Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΑΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΔΙΑΣΠΑΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Θριαμβολόγησε και πάλι ο «Ριζοσπάστης», το όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ (25.2.2011), με αφορμή τη νέα «Γενική απεργία» που έγινε στις 23 Φλεβάρη, ύστερα από απόφαση των εργατοκάπηλων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Απεργιακή Λαοθάλασσα, όλη η χώρα με το ΠΑΜΕ» ήταν ο κεντρικός τίτλος του, στην πρώτη σελίδα πάνω από μια μεγάλη φωτογραφία της μαζικής «παλλαϊκής» συγκέντρωσης που έκαναν ξανά στην Ομόνοια.
Ενώ στις μέσα σελίδες, εκτός από το εντυπωσιακό φωτογραφικό ρεπορτάζ, οι πηχιαίοι τίτλοι είχαν το ίδιο θριαμβευτικό λαϊκομετωπικό ύφος:
«Ορθώνουμε ισχυρό μέτωπο στα μονοπώλια», «Φουσκώνει το ποτάμι της αντίστασης και της ανυπακοής», «Πλημμύρισε από εργατόκοσμο το κέντρο της Αθήνας», «Παλικαρίσια απάντηση στην τρομοκρατία», «Ελπιδοφόρα μηνύματα από την παλλαϊκή κινητοποίηση».
Αυτά και άλλα παρόμοια, το ίδιο βροντόλαλα και ψεύτικα συνθήματα κοσμούσαν πολλές από τις σελίδες του!
Όπως και στις παραμονές της προηγούμενης «γενικής απεργίας», της 15 Δεκέμβρη 2010, όπου ο «Ριζοσπάστης» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τώρα η ώρα της αντεπίθεσης στα μονοπώλια και την εξουσία τους», είχε προσπαθήσει να μας πείσει ότι το ΠΑΜΕ και οι άλλες «ταξικές δυνάμεις» ήταν έτοιμες να προχωρήσουν στη «μεγάλη σύγκρουση με το κεφάλαιο». Έτσι και τώρα (δυο και πλέον μήνες μετά) η εφημερίδα των ηγετών του ΚΚΕ, προσπάθησε να δώσει την εικόνα ενός γενικού πανεργατικού και παλλαϊκού ξεσηκωμού, που έγινε τάχα, με επικεφαλής το ΠΑΜΕ και τα άλλα λαϊκομετωπικά σχήματα!
Τι συνέβηκε όμως πραγματικά στις 23 Φλεβάρη; Από το ίδιο το φαμφαρόνικο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» προκύπτει καθαρά ότι η ηγεσία του ΚΚΕ κινητοποίησε ξανά όσες κομματικές και Κνίτικες δυνάμεις μπόρεσε, για να δώσει την εντύπωση της μαζικής απήχησης της πολιτικής της. Ενώ, λοιπόν, η απεργία είχε κηρυχτεί από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και ήταν απεργία των εργατοϋπαλλήλων, η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ της έδωσε χαρακτήρα παλλαϊκής μετωπικής κινητοποίησης, συντεταγμένης κάτω από τα λάβαρα, τα πανό και τα συνθήματα των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ. Πίσω απ’ όλες αυτές τις γνωστές, πασίγνωστες ταμπέλες, που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε παραπάνω από τα μειοψηφικά εργατο-λαϊκά στρώματα που ακολουθούν ακόμα το ΚΚΕ.
Οι οργανωτές της λαϊκομετωπικής αυτής κομματικής φιέστας και οι συντάχτες του «Ριζοσπάστη», αρνήθηκαν και πάλι να δουν και ν’ αναγνωρίσουν τη ζωντανή πραγματικότητα! Αυτοί δεν είχαν μάτια παρά μονάχα για τις δικές τους κομματικές, διασπαστικές συγκεντρώσεις και πορείες. Και η έγνοιά τους ήταν πώς θα τις φουσκώσουν πιο πολύ και θα τις παρουσιάσουν σαν λαοθάλασσα που σάρωσε δήθεν, όπως ένα τσουνάμι, τους δρόμους και τους κάμπους ολόκληρης της χώρας!!
