Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, Λαϊκό Μέτωπο και φασισμός

Μόνο με την ανεξάρτητη ταξική πάλη για τον σοσιαλισμό

η εργατική τάξη μπορεί να συντρίψει το φασιστικό τέρας

…το τέρας του φασισμού είναι αυτός ο ίδιος ο παρακμασμένος καπιταλισμός, στα τελευταία στάδια επιβίωσής του. Και είναι, συγχρόνως, η απόδειξη της ιστορικής καθυστέρησης της ηγεσίας του προλεταριάτου και των άλλων κοινωνικών δυνάμεων του σοσιαλισμού.
Μπροστά στην σημερινή επανεμφάνιση της φασιστικής απειλής, καθώς καταρρέει η σαπισμένη κεφαλαιοκρατική εξουσία με την «δημοκρατική» μορφή της και προβάλλει έντονα η επείγουσα επιτακτική ανάγκη της επαναστατικής ταξικής πάλης του προλεταριάτου για τον σοσιαλισμό, πανικόβλητοι οι ηγέτες των εκφυλισμένων εργατικών κομμάτων, σπεύδουν και πάλι να προωθήσουν και να «ανανεώσουν» την χρεοκοπημένη, ιστορικά αδιέξοδη αστικοδημοκρατική πολιτική τους, την πολιτική των «πλατειών λαϊκών μετώπων», δηλαδή την πολιτική της σύμπραξης και της συμμαχίας με δυνάμεις του γερασμένου καπιταλισμού, με κομμάτια της σαπισμένης καταρρέουσας κεφαλαιοκρατικής εξουσίας…

Διαβάστε την Συνέχεια...


 

