ΕΣΣΔ και οικοδόμηση του σοσιαλισμου (2): ΛΕΝΙΝ-Σοβιετικό Κράτος και Διεθνή Προλεταριακή Επανάσταση (α)

 

ΕΣΣΔ και Οικοδόμηση του σοσιαλισμού (2)

 

Ο ΛΕΝΙΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΜΕ ΤΗΝ  ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (α)

 

Απάντηση στους ανιστόρητους σταλινικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΚΚΕ

μέσα από κείμενα του Λένιν

Διαβάστε την Συνέχεια...

  

 

 

ΕΣΣΔ και Οικοδόμηση του σοσιαλισμού (2)

 

Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ  ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Ο Λένιν, πιστός μαθητής και συνεχιστής των επαναστατικών αντιλήψεων του Μαρξ και του Ένγκελς, ποτέ δεν σταμάτησε να τονίζει τον διεθνή χαρακτήρα της προλεταριακής επανάστασης. Ιδιαίτερα με το ξέσπασμα και την νίκη του ρώσικου προλεταριάτου και την δημιουργία του πρώτου σοβιετικού εργατικού κράτους -κάτω από την επαναστατική καθοδήγηση του ίδιου και ολόκληρου του μπολσεβίκικου κόμματος- που δημιούργησε τις συνθήκες της επαναστατικής ανατροπής στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, επέμενε με όλες του τις δυνάμεις στην στενή αλληλεξάρτηση και άρρηκτη αλληλεπίδραση που υπήρχε μεταξύ του πρώτου προλεταριακού εργατικού καθεστώτος και της διεθνούς επανάστασης. Πιστός και σταθερός στον επαναστατικό μαρξιστικό προσανατολισμό, αναζητούσε λύσεις στα προβλήματα του νέου εργατικού κράτους (που προκαλούνταν από την καθυστέρηση της επανάστασης στις καπιταλιστικά πιο αναπτυγμένες χώρες) όχι στην «απομόνωση» του αλλά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία της διεθνούς επανάστασης.  Καταδικάζοντας, εκ των προτέρων, τις σοσιαλπατριωτικές αντεπαναστατικές ολέθριες «ιδέες»  του «σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα» που εισήγαγαν οι σταλινικοί επίγονοί του, λίγα μόλις χρόνια μετά τον θάνατό του και που συνεχίζουν να τις αναπαράγουν, ακόμα και σήμερα, οι ηγέτες του ΚΚΕ.(Βλέπε και το σχετικό κείμενο της ΕΔ)

Μετά το κείμενο του Λ. Τρότσκι που δώσαμε με προηγούμενη δημοσίευση για το θέμα αυτό του σταλινικού σοσιαλπατριωτισμού («Η θεωρία του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα πηγή αναπόφευκτων σοσιαλπατριωτικών σφαλμάτων») δίνουμε στην συνέχεια μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δύο κείμενα του Λένιν. Το πρώτο είναι το «Αποχαιρετιστήριο γράμμα προς τους Ελβετούς εργάτες» γραμμένο στις 8 Απρίλη 1917, φεύγοντας από την Ελβετία για την Ρωσία. Το δεύτερο είναι η ομιλία του για την «Έκθεση για την Τακτική του ΚΚΡ» που εκφώνησε στις 5 Ιουλίου 1921, στο 3ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής (3ης) Διεθνούς.

«ΕΔ»

 

 

«Αποχαιρετιστήριο γράμμα

 

προς τους Ελβετούς εργάτες»

 

»…Μόνο ο εξοπλισμός και η οργάνωση του προλεταριάτου είναι σε θέση να εμποδίσουν τους Γκουτσκόφ και Σία να παλινορθώσουν τη μοναρχία στη Ρωσία. Μόνο το επαναστατικό προλεταριάτο της Ρωσίας και όλης της Ευρώπης, που παραμένει πιστό στο διεθνισμό, είναι ικανό να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου…

»…Δεν είναι όμως η ανυπομονησία μας, δεν είναι οι επιθυμίες μας, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες, οι δημιουργημένες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που οδήγησαν όλη την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο και την έβαλαν μπρος στο δίλημμα: ή να αφήσει να χαθούν και άλλα εκατομμύρια άνθρωποι και να καταστραφεί πέρα για πέρα όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ή να μεταβιβάσει την εξουσίας σε όλες τις πολιτισμένες χώρες στα χέρια του επαναστατικού προλεταριάτου, να πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική ανατροπή.

