ΚΚΕ: Γιατί δεν μπορεί να οικοδομήσει οργανώσεις μέσα στην εργατική τάξη -1ο Μέρο

ΓΙΑΤΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ; (1)

Μέρος 1ο


Αποκαλυπτικές οι διαπιστώσεις της Ευρείας Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Στα χρόνια που κύλησαν από την λεγόμενη μεταπολίτευση (μιλάμε για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες!), η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επαναλαμβάνει σταθερά το γνωστό σύνθημα: «Κ.Κ.Ε. δυνατό στη βουλή και στο λαό». Αλλα, για ποιους λόγους το ιστορικό αυτό κόμμα (που εμφανίζεται σαν το κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευόμενων) δεν κατορθώνει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της κοινωνικής αναταραχής, να αυξήσει την πολιτική επιρροή του και να οργανώσει στις γραμμές του τις οργισμένες εργατικές και λαϊκές μάζες; …

Διαβάστε την Συνέχεια του 1ου Μέρους…

Διαβάστε το 2ο Μέρος…

 


 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ;

Μέρος 1ο

Αποκαλυπτικές οι διαπιστώσεις της Ευρείας Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Στα χρόνια που κύλησαν από την λεγόμενη μεταπολίτευση, η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επαναλαμβάνει σταθερά το γνωστό σύνθημα: «Κ.Κ.Ε. δυνατό στη βουλή και στο λαό».

Μιλάμε για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες! Στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνταρακτικές, κυριολεκτικά, κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις. Κι όχι μονάχα στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες! Φτάνει μόνο ν’ αναφέρουμε την παρατεταμένη κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, την απάνθρωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την μαζική ανεργία και την εξαθλίωση που μεγαλώνουν, όπως επίσης την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που εναλλάσσονταν στη διαχείριση της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας. Και τη ναυαγοσωστική επιχείρηση που ανέλαβε το κόμμα της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ωστόσο, παρ’ όλες τις συνταρακτικές εξελίξεις, το σύνθημα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. δεν βρήκε ακόμα ανταπόκριση, στις μάζες των εργαζόμενων, των ανέργων και του λαού! Η δύναμη του Κ.Κ.Ε. δεν μεγάλωσε ούτε στη βουλή ούτε στο λαό! Με μικρές αυξομειώσεις, η επιρροή του και η οργάνωσή του έμειναν σχεδόν στάσιμες σε πολύ χαμηλά επίπεδα!

Τέσσερεις ολόκληρες δεκαετίες

Προβάλλει λοιπόν το ερώτημα: για ποιους λόγους το ιστορικό αυτό κόμμα (που εμφανίζεται σαν το κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευόμενων) δεν κατορθώνει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της κοινωνικής αναταραχής, να αυξήσει την πολιτική επιρροή του και να οργανώσει στις γραμμές του τις οργισμένες εργατικές και λαϊκές μάζες;

Για ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας δούμε πρώτα τι λέει η ίδια η ηγεσία του Κ.Κ.Ε., σχετικά με την οργανωτική κατάσταση του κόμματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δράση του.

Στην «Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.», λέγονται τα εξής:

«Παρά την ένταση των δυνάμεων του Κόμματος, της ΚΝΕ και τη δράση με αυτοθυσία μελών και στελεχών, αισθανόμαστε σε κάθε βήμα του κινήματος την απουσία οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στα μεγάλα εργοστάσια και άλλους μεγάλους τόπους δουλειάς. Στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στους κλάδους στρατηγικής σημασίας οι Κομματικές Οργανώσεις είναι πολύ αδύναμες και το επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης χαμηλό. Αυτό δεν βοηθάει στην αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού στα μεγάλα εργοστάσια και τους κλάδους στρατηγικής σημασίας. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με απ’ έξω εξορμήσεις και καμπανιακή δουλειά. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, που μεγάλωσε πολύ με την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, στις υποκειμενικές δυσκολίες και ελλείψεις. Η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων έγινε καθυστερημένα. Ξεκίνησε μετά το 2010, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούσε η αναδιάταξη από μόνη της να λύσει το πρόβλημα, δίχως πρόσθετα ειδικά μέτρα συνέχισης κι εμβάθυνσής της με συνεχή βελτίωση της διάταξης των στελεχών, γενικά με πιο απαιτητικό σχέδιο κι επίμονο έλεγχο. Συνολικά, είναι χαμηλό ακόμα το επίπεδο της ιδεολογικής και οργανωτικής δουλειάς στις εργατικές και λαϊκές μάζες, με βάση το Πρόγραμμα και τη στρατηγική του Κόμματος, της εξειδικευμένης ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς, με στόχο την κομματική οικοδόμηση στα μεγάλα εργοστάσια και χώρους δουλειάς». («Ριζοσπάστης», 10 Γενάρη 2016, «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και της ανάπτυξης της κομματικής οικοδόμησης στην εργατική τάξη».)

Αυτές τις βαρυσήμαντες και άλλες πολλές το ίδιο διαφωτιστικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις έκανε η «Ευρεία Ολομέλεια της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.», που συνήλθε στις 19.12.2015. Ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια νόμιμης παρουσίας και δράσης του κόμματος, που αδιάκοπα διαλαλεί πως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και της λαϊκής φτωχολογιάς και “χτίζει” την “Κοινωνική Συμμαχία”!

Στην πραγματικότητα όμως, και μάλιστα ύστερα από 8 σχεδόν χρόνια βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης του καπιταλισμού και άγριας αντεργατικής επίθεσης, οι ηγέτες του Κ.Κ.Ε. βρίσκονται στην ανάγκη να ομολογήσουν την παταγώδη αποτυχία τους να συγκροτήσουν άξιες λόγου κομματικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις στους κόλπους των εργατικών μαζών της χώρας!

Όπως ακριβώς το λέει η Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειάς τους, «αισθανόμαστε σε κάθε βήμα του κινήματος την απουσία οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στα μεγάλα εργοστάσια και άλλους μεγάλους τόπους δουλειάς».

Και αφού συμπληρώνει ότι και στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στους κλάδους στρατηγικής σημασίας «οι κομματικές οργανώσεις είναι πολύ αδύναμες και το επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης πολύ χαμηλό», καταλήγει με τα εξής αποκαλυπτικά: «Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, που μεγάλωσε πολύ με την καπιταλιστική και οικονομική κρίση». Με άλλα λόγια, η καπιταλιστική κρίση και η βάρβαρη αντεργατική επίθεση αντί να δυναμώνει την πολιτική απήχηση του Κ.Κ.Ε. στις γραμμές της εργατικής τάξης (και ιδιαίτερα στους κόλπους του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού) αποδυνάμωσε και εξοστράκισε τις ήδη αδύναμες οργανωτικές προσπάθειες των μελών του Κ.Κ.Ε. ακόμα και στο συνδικαλιστικό επίπεδο!

 

Συνεχίζεται

 

Διαβάστε το 2ο Μέρος…

Σχετικά άρθρα