Εκφυλισμού συνέχεια της ΟΤΟΕ

 

Η ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΟΤΟΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μέσα σ΄ αυτή τη κρίση έγινε πιο φανερό από ποτέ στους τραπεζοϋπαλλήλους η πλήρης οργανωτική παράλυση της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων μελών της, με δραματικά αποτελέσματα πάνω στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα τους.
Στα τρία χρόνια εφαρμογής των ληστρικών μνημονίων ο εργατοπατερικός μηχανισμός της ομοσπονδίας “αντιδρούσε”  με  κούφιες ανακοινώσεις οι οποίες καταγγέλλανε την κυβέρνηση και την τρόικα και με συνεχείς συναντήσεις με υπουργούς και τραπεζίτες -από τους οποίους εκλιπαρούσαν μια πιο ήπια εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες. Η ενημέρωση και η οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν και είναι έξω από κάθε σχεδιασμό τους για την απόκρουση της αντεργατικής θύελλας.

Διαβάστε την Συνέχεια…

 


 

Η ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΟΤΟΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μέσα σ΄ αυτή τη κρίση έγινε πιο φανερό από ποτέ στους τραπεζοϋπαλλήλους η πλήρης οργανωτική παράλυση της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων μελών της, με δραματικά αποτελέσματα πάνω στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα τους.
Στα τρία χρόνια εφαρμογής των ληστρικών μνημονίων ο εργατοπατερικός μηχανισμός της ομοσπονδίας “αντιδρούσε”  με  κούφιες ανακοινώσεις οι οποίες καταγγέλλανε την κυβέρνηση και την τρόικα και με συνεχείς συναντήσεις με υπουργούς και τραπεζίτες -από τους οποίους εκλιπαρούσαν μια πιο ήπια εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες. Η ενημέρωση και η οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν και είναι έξω από κάθε σχεδιασμό τους για την απόκρουση της αντεργατικής θύελλας.
Αυτό όμως που έκανε με συνέπεια η κάθε εργατοπατερική κλίκα που ελέγχει τους συλλόγους ήταν να υπογράφει με τα αφεντικά τους , επιχειρησιακές συμβάσεις με δραστικές μειώσεις αποδοχών, περικοπή πολλών κοινωνικών παροχών και αντεργατικές αλλαγές των κανονισμών εργασίας. Την ίδια περίοδο η εντατικοποίηση της εργασίας έχει πάρει ξέφρενους ρυθμούς, οι απλήρωτες υπερωρίες οι συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των οργανισμών και η καταστρατήγηση του ωραρίου είναι πια καθεστώς χωρίς οι εργατοπατερικές κλίκες στοιχειωδώς να αντιδρούν.
Και ενώ δρομολογούνται νέα σφαγιαστικά αντεργατικά μέτρα  για όλους τους εργαζόμενους, που για τους τραπεζοϋπαλλήλους θα σημάνουν για πρώτη φορά και μαζικές απολύσεις, η εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, με ψήφους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και των φιλοεργοδοτικών μελών της, έκρινε σκόπιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες ενόψει των εξελίξεων που αφορούν τις συγχωνεύσεις των Τραπεζών και την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους, όχι βέβαια για να αντιδράσουν προς την κατεύθυνση της αγωνιστικής ετοιμότητας και προετοιμασίας για την οργάνωση του κλάδου αλλά για να ζητηθούν συναντήσεις με τις διοικήσεις των Τραπεζών Εθνικής, ΑΛΦΑ και Πειραιώς ώστε να τους ενημερώσουν αναλυτικά για τα σχέδιά τους και μετά να ζητηθούν συναντήσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου προκειμένου να παρέμβουν ώστε η ανακεφαλαίωση να συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν χαρακτηρισθεί συστημικές!!!  
Και μέσα σε όλα αυτά θα συγκαλέσουνε ένα ακόμα τακτικό συνέδριο,  μέσα στο Νοέμβρη, ξεκομμένο όπως πάντα από τους 60000 χιλ τραπεζοϋπαλλήλους με σκοπό να συνεχίσουν τον έλεγχο της Ομοσπονδίας και να διευκολύνουν τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους τραπεζίτες να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία.
Οι  παρατάξεις της αριστεράς(ΠΑΜΕ ,Αυτόνομο Δίκτυο) εξακολουθούν να δρουν σαν συμπληρώματα του μηχανισμού της ΟΤΟΕ. Και οι δύο αυτές παρατάξεις δεν αμφισβητούν καθόλου την αντιδημοκρατική δομή και λειτουργία της Ομοσπονδίας και δεν προτείνουν μια συνολική αλλαγή πολιτικής του κλάδου.
Το ΠΑΜΕ απλά χρησιμοποιεί  στις ανακοινώσεις του πιο αριστερές κορώνες και φρασεολογία αλλά, ταυτόχρονα, συστηματικά  συνεχίζει να κινείται  διασπαστικά  όπως επιτάσσει η ηγεσία του ΚΚΕ. Τέλος κάποια συνονθυλεύματα της ακροαριστεράς, που έχουν παρουσία είτε σε συλλόγους είτε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, είναι φωνές διαμαρτυρίας και γκρίνιας στην τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας .Όλες αυτές οι παρατάξεις μαζί απορρίπτουν κάθετα κάθε ενιαιομετωπική δράση δεν αμφισβητούν την αντιδημοκρατική δομή και λειτουργία της ΟΤΟΕ και θα πάρουν (‘όπως πάντα) μέρος και σε αυτό το “συνέδριο” χωρίς να προτείνουν κάποια άλλη δημοκρατικότερη διαδικασία σύγκλισής του.
Οι λιγοστές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται τη κρισιμότητα των καιρών και πιστεύουν στην τακτική του ενιαίου μετώπου πάλης ενάντια στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της τρόικα και στην ανάγκη εργατοδημοκρατικής ανασυγκρότησης του τραπεζοϋπαλληλικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος  πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες απευθυνόμενοι σε παρατάξεις και συναδέλφους ώστε να απαιτήσουν να γίνει ένα δημοκρατικό συνέδριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί προσυνεδριακός δημοκρατικός διάλογος, όπου θα κυκλοφορήσουν όλες οι απόψεις (παρατάξεων και μεμονωμένων συναδέλφων) θα επακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις όπου θα συζητηθούν και θα αποφασισθούν οι θέσεις και πρόγραμμα δράσης και τέλος θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Το κλίμα μέσα στους τραπεζοϋπαλλήλους είναι κατάλληλο για να υιοθετηθούν τέτοιου είδους απόψεις και πρακτικές. Ήρθε η ώρα να πάρουν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες την οργάνωση των αγώνων στα χέρια τους.
Καλό είναι να αναφερθεί η περίπτωση της  απεργίας του Αυγούστου στην Αγροτική σαν ένα δείγμα που φανερώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να παλέψουν για τα δικαιώματα και της καταχτήσεις τους παραμερίζοντας τις εργατοπατερικές κλίκες όλων των αποχρώσεων που τους βάζουν εμπόδιο στον αγώνα τους. Ενδεικτικά, κατά την διάρκεια της απεργίας, στην Αθήνα από μαζική συνέλευση προέκυψε απεργιακή επιτροπή η οποία προσπάθησε να υποκαταστήσει την ηγεσία του συλλόγου, και στην Επαρχία ξεπετάχτηκαν σε πάρα πολλά υποκαταστήματα ενιαιομετωπικές επιτροπές αγώνα από εργαζόμενους πέρα και ενάντια στις προθέσεις της ηγεσίας του συλλόγου τους, οι οποίοι οργάνωσαν την περιφρούρηση του αγώνα τους, παρέμβηκαν στις τοπικές κοινωνίες και προσπάθησαν να κάνουν συμμαχίες με φτωχά αγροτικά στρώματα και άλλους εργαζόμενους.
Συμπερασματικά για να δρομολογηθούνε θετικές εξελίξεις στο τραπεζοϋπαλληλικό κίνημα πρέπει να συγκροτηθεί μια παντραπεζική συμπαράταξη η οποία θα παλεύει συστηματικά για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Σ.Κ στις Τράπεζες
Σαν διεκδικητικό πλαίσιο:

