ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: Σε κρίση και αποσύνθεση

Κάθε μέρα που περνάει η ένταση της διεθνούς κρίσης και της επικίνδυνης αναταραχής μεγαλώνει και οι κλυδωνισμοί αυξάνουν.

Η οικονομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού οξύνεται περισσότερο και μια νέα μεγάλη ύφεση, μεγαλύτερη απ’  αυτή του 2008, έχει αρχίσει ήδη να κάνει έντονα τα σημάδια της. Στην παγκόσμια αγορά οι συγκρούσεις μικρών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα και η φαγωμάρα τους για την μοιρασιά της γίνεται όλο και πιο άγρια. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σαν το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, για μια έγκαιρη «διευθέτηση» των διαφορών και για αντιμετώπιση των τεράστιων και ανεξέλεγκτων κρατικών και ιδιωτικών χρεών, πέφτουν στο κενό. Τα καπιταλιστικά αδιέξοδα εκδηλώνονται σε κάθε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πεδίο προκαλώντας παντού συνθήκες ασφυξίας. Η αυξανόμενη ανεργία, οι επανεμφανιζόμενες μεγάλες πληθωριστικές τάσεις και οι αυξανόμενοι τιμάριθμοι. Η αυξανόμενη φτωχοποίηση και εξαθλίωση που καταδικάζουν τους πληθυσμούς κάθε χώρας και ηπείρου, με τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που προκαλούν, συγκεντρώνοντας τον κοινωνικό πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια πλουσίων και μονοπωλίων. Οι σκληρές αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας των αρχουσών αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων τους. Οι μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές που αυτές δημιουργούν. Οι εκρηκτικές και οργισμένες εξεγέρσεις της αγανακτισμένης εργατικής τάξης, της νεολαίας και των άλλων εκμεταλλευομένων μαζών και οι πολιτικές και κυβερνητικές αστάθειες και αναταραχές που προκαλούν, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Όλα αυτά, που συνεχώς οξύνονται, αποτελούν την σημερινή και μελλοντική πραγματικότητα της αποσύνθεσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

 Ήδη οι ανελέητες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην παγκόσμια αγορά για μια ακόμα φορά υπερβαίνουν τον εμπορικό τους χαρακτήρα και παίρνουν πολεμική μορφή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να φαίνεται σαν πολεμική σύρραξη 2 χωρών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά είναι στον καθένα φανερό  ότι είναι μια σύρραξη που απορρέει από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν σε αυτόν μεγάλες και μικρές αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το ίδιο ακριβώς που συμβαίνει και σε κάθε άλλη περιφερειακή σύρραξη και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα το βλέπουμε όλο και συχνότερα. Η σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα είναι μια ανάγλυφη απεικόνιση της αποσύνθεσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Που με καθαρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο φωνάζει ότι αυτό το παρακμασμένο και σάπιο σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας και της εκμετάλλευσης όσο παραμένει σε λειτουργία, όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει την διαχείρισή του, δεν θα σταματήσει να αναπαράγει τις κρίσεις του, την παρακμή και τις καταστροφές, σέρνοντας την ανθρωπότητα προς τον αφανισμό.   Μόνο η ανατροπή της εξουσίας και του κράτους της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης με την εγκαθίδρυση του κράτους και της εξουσίας της εργατικής τάξης και με την αναγκαία σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας μπορεί να δοθεί διέξοδος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σχετικά άρθρα