Αρχική • ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  Η εφιαλτική εικόνα της καπιαλιστικής αποσύνθεσης κραυγή για την ανάγκη της σοσιαλιστικής ανατροπής της
 • Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

  Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  του Παντελή Πουλιόπουλου

  Στην μνήμη της εκτέλεσής του με άλλους 105 αγωνιστές στο Νεζερό (6 Ιούνη 1943)


 • 77 Χρόνια από την σφαγή στο Νεζερό

   

  77 χρόνια από την σφαγή των 106 στο Νεζερό

  Πριν από 77 χρόνια, στις 6 Ιουνίου 1943, 106 πολιτικοί αγωνιστές, κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Λάρισας, σύρονται, κοντά στο Νεζερό,  μπροστά στο ιταλικό εκτελεστικό απόσπασμα και εκτελούνται ως αντίποινα για το σαμποτάζ στο Κούρνοβο. Οι περισσότεροι προέρχονταν από το στρατόπεδο Ακροναυπλίας και ήταν αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος.

  Ανάμεσά τους ήταν και ο Παντελής Πουλιόπουλος, ο Γιάννης Ξυπόλητος, ο Νώντας Γιαννακός, ο Γιάννης Μακρής. Όλοι αφοσιωμένοι διεθνιστές κομμουνιστές και κορυφαία στελέχη του επαναστατικού μαρξισμού...

  Διαβάστε την Συνέχεια...

  Διαβάστε το άρθρο του Π. Πουλιόπουλου "Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"


 • Μαρξισμός, Κεϋνσιανισμός και κρίση

  Ο μαρξισμός, ο κεϋνσιανισμός και η κρίση του καπιταλισμού

  Ο μαρξιστής οικονομικός αναλυτής Άνταμ Μπουθ εξηγεί τι είναι ο κεϋνσιανισμός και γιατί δεν μπορεί να δώσει μια πραγματική λύση στη βαθιά κρίση του καπιταλισμού.

  Αναδημοσιεύεται από το  https://marxismos.com/marxismos-keunsianismos-krisi/ 09/04/2020

  Διαβάστε την Ανάλυση...

   


 • Η Επικαιρότητα των ιδεών του Επαναστατικού Μαρξισμού

  ΠΑΛΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ

  ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ;

  Η δεκάχρονη, αλλά και ολόπλευρη κρίση που δέρνει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, και ιδιαίτερα η ολέθρια επιδημία του Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αφήνουν πλέον καμιάν απολύτως αμφιβολία για την χρεοκοπία, την ιστορική παρακμή και το σάπισμα του αστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Κι’ επομένως για την πλήρη διάψευση όλων των ιδεαλιστικών θεωριών και δογμάτων που πασχίζουν μάταια να τον κρατήσουν στη ζωή.

  Διαβάστε την Συνέχεια...

   


 • Ανακοίνωση της ΔΜΤ (IMT)

  Δήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για την πανδημία COVID-19

  Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε

  Η Δήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης εξηγεί πώς ο καπιταλισμός απέτυχε ολοκληρωτικά να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα ημίμετρα και τα «μπαλώματα» στο σύστημα είναι μάταια. Μόνο δραστικά μέτρα μπορούν να αποτρέψουν την επικείμενη καταστροφή.

  Αναδημοσιεύεται από το site:  https://marxismos.com/dhlwsh-imt-covid/ 25/03/2020

  Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια καταστροφή. Οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων, ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο. Ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες, όπου υπάρχει ένα αναπτυγμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, η κατάσταση έχει ήδη φθάσει σε καταστροφικό σημείο. Αλλά οι φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν έναν εφιάλτη απίστευτων διαστάσεων...

  Διαβάστε την Συνέχεια...


 • Covid-19 και καπιταλισμός

   

  Covid-19 και  καπιταλισμός

  Αόρατος και Ορατός Εχθρός

  Η επιδημία του Covid-19, με τους 100.000 νεκρούς, μέχρι τώρα, έδωσε ένα καίριο πλήγμα στην κοινωνική ζωή. Αφού βρήκε τους λαούς τελείως απροστάτευτους. Χωρίς επαρκή νοσοκομεία, χωρίς γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, χωρίς μονάδες εντατικής θεραπείας, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό προστασίας, εξαιτίας της χρόνιας και μανιασμένης επίθεσης των καπιταλιστικών κυβερνήσεων  ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες. Το μοναδικό μέσο προστασίας που μας έμεινε είναι η κοινωνική απομόνωση και ο εγκλωβισμός μας στα σπίτια...

  Η συνέχιση της απομόνωσης που μας επιβάλλει η μεγάλη μεταδοτικότητα του Covid-19 μας υποχρεώνει συγχρόνως, απέναντι στα κοροϊδευτικά ψίχουλα «βοήθειας» της κυβέρνησης, στην ανάπτυξη μιας συστηματικής και μαζικής απαίτησης - διεκδίκησης για δημόσια κάλυψη όλων των αναγκών μιας ανθρώπινης ζωής...

  Διαβάστε την Συνέχεια...

  Διαβάστε την Ανακοίνωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT)...

  Διαβάστε και το άρθρο "ΠΑΛΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ;"

   


 • Φαντασιώσεις για το ΜεΡΑ25

  ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ

  ΤΟ ΜέΡΑ25 ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

  ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΥΓΧΙΣΗ

  ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

  Διαβάστε το Άρθρο...


 • 1. «Συγχρονισμένη» παγκόσμια αναταραχή

  Ανανεωμένο (α) 1/12/2019

 • 2. Κυβέρνηση Μητσοτάκη Αντίδραση με φτηνά κόλπα

  Ανανεωμένο (α) 1/12/2019

 • 3. Εργατικό Κίνημα: Εγκλωβισμένο στον εργατοπατερισμό

  Ανανεωμένο (α) 1/12/2019


   

   

 • Η φλόγα της Εξέγερσης

  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2019

  Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ

  46 χρόνια πέρασαν από την ηρωική λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην χουντική δικτατορία του κεφαλαίου και η φλόγα της παραμένει ακόμα άσβεστη.

  Παρά τις συστηματικές και επίμονες προσπάθειες του ελληνικού εκμεταλλευτικού καθεστώτος και των κάθε χρώματος  κυβερνήσεών του, να την απαγορεύσουν, να την συκοφαντήσουν, να την απονευρώσουν ως «εθνική» καθεστωτική γιορτή ή ως ακίνδυνο μνημόσυνο, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει και να δονεί επαναστατικά την νεολαία, τους εργάτες και τους εκμεταλλευόμενους της χώρας.

  Την κρατάνε αναμμένη οι ανεκπλήρωτες κοινωνικές διεκδικήσεις για ελευθερία και δικαιώματα ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, την καταπίεση, την εκμετάλλευση και την σκλαβιά των ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών τους . Οι βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και η άγρια επίθεση κυβερνήσεων και κεφαλαιοκρατών ενάντια στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των άλλων εκμεταλλευομένων, διευρύνει την οικονομική κοινωνική και πολιτική αποσύνθεση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και για χάρη της κερδοσκοπίας  έχει μετατρέψει κάθε χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη σ’  ένα τεράστιο βάλτο ανασφάλειας, ρατσισμού και πολεμικών καταστροφών.

  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν και θα συνεχίσει να είναι το σύμβολο της άσβεστης διάθεσης της νεολαίας, των εργατών και των άλλων φτωχών εκμεταλλευομένων για  πάλη ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού αστικού καθεστώς, για κοινωνική απελευθέρωση, για τον σοσιαλισμό.