Σάπιος καπιταλισμός και εξαθλίωση

Σάπιος καπιταλισμός και εξαθλίωμένη κοινωνία

Η βαθειά δομική κρίση του καπιταλισμού, που συνεχώς βυθίζει στην ύφεση ακόμα  και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, δημιουργεί νέα δεδομένα και συνεπώς καινούργιες συνθήκες στις κοινωνίες. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη η κρίση  έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση την εργατική τάξη τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και την φτωχή αγροτιά…

Διαβάστε την Συνέχεια…

 


 

Σάπιος καπιταλισμός και εξαθλίωμένη κοινωνία

Η βαθειά δομική κρίση του καπιταλισμού, που βυθίζει στην ύφεση ακόμα  και τις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, δημιουργεί νέα δεδομένα και συνεπώς καινούργιες συνθήκες στις κοινωνίες. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη η κρίση  έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση την εργατική τάξη τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και την φτωχή αγροτιά, με την ανεργία να πλησιάζει σε εκρηκτικά επίπεδα, και την φτώχια και εξαθλίωση να εξαπλώνεται σε μεγάλα ποσοστά .
Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί η κρίση του συστήματος στις  πλάτες τους, έχουν απλωθεί σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο από την Πορτογαλία έως την Βουλγαρία.

Στην Ελλάδα η κατάσταση της οικονομίας  συνεχώς επιδεινώνεται  με την ύφεση για το 2013 να είναι πάνω από 4% , την ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 27,5%  στα επίπεδα του 1960 την περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης, και οι προβλέψεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για το 2014 είναι ότι θα ξεπεράσει το 30%.
Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα με τους ντόπιους και διεθνείς κεφαλαιοκράτες, για να ξεπεράσει την κρίση του, με όργανο το Μαύρο Μέτωπο της Κυβέρνησης  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιβάλλουν την μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από 37 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια με την αγοραστική τους δύναμη να  βρίσκεται στα επίπεδα του 2000.  Ταυτόχρονα ισοπεδώνουν και διαλύουν όλες τις κοινωνικές δομές , Υγεία – Παιδία  κοινωνική ασφάλιση την ίδια ώρα που χαρίζουν στους τραπεζίτες 50 δις και στους εργολάβους 7 δις από την παραχώρηση των διοδίων έως το 2035 και αφού τους χρηματοδοτούν  με 3 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ για την συνέχιση των αυτοκινητοδρόμων. Και για να βοηθήσουν την «ανάπτυξη» περνάνε και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για να αυξήσουν τα κέρδη των βιομηχάνων με την μείωση του εργατικού κόστους. Η επίθεση ενάντια στο εισόδημα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων δεν έχουν τελειωμό. Με αποτέλεσμα, το 30 % των λαϊκών στρωμάτων, να  βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και αποκλεισμένο από όλες τις κοινωνικές παροχές.

Όλα αυτά τα μέτρα τα παίρνουν για να δημιουργήσουν «ευνοϊκό περιβάλλον» για να έρθουν οι επενδύσεις και η Ανάπτυξη. Κάποια αναιμική ανάπτυξη πιθανόν να υπάρξει αλλά σίγουρα όχι προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αλλά για  όφελος των Καπιταλιστών. Είναι βέβαιο ότι μεγάλο ποσοστό του 1,5 εκατ. Ανέργων θα παραμείνει αποκλεισμένο από την απασχόληση και συνεχώς θα εξαθλιώνεται.
Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα  για να σταθεί και να επιβιώσει το μόνο που μπορεί να «προσφέρει» στην κοινωνία είναι φτώχεια και εξαθλίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανεπτυγμένη καπιταλιστική γερμανική οικονομία με τα τεράστια πλεονάσματα και υπερκέρδη της άρχουσας τάξης όπου το 15% του πληθυσμού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας .
Είναι πλέον φανερό ότι είναι επιτακτικό το καθήκον της εργατικής τάξης με συμμάχους την φτωχή αγροτιά να οργανώσει την ανατροπή του σαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος  για την εγκαθίδρυση της σχεδιασμένης Σοσιαλιστικής οικονομίας .
Είναι επιτακτικό το καθήκον της εργατικής τάξης να ορθώσει το δικό της Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο ενάντια στο Μαύρο μέτωπο της καπιταλιστικής καταπίεσης και εξαθλίωσης των λαϊκών μαζών.

Α.Κ.

Σχετικά άρθρα