι θα μελετήσει συγκεκριμένα όλες τις προτάσεις τους»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση ο  μητροπολίτης Πριγκηπονήσσων Δημήτριος εκ μέρους  του πατριαρχείου, και δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» (15/2/2019) μαζί με το δελτίο τύπου του ΚΚΕ,  «ευχαρίστησε τον κ Κουτσούμπα που δέχτηκε με μεγάλη τιμή και εγκαρδιότητα  την αντιπροσωπεία μας. Διαβιβάσαμε και εις εκείνον τις προσδοκίες του οικουμενικού πατριαρχείου εξ αφορμής των τροπολογιών που προγραμματίζονται για το σύνταγμα της χώρας και των αλλαγών, δυστυχώς, στο εργασιακό σύστημα του εφημεριακού κλήρου της Ελλάδος. Με χαρά διαπιστώσαμε την συναντίληψη του ΓΓ και των συνεργατών του, εν πολλοίς για τις προσδοκίες  αυτές του οικουμενικού πατριαρχείου και όλως ιδιαιτέρως , διαπιστώσαμε την στήριξή του ως προς τα δίκαια αιτήματα του εφημεριακού κλήρου των οποίων κατ’ αυτάς επιχειρείται η διασάλευσις. Και επικαλούμεθα  την διαρκή στήριξή του, κοινοβουλευτική προκειμένου στα δίκαια αιτήματα του οικουμενικού πατριαρχείου αλλά και του κλήρου τον οποίο αγκαλιάζει το Πατριαρχείο ως μητέρα εκκλησία να είναι διαρκής».

Οι μελιστάλαχτες αυτές ανακοινώσεις αποτυπώνουν το πολύ καλό κλίμα που υπήρξε στην συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών . Κυρίως αναδεικνύουν, για μια φορά ακόμα,  τον μεγάλο «σεβασμό» της ηγεσίας του ΚΚΕ προς την εκκλησία και την παπαδοκρατία, τον πιο αντιδραστικό θεσμό και στυλοβάτη του αστικού καθεστώτος.  Βέβαια από τις ανακοινώσεις δεν γνωστοποιείται αν στην συνάντηση αυτή συζητήθηκε καθόλου η «ευλογία» που έδωσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος στα τούρκικα στρατεύματα του Ερντογάν όταν επιχειρούσαν στο συριακό έδαφος  ενάντια στους κούρδους της Αφρίν.

Όσο για τον αναγκαίο πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος που σωστά διακηρύσσει η ηγεσία του ΚΚΕ, υποστηρίζοντας «αγωνιστικά» τον δημόσιο χαρακτήρα των αμοιβών της παπαδοκρατίας («εφημεριακού κλήρου») τον μετατρέπει ουσιαστικά σε κούφια λόγια και απενεργοποιεί κάθε σοβαρή προσπάθεια του διαχωρισμού. Πραγματικός και  πλήρης διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ και η εκκλησία δεν θα γίνει ιδιωτική υπόθεση του καθ’  ενός όσο οι μισθοί των παπάδων (όλων των βαθμίδων , ανώτερων, μεσαίων και κατώτερων)  πληρώνονται από τα ταμεία του δημοσίου και όχι από τις εθελοντικές ιδιωτικές εισφορές των πιστών τους και από τους πόρους που μπορεί να συγκεντρώνει η ίδια η εκκλησία. Και αυτό πρέπει να ισχύσει για την κάθε εκκλησία κάθε θρησκευτικού δόγματος.

Αυτός πρέπει να είναι ο συνεχής αγώνας των κομμουνιστών και κάθε συνειδητού αγωνιστή εργάτη και νεολαίου που θέλει να αποδεσμευτεί η εργατική τάξη και ολόκληρη η κοινωνία από τα σκοταδιστικά δεσμά της όποιας παπαδοκρατίας. Μόνο με την θρησκεία ως αυστηρά  εθελοντική ιδιωτική υπόθεση του καθενός και με την κυριαρχία της πραγματικής αληθινής ανεξιθρησκίας μέσα στην κοινωνία, είναι δυνατό να σταματήσει η παπαδοκρατία και τα όποια «ιερατεία» να δηλητηριάζουν και να εξουσιάζουν  την σκέψη των εκμεταλλευομένων και να χρησιμοποιούν τις θρησκευτικές δοξασίες που καλλιεργούν για να στηρίζουν το απάνθρωπο καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Το κείμενο Αναδημοσιεύθηκε και στην Ειδική Έκδοση Νο 15 της “Εργατικής Δημοκρατίας”

Σχετικά άρθρα