 • Κατάργηση όλων των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του χρέους, έξω από την  Ε.Ε.
 • Κατώτερος μισθός που να καλύπτει τις ανάγκες των υπαλλήλων. Καθιέρωση της ΑΤΑ που θα την καθορίζουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων.
 • Ένταξη στους οργανισμούς των Τραπεζών όλων των επινοικιαζομένων, ωρομισθίων και συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Ενιαίοι οργανισμοί τραπεζών με τις ανώτερες κατακτήσεις.
 • Ωράριο 35ωρο πενθήμερο. Δευτέρα Παρασκευή 8-3
 • Ενιαίο Αυτοδιοικούμενο Ασφαλιστικό Ταμείο όλων των εργαζομένων (υγείας, σύνταξης, εφ άπαξ) με τις ανώτερες καταχτήσεις που έχουν υπάρξει
 • Έλεγχος σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών καθώς και στις διαδικασίες συγχωνεύσεων, εξαγορών και αναδιαρθρώσεων από εκλεγμένους, υπόλογους σε συνελεύσεις και άμεσα ανακλητούς εκπροσώπους

Είναι βέβαιο ότι το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η κλιμακούμενη ληστρική επίθεση ΕΕ, τρόικας, κυβέρνησης και εργοδοσίας επιβάλουν όσο ποτέ άλλοτε στο κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και σε ολόκληρο το εργατικό κίνημα να παλέψουν για την εθνικοποίηση ολόκληρου του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη συγχώνευση σε μία και μόνη τράπεζα κάτω από τον έλεγχο εκλεγμένων και ανακλητών οργάνων. Χωρίς καμιά απόλυση.  

Ταυτόχρονα η χρεοκοπία ενός ολόκληρου οργανωτικού μοντέλου επιβάλλει άμεσα να παλέψουμε για:

 • Εκλογές κάθε χρόνο στους συλλόγους.
 • Σύγκληση συνεδρίων κάθε χρόνο.
 • Συνέδρια έκτακτα η τακτικά μετά από προσυνεδριακό διάλογο και άμεσα εκλογή συνέδρων μέσα από συνελεύσεις.
 • Καταστατική κατοχύρωση της συνέλευσης καταστήματος και διεύθυνσης καθώς κατοχύρωση των νομαρχιακών συνελεύσεων.
 • Ένταξη όλων των εποινικιαζομένων, συμβασιούχων και ωρομισθίων στους αντίστοιχους συλλόγους.
 • Άμεση ψήφιση της απλής ανόθευτης αναλογικής σε όλα τα επίπεδα της ΟΤΟΕ.
 • Άμεση συγχώνευση των συλλόγων σε έναν ανά τραπεζικό όμιλο, στην σύντομη προοπτική δημιουργίας ενιαίου πανελλαδικού συνδικάτου του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα συμπεριλαμβάνει εκτός των τραπεζοϋπαλλήλων και τους εργαζόμενους στις θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες, στις εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λ.π.
 • Κατάργηση των πολύχρονων απαλλαγών, κατάργηση των κομματικών αποσπάσεων.
 • Διαγραφή από τα μητρώα των συλλόγων των διευθυντών και μεγαλοστελεχών των τραπεζών.

 

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2012

ΝΟΤΑΡΑΣ Γ.

Σχετικά άρθρα