«Ευρωεκλογές» 9 Ιούνη 2024 – ΨΗΦΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ – Αγώνα για Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης

Οι εκλογές της 9/6/2024, για το «ευρωκοινοβούλιο» γίνονται σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναδείχνει με ιδιαίτερη οξύτητα το πολύπλευρο αδιέξοδό της.

Βυθισμένη σε μια αυξανόμενη ανισομέρεια  μεταξύ των χωρών – μελών της, οι αλληλοσυγκρουόμενες οικονομίες τους μαστίζονται από την ακρίβεια, την ανεργία και την κοινωνική δυστυχία και συγκλονίζονται από διογκούμενες κοινωνικές αναταραχές, πολιτικές διαταράξεις και κυβερνητικές αστάθειες. Κι ενώ, καθ’  ένα «εθνικό» μέρος της, στρέφεται με σφοδρότητα κατά των άλλων, προσπαθώντας να διασώσει τα κλονιζόμενα συμφέροντα του δικού του καπιταλισμού, ολόκληρο αυτό το κεφαλαιοκρατικό κατασκεύασμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, διαπερνιέται από μια βαθιά διαλυτική οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Η «Ένωση» αυτή, η βουτηγμένη σε συνεχή και ατέλειωτα οικονομικά σκάνδαλα, επεξεργάζεται, προωθεί και επικροτεί την εφαρμογή συνεχών λυσσαλέων αντεργατικών επιθέσεων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, σε κάθε χώρα – μέλος της. Και με αποκλειστικό γνώμονα την κλονιζόμενη κυριαρχία και τα κέρδη των μονοπωλιακών της συγκροτημάτων ανά τον κόσμο, το διοικητικό της κονκλάβιο, πρωταγωνιστεί σε όλα τα αιματοβαμμένα πολεμικά σχέδια που σπαράζουν τον πλανήτη και συνδιοργανώνει τις πιο αντιδραστικές ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε λαϊκή αντίδραση σε ολόκληρο τον κόσμο. Συρόμενη σαν υποτακτικό κουτάβι πίσω από τα κελεύσματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, παρά τις  μεγαλόστομες διακηρύξεις για δήθεν «ανεξάρτητους» ρόλους της. Η ανοιχτή συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ο επικίνδυνος πυροδοτικός ρόλος που «παίζει» σ’ αυτόν. Η εγκληματική ανοχή και συνενοχή της στην ολέθρια και απάνθρωπη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Οι αιμοσταγείς αρπακτικές και διαλυτικές παρεμβάσεις της στην Αφρικανική ήπειρο. Ο ρόλος της στον πόλεμο της Συρίας και παλιότερα του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας. Αυτά τα λίγα μόνο παραδείγματα είναι αρκετά για να προσδιορίσουν ανάγλυφα τον πραγματικό χαρακτήρα της δήθεν «δημοκρατικής» και δήθεν «πολιτισμένης» κεφαλαιοκρατικής «Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ιμπεριαλιστική «Ευρωπαϊκή Ένωση» του κεφαλαίου, με όλες τις δεκαετίες ύπαρξής της, έχει αποδείξει περίτρανα ότι κάθε άλλο παρά ένωση της Ευρώπης είναι. Έχει από την πραγματικότητα επιβεβαιωθεί η θέση του επαναστατικού μαρξισμού ότι κάτω από την κυριαρχία του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει καμιά τέτοια «ένωση» παρά μόνο ανισομέρειες, αντιτιθέμενες κυριαρχίες των ισχυρότερων, φτώχεια και καταπίεση των εκμεταλλευομένων, καταστροφικές κρίσεις. Αυτός ο ιμπεριαλιστικός μηχανισμός δεν επιδέχεται καμιά τροποποίηση, καμιά «βελτίωση» παρά μόνο αγώνα για την έξοδο απ’  αυτόν, την συντριβή και την διάλυση του.