»Στο ρωσικό προλεταριάτο έλαχε η μεγάλη τιμή να αρχίσει τη σειρά των επαναστάσεων που γεννιούνται με αντικειμενική αναγκαιότητα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μας είναι όμως απόλυτα ξένη η σκέψη να θεωρούμε το ρωσικό προλεταριάτο περιούσιο επαναστατικό προλεταριάτο ανάμεσα στους εργάτες των άλλων χωρών. Όχι οι ιδιαίτερες αρετές του, αλλά μόνο οι ιδιαίτερα διαμορφωμένες ιστορικές συνθήκες έκαναν το προλεταριάτου της Ρωσίας για ένα ορισμένο, ίσως πολύ σύντομο, χρονικό διάστημα πρωτεργάτη του επαναστατικού προλεταριάτου όλου του κόσμου.

»Η Ρωσία είναι αγροτική χώρα, μια από τις πιο καθυστερημένες ευρωπαϊκές χώρες. Άμεσα σ’ αυτήν δεν μπορεί να νικήσει ο σοσιαλισμός αμέσως τώρα. Ο αγροτικός όμως χαρακτήρας της χώρας, με τις τεράστιες εκτάσεις γης που παρέμειναν στα χέρια των ευγενών – τσιφλικάδων, μπορεί, με βάση την πείρα του 1905, να προσδώσει τεράστια ευρύτητα στην αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία και να μετατρέψει την επανάστασή μας σε πρόλογο της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης, σε σκαλοπάτι προς αυτήν…

»Το προλεταριάτο της Ρωσίας δεν μπορεί μόνο με τις δικές του δυνάμεις να φέρει νικηφόρα σε πέρας τη σοσιαλιστική επανάσταση. Μπορεί όμως το προλεταριάτο να προσδώσει στη ρώσικη επανάσταση τέτοια ευρύτητα, που να δημιουργήσει για τη σοσιαλιστική επανάσταση τις καλύτερες συνθήκες, ευρύτητα η οποία από μια ορισμένη άποψη θα την αρχίσει. Το προλεταριάτο μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση για να περάσει σε αποφασιστικές μάχες ο κυριότερος, ο πιο πιστός, ο πιο σίγουρος συνεργάτης του, το σοσιαλιστικό προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής…

»Οι αντικειμενικές συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου αποτελούν εγγύηση ότι η επανάσταση δεν θα περιοριστεί στο πρώτο στάδιο της ρώσικης επανάστασης, ότι η επανάσταση δεν θα περιοριστεί στη Ρωσία.

»Το γερμανικό προλεταριάτο είναι ο πιο πιστός, ο πιο σίγουρος σύμμαχος της ρώσικης και της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης…

»Ζήτω η προλεταριακή επανάσταση που αρχίζει στην Ευρώπη!…»

8 Απρίλη 1917

Ν. Λένιν

 

(Άπαντα Τόμος 31, σελ 87-94, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)

 

 

«Έκθεση για την Τακτική του ΚΚΡ»


»…Σε ότι αφορά την πρακτική μας πολιτική, το γεγονός ότι στην διεθνή κατάσταση επήλθε κάποια ισορροπία, έχει ορισμένη σημασία, όμως μόνο με την έννοια ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως το επαναστατικό κίνημα είναι αλήθεια ότι έχει προχωρήσει, αλλά ότι η ανάπτυξη της διεθνούς επανάστασης δεν τράβηξε τόσο ευθεία γραμμή φέτος, όπως την περιμέναμε.

