Η Επικαιρότητα των ιδεών του Επαναστατικού Μαρξισμού

ΠΑΛΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ;

Η δεκάχρονη, αλλά και ολόπλευρη κρίση που δέρνει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, και ιδιαίτερα η ολέθρια επιδημία του Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αφήνουν πλέον καμιάν απολύτως αμφιβολία για την χρεοκοπία, την ιστορική παρακμή και το σάπισμα του αστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Κι’ επομένως για την πλήρη διάψευση όλων των ιδεαλιστικών θεωριών και δογμάτων που πασχίζουν μάταια να τον κρατήσουν στη ζωή.

Διαβάστε την Συνέχεια...

 


 

 

ΠΑΛΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ;

 

Η δεκάχρονη, αλλά και ολόπλευρη κρίση που δέρνει τον παγκόσμιο καπιταλισμό, και ιδιαίτερα η ολέθρια επιδημία του Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αφήνουν πλέον καμιάν απολύτως αμφιβολία για την χρεοκοπία, την ιστορική παρακμή και το σάπισμα του αστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Κι’ επομένως για την πλήρη διάψευση όλων των ιδεαλιστικών θεωριών και δογμάτων που πασχίζουν μάταια να τον κρατήσουν στη ζωή.

Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, ακόμα και αστοί διανοούμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις επιστημονικές αναλύσεις του Κ. Μαρξ και του Φ. Ένγκελς στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν τις εξελίξεις. Δικαιώνοντας έτσι τους δύο αυτούς θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού, της επιστήμης όλων των επιστημών.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνο οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί υπηρέτες τους, δεξιοί «αριστεροί» και «προοδευτικοί»>, που αγωνίζονται με όλα τα μέσα ν’ αποδείξουν την δήθεν ανεδαφικότητα και τον αναχρονισμό των κομμουνιστικών ιδεών του μαρξισμού. Μαζί με ολόκληρη αυτή την αστική αντίδραση, συμπαρατάσσονται και καμπόσοι πρώην οπαδοί των ιδεών του επαναστατικού μαρξισμού!

Αυτοί οι πρώην επαναστάτες, που μάχονταν κάποτε μαζί μας ενάντια στους παραχαράκτες του μαρξισμού, ενάντια στους αναθεωρητές ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας και του σταλινισμού, απογοητευμένοι τώρα από τις νέες ήττες του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος, ανακάλυψαν πως για όλα τελικά φταίει αυτός ο ίδιος ο μαρξισμός. Πιο συγκεκριμένα αυτοί τώρα, χωρίς ντροπή, υποστηρίζουν ξετσίπωτα ότι οι ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού έχουν πια παλιώσει και ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα!!

Στο πέλαγος της μικροαστικής σύγχυσης που βολοδέρνουν δεν βλέπουν την νέα επερχόμενη κι’ ακόμα βαθύτερη κρίση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, την όξυνση των ενδοϊμπερεαλιστικών αντιθέσεων και συγκρούσεων, τις επαναστατικές εκρήξεις που πυκνώνουν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, την κλιματική συμφορά που προκαλεί το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και απειλεί με αφανισμό την ανθρωπότητα! Δεν βλέπουν δηλαδή ότι το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων δικαιώνουν αδιάκοπα τις επιστημονικές αναλύσεις και προοπτικές του μαρξισμού και απαιτούν την ανάπτυξη της πάλης των κομμουνιστιών για την νίκη των επαναστατικών μαρξιστικών ιδεών ενάντια στους κάθε είδους συνθηκολόγους, ηττοπαθείς αναθεωρητές.

Μετά τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της πλειοψηφίας των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης και της Κομμουνιστικής διεθνούς, η παγκόσμια αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα έχει αδιάψευστα αποδείξει ότι η θανάσιμη αγωνία του καπιταλισμού και της ανθρωπότητας είναι ζήτημα κρίσης επαναστατικής ηγεσίας του παγκόσμιου προλεταριάτου. Και μόνο οι πανικόβλητοι μικροαστοί συνθηκολόγοι αποδίδουν την κρίση αυτή στις επαναστατικές ιδέες του μαρξισμού. Επιβεβαιώνοντας την επιφανειακή σχέση τους με το επαναστατικό κίνημα και αδυναμία κατανόησης των αληθινών μαρξιστικών ιδεών.

Γνήσιος μαθητής του Μαρξ και του Ένγκελς, ο πρώτος Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Παντελής Πουλιόπουλος, υπερασπίζοντας τον μαρξισμό ενάντια στους πλαστογράφους του, έγραφε:

«Από την ίδια την ουσία του ο μαρξισμός δεν είναι δόγμα κλειστό, ακίνητο. Προϋποθέτει ίσα-ίσα την δυνατότητα και την αναγκαιότητα της κατοπινής του ανάπτυξης. Με τα δεδομένα της ολοένα καινούριας πείρας και με τις νέες ανακαλύψεις της επιστήμης, ο μαρξισμός  – η ίδια η μέθοδος του- το απαιτούσε εξαρχής όχι μόνο να ελέγχεται κάθε φορά για να επαληθευτεί, αλλά και να πλουτίζεται με νέες θεωρητικές κατακτήσεις. Το δέντρο του μαρξισμού με τις δυνατές του ρίζες χωμένες στο γόνιμο έδαφος της ιστορικής πραγματικότητας, που τις απλώνει ολοένα βαθύτερα, ολοένα ψηλότερα τεντώνει τα κλαδιά του και ολοένα θα πλουτίζεται με νέες διακλαδώσεις ξεπεταγμένες από το ρωμαλέο κορμό της πηγαίας του διδασκαλίας … Κριτήριο επαληθευτικό κάθε θεωρίας -η πράξη. «Εν αρχή ην η πράξις.» Όλες οι νέες πραγματικότητες που μετά τον θάνατο των δύο ιδρυτών η εξέλιξη παρουσίασε ή η επιστήμη διακρίβωσε με τα νέα τελειότερα εργαλεία παρατήρησης, πειραματισμού και λογικής αφαίρεσης, δεν έκαναν ως τώρα τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν την επιστημονική ορθότητα των μαρξιστικών αναλύσεων…» (Π. Πουλιόπουλος, Αύγουστο 1941, 1η επέτειο του θανάτου του Τρότσκι-Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού)

Τι έχουν άραγε να πούνε οι πρώην οπαδοί του μαρξισμού; Μπορούνε τάχα ν’ αποδείξουν την επιστημονική ορθότητα των μικροαστικών ανοησιών που τόσο ξεδιάντροπα ξεστομίζουν;

Σχετικά άρθρα