Η αναγκαία ένωση της Ευρώπης μπορεί να γίνει μόνο ως Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Ο αναγκαίος αγώνας ανατροπής του καπιταλισμού και εγκαθίδρυσης της εργατικής εξουσίας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αναπόφευκτα συνδέεται με την πάλη για την Ενωμένη Σοσιαλιστική Ευρώπη. Μόνο, με την σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και ολόκληρης της κοινωνίας, θα μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί με γνώμονα και μόνο τα κοινωνικά συμφέροντα.

Μέσα στο ζοφερό και άκρως αντιλαϊκό σκηνικό της κεφαλαιοκρατικής «Ευρωπαϊκής Ένωσης», οι εκλογές για το «ευρωκοινοβούλιο», με τις οποίες επιχειρείται, κάθε πέντε χρόνια, να φτιασιδωθεί και να ωραιοποιηθεί η βιτρίνα της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου, ακούγονται στα αυτιά των ευρωπαϊκών λαών σαν κακόγουστο αστείο. Οι «ευρωεκλογές» για ένα εντελώς διακοσμητικό «ευρωκοινοβούλιο» που δεν αποφασίζει για τίποτα και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα με αυτά που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην παραπλάνηση των εκμεταλλευομένων μαζών και στην αξιοποίηση των αυταπατών για τα «εθνικά» αστικά κοινοβούλια, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ολοφάνερη αυτή αλήθεια εκδηλώνεται αναμφισβήτητα και στα μεγάλα ποσοστά αποχής που σημειώνονται σε όλες τις «ευρωεκλογές». Γι’  αυτό, αν αυτές οι εκλογές αφορούσαν μόνο την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ένωση» θα δικαιολογούνταν η άρνηση κάθε συμμετοχής σε αυτή την κοροϊδία. Που θα κατάφερνε μόνο να βοηθήσει τις παραπλανητικές επιδιώξεις της.

Ωστόσο, είναι φανερό στον καθένα, ότι, στην Ελλάδα, οι εκλογές της 9/6/2024 έχουν να κάνουν πολύ λίγο με την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Περισσότερο περιστρέφονται στις ελληνικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και καθορίζονται από την οικτρή κατάσταση που έχει οδηγήσει την χώρα η καπιταλιστική κρίση, με κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη.

Η εξαπλωμένη αγανάκτηση και τα διογκούμενα προβλήματα της ακρίβειας, της φτώχιας, της ανεργίας, κυρίως των νέων, και γενικότερα της πλατιάς απαξίωσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων και όλων των εκμεταλλευομένων (έγκλημα των Τεμπών, υποκλοπές, αστυνομοκρατία, κυβερνητική αυθαιρεσία, διάλυση δημόσιας υγείας και παιδείας κλπ, κλπ), δίνουν στις εκλογές αυτές, αναπόφευκτα, ένα περιεχόμενο «εθνικό». Οι εκλογές αυτές κρίνουν το αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΝΔ και στην ουσία  κρίνεται η εξέλιξη και το μέλλον της χώρας.

Κατά συνέπεια, κάθε εργαζόμενος, νέος και γενικά εκμεταλλευόμενος πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει σε αυτές και να εκφράσει όλη την αγανάκτησή του με την ψήφο του. Με σκοπό, όχι την οποιαδήποτε προσμονή ότι με την ψήφο μας και μόνο μπορεί ν’ αλλάξει κάτι, αλλά να αποτελέσει μια ώθηση συσπείρωσης, ανασυγκρότησης, οργάνωσης και ανάπτυξης των μαζικών εργατικών και λαϊκών αγώνων, την οργάνωση και ανάπτυξη του αναγκαίου ΕΝΑΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Που θα καταφέρει να βάλει οριστικό φραγμό  στα αναπτυσσόμενα αντεργατικά σχέδια και τις αντιλαϊκές πολιτικές, να ξανακερδίσει τις χαμένες κατακτήσεις. Όχι μόνο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και από κάθε άλλη αντεργατική κυβέρνηση. Φτάνοντας μέχρι και το γκρέμισμα του ίδιου του εκμεταλλευτικού αστικού καθεστώτος που γεννάει τις κρίσεις κι όλα αυτά τα σχέδια και τις πολιτικές.