»Όταν κάποτε αρχίζαμε τη διεθνή επανάσταση, το κάναμε αυτό όχι από πεποίθηση ότι μπορούμε να προλάβουμε την ανάπτυξή της, αλλά επειδή μια σειρά λόγοι μας παρότρυναν να αρχίσουμε αυτή την επανάσταση. Νομίζαμε: είτε θα μας βοηθήσει η διεθνής επανάσταση και τότε οι νίκες μας θα είναι πέρα για πέρα εξασφαλισμένες, είτε θα κάνουμε την σεμνή επαναστατική δουλειά μας, έχοντας επίγνωση ότι σε περίπτωση ήττας θα εξυπηρετήσουμε ωστόσο την υπόθεση της επανάστασης και ότι η πείρα μας θα ωφελήσει άλλες επαναστάσεις. Για μας ήταν ξεκάθαρο πως, χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς παγκόσμιας επανάστασης, η νίκη της προλεταριακής επανάστασης είναι αδύνατη. Ακόμα πριν την επανάσταση, καθώς και ύστερα απ’  αυτή, νομίζαμε: είτε τώρα αμέσως, είτε τουλάχιστον πολύ σύντομα, θα αρχίσει η επανάσταση στις υπόλοιπες χώρες που είναι από καπιταλιστική άποψη πιο αναπτυγμένες, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, θα χαθούμε. Παρ’  όλο που το καταλαβαίναμε, κάναμε το παν για να διατηρήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και με οποιεσδήποτε θυσίες, το σοβιετικό σύστημα, γιατί ξέραμε πως δουλεύουμε όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για την διεθνή επανάσταση. Αυτό το ξέραμε, την πεποίθηση αυτή τη διατυπώσαμε επανειλημμένα πριν την Οκτωβριανή επανάσταση, καθώς και αμέσως ύστερα απ’  αυτή και τον καιρό της σύναψης της ειρήνης του Μπρέστ – Λιτόβσκ. Κι’ εδώ που τα λέμε αυτό ήταν σωστό.

»Στην πραγματικότητα όμως η πορεία του κινήματος δεν ήταν τόσο ευθύγραμμη, όπως την περιμέναμε. Σε άλλες μεγάλες, καπιταλιστικά πιο αναπτυγμένες, χώρες η επανάσταση δεν άρχισε ακόμα ως τώρα. Είναι αλήθεια ότι η επανάσταση –μπορούμε να το διαπιστώσουμε με ικανοποίηση- αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, και μόνο χάρη στο περιστατικό αυτό η  διεθνής αστική τάξη δεν είναι σε θέση να μας πνίξει, παρ’  όλο που από οικονομική και στρατιωτική άποψη είναι εκατό φορές πιο ισχυρή από μας…

»…Από πρώτη ματιά είναι φανερό πως ύστερα από το κλείσιμο της ειρήνης, όσο κακή κι αν ήταν αυτή, δεν κατορθώσαμε να προκαλέσουμε επανάσταση, παρ’  όλο που, όπως ξέρουμε, υπήρχαν πολύ σημαντικά και πολυάριθμα επαναστατικά συμπτώματα –μάλιστα πολύ πιο σημαντικά και πολύ πιο πολυάριθμα απ’  ότι νομίζαμε… Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Τώρα είναι απαραίτητη μια σοβαρή προετοιμασία της επανάστασης και μια βαθιά μελέτη της συγκεκριμένης ανάπτυξης στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Αυτό είναι το πρώτο δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε από τη διεθνή κατάσταση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σύντομη αυτή ανάπαυλα για τη Ρώσικη Δημοκρατία μας, για να προσαρμόσουμε την τακτική μας σ’  αυτή την πορεία της ιστορίας που προχωρεί με ζιγκ – ζαγκ… Νομίζω πως εδώ πρέπει να θίξω μόνο δύο σημεία που έχουν ήδη φωτιστεί στις συζητήσεις μας πάνω στο ζήτημα της τακτικής. Πρώτο: κατάκτηση της πλειοψηφίας του προλεταριάτου. Όσο πιο οργανωμένο είναι το προλεταριάτο σε μια αναπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα, τόσο μεγαλύτερη σοβαρότητα απαιτεί από μας η ιστορία στο έργο της προετοιμασίας της επανάστασης και με τόση μεγαλύτερη σοβαρότητα πρέπει να κατακτούμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης. Δεύτερο: το κύριο στήριγμα του καπιταλισμού στις βιομηχανικά αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι ακριβώς το κομμάτι της εργατικής τάξης που είναι οργανωμένο στη ΙΙ και ΙΙ ½ Διεθνή. Αν η αστική τάξη δεν στηριζόταν σ’  αυτό το κομμάτι των εργατών, σ’  αυτά τα αντεπαναστατικά στοιχεί μέσα στην εργατική τάξη, θα ήταν εντελώς ανίκανη να κρατηθεί…»

 

(Άπαντα, Τόμος 44, σελ 34-38, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»)

Σχετικά άρθρα