Η Εργατική Δημοκρατία για την Πρωτοβουλία των 1000

Η θέση της Κίνησης Εργατικής Δημοκρατίας

για την Πρωτοβουλία των Χιλίων

Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η Κίνηση Εργατικής Δημοκρατίας, ένθερμα χαιρετίζει και υποστηρίζει την «Πρωτοβουλία των Χιλίων για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο διεξόδου», έξω από το πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην παραπέρα ανάπτυξη, το δυνάμωμα και την συγκρότηση της πρωτοβουλίας αυτής, με το ξεκαθάρισμα των στόχων της στην διαδικασία των συζητήσεων που πρόκειται να γίνουν.
Θεωρούμε ωστόσο εξ΄ αρχής αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε ότι, κατά την γνώμη μας, θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη, άμεσα τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, του αγώνα για το Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο των εργατών, για την Εργατική Συμμαχία όλων των εργαζόμενων και των ανέργων, ελλήνων και μεταναστών μαζί, ενάντια στην ληστρική επίθεση της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατίας και για το τσάκισμα της ναζιστικής απειλής που έχει προβάλλει…

Διαβάστε την Συνέχεια…

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας των 1000…


Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Η Κίνηση Εργατικής Δημοκρατίας, ένθερμα χαιρετίζει και υποστηρίζει την «Πρωτοβουλία των Χιλίων για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο διεξόδου», έξω από το πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Και δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην παραπέρα ανάπτυξη, το δυνάμωμα και την συγκρότηση της πρωτοβουλίας αυτής, με το ξεκαθάρισμα των στόχων της στην διαδικασία των συζητήσεων που πρόκειται να γίνουν.
Θεωρούμε ωστόσο εξ΄ αρχής αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε ότι, κατά την γνώμη μας, θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη, άμεσα τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, του αγώνα για το Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο των εργατών, για την Εργατική Συμμαχία όλων των εργαζόμενων και των ανέργων, ελλήνων και μεταναστών μαζί, ενάντια στην ληστρική επίθεση της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατίας και για το τσάκισμα της ναζιστικής απειλής που έχει προβάλλει.
Η ιστορία της παγκόσμιας πάλης των τάξεων, έχει από καιρό κάνει ξεκάθαρο και δεν αφήνει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι οι συμφωνίες κορυφών και τα λεγόμενα πλατειά «λαϊκά» πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, αν δεν βασίζονται και δεν ακολουθούν το ταξικό ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, είναι προορισμένα να προκαλέσουν νέες συμφορές στο κίνημα των εκμεταλλευομένων μαζών. Και μόνο το παράδειγμα της «Λαϊκής Ενότητας» της Χιλής του 1973 (σύμπραξη Σοσιαλιστικού και Κομμουνιστικού Κόμματος κλπ) είναι νομίζουμε αρκετό για να αντλήσει ο καθένας μας τα κατάλληλα μαθήματα. Εκείνα τα μαθήματα που πολύ πιο πριν από την συμφορά της Χιλής, μάταια είχε διδάξει σε όλον τον κόσμο ο επαναστατικός μαρξισμό!
Για τους λόγους αυτούς, η Κίνησή μας, που από την ίδρυσή της αγωνίζεται σταθερά για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, καλούσε πάντα και καλεί και τώρα, πολύ περισσότερο, όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα τους κομμουνιστές, να συμπράξουν ενάντια στην διάσπαση της εργατικής τάξης εφαρμόζοντας την πολιτική και την τακτική του Ενιαίου Ταξικού Μετώπου των εργατών, σαν βάση και ηγέτιδα δύναμη του μετώπου όλων των εκμεταλλευομένων. Να ακολουθήσουν δηλαδή την πολιτική και την τακτική του επαναστατικού μαρξισμού, που ξανά και ξανά έχει αποδειχτεί η ορθότητά της. κόντρα στον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό των ρεφορμιστικών «Λαϊκών Μετώπων» και των σεχταριστικών κατασκευών.
Με αυτή την αφετηρία, η Κίνηση της Εργατικής Δημοκρατίας, καλεί και πάλι όλους του πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης και της νεολαίας και τους μαχητές όλων των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς, να συστρατευτούν δυναμικά στην «Πρωτοβουλία των Χιλίων» και να παλέψουν μαζί μας για την δημιουργία (πρώτα και κύρια) του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου ταξικής πάλης, με βάση τα προβλήματα που προκαλεί η καπιταλιστική επίθεση και η φασιστική απειλή.
Να δημιουργήσουμε δηλαδή την απαραίτητη στερεή βάση, να ορθώσουμε το ενωμένο εργατικό κίνημα στον ιστορικό ηγετικό του ρόλο. Έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πολιτικούς όρους για το ευρύτερο μέτωπο όλων των εκμεταλλευόμενων στην προοπτική της ρήξης με την καπιταλιστική εξουσία.
Άμεσα τώρα να παλέψουμε για να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και σε κάθε εργατικό σωματείο. Συνελεύσεις ελεύθερες, χωρίς οποιουσδήποτε γραφειοκρατικούς περιορισμούς. Που θα συζητήσουν αβίαστα και θα εκλέξουν αντιπροσώπους, αναλογικά απ΄ όλες τις τάσεις, για ένα ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Για το Συνέδριο του Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, που θα επεξεργαστεί το σχέδιο δράσης ολόκληρης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και του φασισμού που σήκωσε ξανά κεφάλι.
Η ανασύνταξη και η ανόρθωση του εργατικού κινήματος είναι το κλειδί όλων των επερχόμενων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία για την συνεργασία στην δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Μόνο με την ανάδειξη του ενωμένου κινήματος της εργατικής τάξης σε ηγέτιδα κοινωνική δύναμη μπορούν να αποσπαστούν οι απελπισμένες μικροαστικές και αγροτικές μάζες από την επιρροή της αστικής τάξης και της φασιστικής αντίδρασης.
Αν η «Πρωτοβουλία των Χιλίων…» ακολουθήσει σταθερά αυτή την εργατική ταξική κατεύθυνση. Αν απορρίψει τις επικίνδυνες αυταπάτες που σπέρνει η αριστεροδημοκρατική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αν συνδέσει αποφασιστικά την παρουσία της με την πάλη για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, για την ταξική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, πάνω στην βάση των απαραίτητων μεταβατικών διεκδικήσεων, θα μπορέσει, πιστεύουμε, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και εξελίξεις. Ανοίγοντας τον δρόμο για την συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και για το τσάκισμα ολόκληρης της αστικής αντίδρασης, με την επιβολή της εργατικής εξουσίας, την εγκαθίδρυση της Κυβέρνησης Εργατών και φτωχών Αγροτών, και όχι βέβαια μιας ψευδεπίγραφης αστικοδημοκρατικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ονειρεύεται να ξεκολλήσει από τις λάσπες τον αποσυντιθέμενο καπιταλισμό της ιμπεριαλιστικής παρακμής.

11/11/2012
Η Οργανωτική Επιτροπή της
Κίνησης Εργατικής Δημοκρατίας


 

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας των 1000…

Υπογράψτε – στηρίξτε το παραπάνω κείμενο και την Πρωτοβουλία

Σχετικά άρθρα