Με βασικό κριτήριο, λοιπόν, όλα αυτά και κυρίως με την ανάγκη οργάνωσης του ταξικού ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΗΣ ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, και με δεδομένο ότι απουσιάζει από την πολιτική πραγματικότητα ένα αληθινό εργατικό επαναστατικό κόμμα, εμείς θεωρούμε ότι το πιο κοντινό που πρέπει να ενισχυθεί ΚΡΙΤΙΚΑ με την ψήφο μας είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Δεν πιστεύουμε βέβαια ότι μπορεί να περιμένει κανείς από την ηγεσία του ΚΚΕ ότι θα κάνει πράξη τους παραπάνω στόχους. Αντίθετα, η ηγεσία αυτή έχει αποδείξει με κάθε τρόπο ότι δεν θέλει να βαδίσει προς αυτόν τον δρόμο. Αρνείται συστηματικά να αναλάβει κάθε αγώνα ενάντια στην πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος με την συγκρότηση του αναγκαίου ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ. Μένει σταθερά προσκολλημένη στις αυταπάτες που την διαπερνούν για την δήθεν αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και περιορίζεται μόνο σ’ αυτήν. Αρνείται να αναπτύξει έναν συνεπή και επαναστατικό αγώνα για την συσπείρωση της εργατικής τάξης μέσα από την πάλη για τα καθημερινά προβλήματα που θα οργανώνει και θα αναπτύσσει τον αγώνα για το γκρέμισμα του αστικού καθεστώτος, προς την σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας. Σίγουρα δεν είναι η αναγκαία επαναστατική ηγεσία που έχει ανάγκη σήμερα το προλεταριάτο.

Ωστόσο, είναι το μόνο μαζικό εργατικό κόμμα στην πολιτική σκηνή της χώρας που βάζει, έστω και στα λόγια μόνο, την αναγκαιότητα της ανατροπής του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού καθεστώτος και απαρνείται την απάτη του εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού του. Και επιπλέον είναι το εργατικό κόμμα που διαθέτει την πιο μαζική οργανωμένη βάση μέσα στο εργατικό κίνημα. Που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βασική δύναμη στην πάλη για την συγκρότηση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στην χώρα μας.

Με αυτό το βασικό κριτήριο και με αυτό τον αγωνιστικό σκοπό, χωρίς να κρύβουμε ή να ξεχνούμε τις μεγάλες διαφωνίες μας με την ηγεσία του ΚΚΕ και την πολιτική που εφαρμόζει, στις εκλογές της 9 Ιουνίου 2024 εμείς του ΣΔΚΕ-Εργατική Δημοκρατία ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΑ το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και για τους ίδιους λόγους καλούμε κάθε εργάτη, κάθε νέο, κάθε εκμεταλλευόμενο να κάνει το ίδιο. Παλεύοντας αγωνιστικά και δυναμικά:

Να διαλαληθεί προς κάθε εργάτη και αγωνιστή της νεολαίας και του λαϊκού κινήματος, ότι η έξοδος από την κρίση καπιταλιστικής αποσύνθεσης που διαλύει την χώρα και τους εργαζόμενους  βρίσκεται στην συλλογική και οργανωμένη δράση της εργατικής τάξης και μαζί της κάθε εκμεταλλευόμενου

Ενάντια στο Μαύρο Μέτωπο της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατίας

Ενάντια στο σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα της κρίσης

Για την ακύρωση κάθε ληστρικής σύμβασης

Για την μονομερή διαγραφή ολόκληρου του δημοσίου χρέους

Για Έξοδο από την ιμπεριαλιστική «Ευρωπαϊκή Ένωση» με κυβέρνηση εργατών και φτωχών αγροτών

Για Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο

Για τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό σχεδιασμό όλης της οικονομίας με βάση τις ανάγκες όλων των εργαζομένων

Για την διεθνιστική εργατική συμμαχία όλης της Ευρώπης για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Σοβιετικές Πολιτείες της Ευρώπης και των Βαλκανίων

Μάης 2024

ΣΔΚΕ-Εργατική Δημοκρατία

Σχετικά άρθρα