Δεν είδαν λοιπόν και δεν κατέγραψαν το γεγονός που παραδέχτηκαν ακόμα και αστικές, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Ότι, δηλαδή, έξω από τις «παλλαϊκές» κομματικές συγκεντρώσεις – πορείες του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ, πολλές χιλιάδες απεργοί εργατοϋπάλληλοι (πολύ περισσότεροι από την απεργία του Δεκέμβρη) συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και άλλων παρατάξεων. Και με δικά τους πλακάτ και συνθήματα, διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στην κυβερνητική ληστρική πολιτική, ενάντια στην τρόικα, το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο! Αποδοκιμάζοντας έτσι, έμπρακτα, την διάσπαση και την καιροσκοπική πολιτική όλων των εργατοπατερικών παρατάξεων, που συναπαρτίζουν τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά στις απεργίες εμφανίζονται ως ασυμβίβαστοι αντίπαλοι!! Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις!!
Τη ζωντανή αυτή πραγματικότητα, την απαίτηση και την ανάγκη του ενιαίου ταξικού μετώπου πάλης, την οποία πρόβαλαν οι χιλιάδες απεργοί εργατο-υπάλληλοι, για άλλη μια φορά, δεν μπόρεσαν και πάλι να την δουν και να την αναδείξουν οι «κομμουνιστές» εκδότες και συντάχτες του «Ριζοσπάστη»!!
Αυτοί, έξω από την «απεργιακή λαοθάλασσα» του ΠΑΜΕ, που σάρωσε δήθεν όλη τη χώρα, δεν είδαν τίποτε άλλο παρά μόνο μερικές «ομάδες κουκουλοφόρων και ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας», που έστησαν ξανά «το γνωστό σκηνικό καταστολής» στην πλατεία Συντάγματος! Αφού βέβαια, προηγουμένως, η συντεταγμένη «λαοθάλασσα του ΠΑΜΕ» είχε διατρανώσει ειρηνικά και φρόνιμα την «ανυπακοή» της και αποσύρθηκε ησύχως, νομότυπα και πολιτισμένα, ανεμίζοντας τα λάβαρα της «λαϊκής εξουσίας»! Της εξουσίας του «λαϊκού μετώπου», που θα θριαμβέψει «αργά ή γρήγορα», όταν κάποτε (μην είστε ανυπόμονοι) θα αλλάξουν «οι δυσμενείς συσχετισμοί» εκλογικής δύναμης και θα πάρει η ηγεσία του ΚΚΕ την πλειοψηφία στη «βουλή και στο λαό»!!
Ενθουσιασμένοι από τη λαοπλημμύρα που φαντάστηκαν, εκστασιασμένοι από το όραμα της «λαϊκής εξουσίας» του μέλλοντος, οι ευφάνταστοι προπαγανδιστές του «Ριζοσπάστη», δεν θυμήθηκαν και δεν σκέφτηκαν να κάνουν έναν απολογισμό της ως τώρα αγωνιστικής πορείας του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ. Μια κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής και της ταχτικής που ακολουθούν τα κατασκευασμένα «λαϊκομετωπικά» σχήματά τους.
Δεν δοκίμασαν να βγάλουν έστω κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις δέκα «γενικές απεργίες», αμέτρητες κλαδικές και αλογάριαστα συλλαλητήρια, που έγιναν μέσα στους 13 μήνες της σαρωτικής αντεργατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η ψευτοσοσιαλιστική κυβέρνηση της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας και της ιμπεριαλιστικής λυκοσσυμαχίας της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα όλων αυτών των αγωνιστικών εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, που έγιναν μέσα σ’ αυτόν το χρόνο; Από που αντλεί τη δύναμη η μειοψηφική αυτή κυβέρνηση να αγνοεί το εργατικό κίνημα, να αδιαφορεί για τις εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις, να κοροϊδεύει συστηματικά το λαό και να σαρώνει διαρκώς τις καταχτήσεις, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων; Η πολιτική και η ταχτική του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ, δυνάμωσαν ή εξασθένησαν το εργατικό κίνημα; Αποδυνάμωσαν καθόλου την επιρροή των αστικών εργατοπατερικών παρατάξεων; Σφυρηλάτισαν την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης; Μαζικοποίησαν τα εργατικά συνδικάτα; Οργάνωσαν την αντίσταση και την πάλη ενάντια στην ανεργία και την πείνα, που συνεχώς γιγαντώνονται;
Τι απ’ όλα αυτά κατάφεραν οι ηγέτες του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ με την λαϊκομετωπική πολιτική και την διασπαστική ταχτική των ξεχωριστών συγκεντρώσεων – παρελάσεων; Κατάφεραν μήπως να αναχαιτίσουν, έστω και στο ελάχιστο, την αντεργατική λαίλαπα που προκαλεί όλο και μεγαλύτερη απελπισία κι εξαθλίωση; Ή μήπως είναι αυτή ακριβώς η καιροσκοπική πολιτική και η τυχοδιωκτική ταχτική τους, που αποδυναμώνει το κίνημα, βαθαίνει τη διάσπαση και τον έλεγχό του από τις εργατοπατερικές κλίκες και το κάνει ανίκανο να αποκρούσει την ληστρική επίθεση;
Μια υπεύθυνη εργατική ηγεσία, μια αληθινή κομμουνιστική καθοδήγηση, θα είχε φροντίσει η ίδια να βάλει αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό της, να κάνει τον αναγκαίο απολογισμό της και να δώσει τις απαντήσεις της, με βάση τα γεγονότα και την ζωντανή σκληρή πραγματικότητα. Χωρίς φτιασιδώματα, παρασιωπήσεις και εγωκεντρισμούς!
