ΟΤΟΕ:ΚΟΥΦΙΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ, του Νοταρά Γ.

ΚΟΥΦΙΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι θριαμβολογίες της ΟΤΟΕ και των παρατάξεων που την αποτελούν, για την απόρριψη από την πλειοψηφία της Βουλής της κυβερνητικής τροπολογίας για την ένταξη των τραπεζοϋπαλληλικών ταμείων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ, δεν μπορούν να σκεπάσουν την ουσία του προβλήματος, από την πλευρά του εργατικού κινήματος. Ότι δηλαδή, η ηγεσία της ΟΤΟΕ και όλες οι παρατάξεις που την υποστήριξαν στις συντεχνιακές αυτές διεκδικήσεις αποσκοπούν στον διαχωρισμό των τραπεζοϋπαλλήλων από τους υπόλοιπους εργαζόμενους σ΄ ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Διαβάστε την Συνέχεια…


 

ΚΟΥΦΙΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Με αφορμή την απόρριψη από την πλειοψηφία της Βουλής της κυβερνητικής τροπολογίας για την ένταξη των τραπεζοϋπαλληλικών ταμείων υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ, σύσσωμες οι παρατάξεις της ΟΤΟΕ ξέσπασαν σε θριαμβολογίες. Και με βαρύγδουπες ανακοινώσεις απέδωσαν την μη ψήφιση της τροπολογίας αυτής στην διήμερη απεργία 24 κα 25 Οκτωβρίου, που ομόφωνα κήρυξε η ΟΤΟΕ με κύριες διεκδικήσεις την εξαίρεση των ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΥΤΕΚΩ) από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ και για την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ).
Οι θριαμβολογίες αυτές, όμως, δεν μπορούν να σκεπάσουν την ουσία του προβλήματος από την πλευρά του εργατικού κινήματος. Ότι δηλαδή,η ηγεσία της ΟΤΟΕ και όλες οι παρατάξεις που την υποστήριξαν στις συντεχνιακές αυτές διεκδικήσεις αποσκοπούν στον διαχωρισμό των τραπεζοϋπαλλήλων από τους υπόλοιπους εργαζόμενους σ΄ ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σ΄ ένα ζήτημα που έπρεπε, όλες μαζί οι οργανώσεις των εργαζομένων,  να αναπτύξουν κοινή πάλη για κοινές λύσεις για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με κατακτήσεις που να εξασφαλίζουν μια ανθρώπινη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ηγεσία και οι παρατάξεις της ΟΤΟΕ, προτίμησαν να «διεκδικήσουν» ξεχωριστή προνομιακή μεταχείριση για τον τραπεζικό χώρο, τραβώντας μια βαθιά διαχωριστική διασπαστική γραμμή μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων και του υπόλοιπου εργατικού κινήματος!! Αντί να παλέψουν για μια ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων και των οργανώσεών τους για το σημαντικό αυτό πρόβλημα αυτοί προτίμησαν να τους διαχωρίσουν σε αυτούς που καταδικάζονται σε μια υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ) και σε άλλους που «δικαιούνται» να εξαιρεθούν για μια ξεχωριστή μεταχείριση.
Για μια τέτοια διαχωριστική πολιτική οι κούφιες γραφειοκρατικές θριαμβολογίες φαντάζουν ως κακόγουστο αστείο και κοροϊδία. Ιδιαίτερα όταν ο υπουργός Στουρνάρας δήλωσε ότι θα επαναφέρει την ρύθμιση για τον ΕΟΠΥΥ μέσα στο πολυνομοσχέδιο του πακέτου των μέτρων.
Ισχυρίζονται ότι η απόρριψη της κυβερνητικής τροπολογίας στη Βουλή ήταν αποτέλεσμα της ανοργάνωτης και με μικρή συμμετοχή διήμερης απεργίας της ΟΤΟΕ (για παράδειγμα, στην πρώην Αγροτική η συμμετοχή στις 24/10 ήταν 6,55%, ενώ στις 25/10 ήταν 2,21%)!!! Και πολύ περισσότερο όταν και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η μη έγκριση της τροπολογίας αυτής (η οποία εκτός από τα ταμεία υγείας των τραπεζών συμπεριλάμβανε και τους κλάδους των υγειονομικών, των μηχανικών , των νομικών και των δημοσιογράφων με τις γνωστές διασυνδέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς με όλα τα κόμματα και τον κρατικό μηχανισμό) ήταν προϊόν κοινοβουλευτικών και κομματικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων!!
Κάποιοι συνδικαλιστές αριστερών παρατάξεων -οι οποίες πρωτοστάτησαν στην προώθηση της διαχωριστικής συντεχνιακής λογικής και στις θριαμβολογίες- ισχυρίζονται πως αν και γνωρίζουν ότι η πραγματική αιτία της απόρριψης της τροπολογίας στη Βουλή είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι θριαμβολογικές ανακοινώσεις τους σκοπεύουν να εξυψώσουν το ηθικό των εργαζομένων!! Αστείοι ισχυρισμοί που δείχνουν πόσο υποτιμάνε την νοημοσύνη των εργαζομένων και το επίπεδο συνείδησης τους.
Αυτή η λογική δυστυχώς ενισχύει το παιχνίδι των «τουφεκιών στον αέρα» που παίζουν οι συμβιβασμένες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις βοηθά στο έργο που έχουν αναλάβει. Της αποδιοργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της διάλυσης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων. Τους βοηθάει να παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους ότι οι άσφαιρες αυτές “τουφεκιές” είναι ο «αγώνας» που χρειαζόμαστε.
Οι παρατάξεις της αριστεράς της ΟΤΟΕ δεν θάπρεπε να στηρίζουν συντεχνιακές διεκδικήσεις που διαχωρίζουν τους εργαζόμενους στις τράπεζες από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα και αποσκοπούν στην προνομιακή μεταχείριση των τραπεζοϋπαλλήλων για ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Αντίθετα, μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, θάπρεπε να παλεύουν για ένα Ενιαίο Ασφαλιστικό Συνταξιοδοτικό Φορέα κάτω από την διοίκηση των ίδιων των ασφαλισμένων, με εξασφαλισμένες τις ανώτερες κατακτήσεις για όλους τους εργαζόμενους, με συντάξεις που θα κάλυπταν τις σημερινές ανάγκες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που θα εξασφάλιζε την υγεία όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Θάπρεπε να αγωνίζονται σταθερά για την οργάνωση και την εργατοδημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας, τον συντονισμό των κοινών αγώνων με ολόκληρο το εργατικό κίνημα, για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο όλων των παρατάξεων και οργανώσεων του εργατικού κινήματος. ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για την αποτελεσματική απόκρουση των αντεργατικών μέτρων που διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εξαθλιώνουν τις συντάξεις, καταστρέφουν την δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χτυπάνε όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και κατακρημνίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.

6/11/2012
ΝΟΤΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετικά άρθρα