Μα η ηγεσία του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ δεν νιώθει αυτή την ανάγκη. Αντίθετα, κόβει και ράβει την πραγματικότητα στα μέτρα της, κατασκευάζει φανταστικές εικόνες και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις. Συνεχίζοντας τη γνωστή παράδοση των ολέθριων «λαθών» του σταλινικού γραφειοκρατικού σοσιαλπατριωτισμού.
Έτσι, ενώ φιλοτεχνεί ρεπορτάζ με «απεργιακές λαοθάλασσες» και με «φουσκωμένα ποτάμια αντίστασης», ενώ παρουσιάζει τους εργαζόμενους όλης της χώρας να βαδίζουν συντεταγμένοι σε φάλαγγες στον «ταξικό αγωνιστικό δρόμο» του ΠΑΜΕ. Την ίδια στιγμή, στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας της («Ριζοσπάστης» 25.2.2011) ομολογεί η ίδια την παταγώδη χρεοκοπία της πολιτικής της, γράφοντας άρθρα με τους παρακάτω τίτλους, που διαλύουν αμέσως τις θριαμβολογίες της. Διαβάζουμε:
«Κυβέρνηση – Τρόικα, επικαιροποιούν την λαϊκή λαίλαπα». «Ομοβροντία μέτρων για ακόμα φθηνότερους εργάτες». «Διαρκές τσεκούρωμα σε μισθούς και δικαιώματα».
Ναι, σωστά το λέει. Αυτά και άλλα παρόμοια αντιδραστικά μέτρα αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν τις ώρες που (σύμφωνα με τα λεγόμενα του «Ριζοσπάστη») «όλη η χώρα με το ΠΑΜΕ» είχε γίνει μια «απεργιακή λαοθάλασσα»! Κι ήταν τέτοια η τρομάρα της κυβέρνησης, ώστε έσπευσε να προσφέρει νέα δώρα ακόμα πιο εξοντωτικά, στους μαχόμενους εργάτες!! Προς τιμήν της καιροσκοπικής, αδιέξοδης και διασπαστικής πολιτικής της «λαϊκής εξουσίας» και των «λαϊκομετωπικών» εκτονωτικών παρελάσεων, κάθε φορά που οι εργατοκάπηλοι της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αποφασίζουν να ρίξουν άλλη μια ντουφεκιά στον αέρα!
Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της παταγώδους χρεοκοπίας της ηγεσίας του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ, τότε σίγουρα οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημά τους.
Ωστόσο οι αγωνιστές του ΚΚΕ / ΠΑΜΕ, που πληρώνουν πρώτοι τα σπασμένα αυτής της χρεοκοπημένης πολιτικής και ταχτικής της ηγεσίας τους είναι νομίζουμε καιρός να απαιτήσουν να γίνει μια σοβαρή κομμουνιστική συζήτηση πάνω στ’ αποτελέσματα της διασπαστικής τυχοδιωκτικής γραμμής, που επιμένει να ακολουθεί η ηγεσία απέναντι στη σχεδιασμένη μετωπική επίθεση της κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας και των κομμάτων της.
Επίθεση που δεν θα νικηθεί με λαϊκομετωπικές παρελάσεις και εκλογές αλλά μόνο με οργανωμένη σκληρή ταξική πάλη όλων των εργαζόμενων, αδιάσπαστα ενωμένων σε ΕΝΙΑΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και με προοπτική την κυβέρνηση ΕΡΓΑΤΩΝ – ΑΓΡΟΤΩΝ, για τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.
Δ. Γιώτης