Μόνο με την ανεξάρτητη ταξική πάλη για τον σοσιαλισμό

η εργατική τάξη μπορεί να συντρίψει το φασιστικό τέρας

Από τα χρόνια του μεσοπολέμου και του δεύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τα βαρβαρικά εγκλήματα των φασιστικών και ναζιστικών καθεστώτων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ιαπωνίας, με την φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας που γνώρισε η ανθρωπότητα στα 5 χρόνια της αγριανθρωπικής σύγκρουσης των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συγκροτημάτων, με τα Άουσβιτς και τα Μπούχελβαντ, η ιστορία μίλησε και αποφάνθηκε τελεσίδικα για το τι πραγματικά αντιπροσωπεύει και τι εστί φασισμός, ναζισμός ή εθνικοσοσιαλισμός.
Στην εποχή της θανάσιμης αγωνίας του, ο γερασμένος καπιταλισμός, στην αναπτυσσόμενη οικονομικοκοινωνική κρίση και αποσύνθεσή του, γεννάει και προωθεί στην σκηνή της ταξικής πάλης, την πιο μαύρη πολιτική αντίδραση, το φασιστικό τέρας, με τα διάφορα εθνικιστικά χρώματα, σύμβολα και πρόσωπα: Μουσολίνι, Φράνκο, Χίτλερ, Σαλαζάρ, Χιροχίτο κλπ.
Με δύο λόγια, το τέρας του φασισμού είναι αυτός ο ίδιος ο παρακμασμένος καπιταλισμός, στα τελευταία στάδια επιβίωσής του. Και είναι, συγχρόνως, η απόδειξη της ιστορικής καθυστέρησης της ηγεσίας του προλεταριάτου και των άλλων κοινωνικών δυνάμεων του σοσιαλισμού.
Μπροστά στην σημερινή επανεμφάνιση της φασιστικής απειλής, καθώς καταρρέει η σαπισμένη κεφαλαιοκρατική εξουσία με την «δημοκρατική» μορφή της και προβάλλει έντονα η επείγουσα επιτακτική ανάγκη της επαναστατικής ταξικής πάλης του προλεταριάτου για τον σοσιαλισμό, πανικόβλητοι οι ηγέτες των εκφυλισμένων εργατικών κομμάτων, σπεύδουν και πάλι να προωθήσουν και να «ανανεώσουν» την χρεοκοπημένη, ιστορικά αδιέξοδη αστικοδημοκρατική πολιτική τους, την πολιτική των «πλατειών λαϊκών μετώπων», δηλαδή την πολιτική της σύμπραξης και της συμμαχίας με δυνάμεις του γερασμένου καπιταλισμού, με κομμάτια της σαπισμένης καταρρέουσας κεφαλαιοκρατικής εξουσίας.
Κι ας έχει αποδείξει άπειρες φορές η ιστορία ότι η πολιτική αυτή της ταξικής συνεργασίας, όχι μόνο δεν μπορεί να νικήσει τις δολοφονικές ορδές του φασισμού κα ούτε μπορεί να βγάλει την κοινωνία από την καπιταλιστική κρίση, μα είναι αντίθετα η πολιτική της απελπισμένης μικροαστικής προσπάθειας για την σωτηρία και την αναστύλωση της σαπισμένης κεφαλαιοκρατικής εξουσίας, της καμουφλαρισμένης, δήθεν δημοκρατικής, δικτατορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτής ακριβώς της «δημοκρατίας» που έχει ανάγκη και επιστρατεύει τις φασιστικές συμμορίες για να επιβιώσει.
Πιο συγκεκριμένα, σ΄ αυτήν εδώ την πιο προχωρημένη φάση κρίσης και αποσύνθεσης του παγκόσμιου και του ελληνικού καπιταλισμού. Την ώρα που στη χώρα μας βαθαίνει και οξύνεται η κοινωνικοπολιτική κρίση. Κι  ενώ έχει ήδη σηκώσει απειλητικά το απαίσιο κεφάλι του το φασιστικό τέρας, με την μορφή του «Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή». Όταν οι εργατικές και λαϊκές μάζες, ανήσυχες ψάχνουν τον δρόμο για να βγουν από τον βάλτο της σαπισμένης καπιταλιστικής «δημοκρατίας». Οι δήθεν ριζοσπάστες και οι περισσότεροι ηγέτες της επίσημης αριστεράς μας, γαντζώνονται στο πτώμα της αστικής «δημοκρατίας» και προτάσσουν με πάθος την συνθηκολόγα πολιτική των «πατριωτικών λαϊκών μετώπων». Την πολιτική «εκδημοκρατισμού» της ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής ένωσης!! Την πολιτική που έχει στοιχίσει αμέτρητες ήττες στο παγκόσμιο και ελληνικό εργατικό κίνημα. Εκείνη ακριβώς την πολιτική που στρώνει τον δρόμο για την άνοδο και την επικράτηση της φασιστικής πανούκλας.
Γι΄ άλλη μια φορά, οι σοφές κεφαλές της προσαρμοσμένης «ρεαλιστικής» αριστεράς, αποδείχνουν την ανικανότητά τους να αντλήσουν οποιοδήποτε μάθημα από τα παθήματα και τις τραγωδίες της παγκόσμιας πάλης των τάξεων και ιδιαίτερα σ΄ αυτή την εποχή της ιμπεριαλιστικής παρακμής του παγκόσμιου καπιταλισμού, την εποχή της θανάσιμης πάλης ανάμεσα στις δυνάμεις της καπιταλιστικής αντίδρασης (με όλες τις μορφές της) και τις δυνάμεις του σοσιαλισμού.
Ωστόσο, ο επαναστατικός μαρξισμός, η διεθνιστική μαρξιστική αριστερά, βασισμένη ακριβώς στα μαθήματα του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος, έχει έγκαιρα κάνει ξεκάθαρο ότι η πολιτική της συνεργασίας των τάξεων, η πολιτική των δήθεν «λαϊκών μετώπων» για την υπεράσπιση της σαπισμένης και χρεοκοπημένης κεφαλαιοκρατικής «δημοκρατίας», «κάνει βέβαιη την νίκη του φασισμού» (Π. Πουλιόπουλος). Αντίθετα, η μόνη πολιτική που μπορεί να εξασφαλίσει την νίκη της εργατικής τάξης και την συντριβή της φασιστικής αντίδρασης, είναι η μέθοδος της ανεξάρτητης ταξικής πάλης, το Ενιαίο Μέτωπο των προλεταριακών μαζών, ενάντια σε κάθε μορφή της ταξικής εξουσίας. Μόνο με αυτή την πολιτική, η εργατική τάξη και ο εκμεταλλευόμενος λαός, μπορούν να υπερασπιστούν τις καταχτημένες δημοκρατικές ελευθερίες τους και να συντρίψουν στ΄ αλήθεια την μαύρη καπιταλιστική αντίδραση του φασισμού που έχει προβάλλει.
Με τα αποσπάσματα που παραθέτουμε στη συνέχεια –παρμένα από κείμενο που γράφτηκε τον Ιούνη 1937 από τον πρώην Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ (1924-1926), τον επαναστάτη μαρξιστή Παντελή Πουλιόπουλο– ο μαρξισμός έχει αποκαλύψει ότι η πολιτική των «Λαϊκών Μετώπων» είναι μια θανάσιμη παγίδα για το κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων δυνάμεων του σοσιαλισμού. Ο φασισμός και ο σαπισμένος καπιταλισμός που τον γεννάει θα νικηθούν μόνο από το ενιαίο μέτωπο ανεξάρτητης ταξικής πάλης των εργατών και όλων τω εκμεταλλευόμενων.
Οι πρωτοπόροι αριστεροί μαχητές, πρέπει το γρηγορότερο να βγάλουν τα μαθήματά τους από τα ως τώρα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της συνεργασίας με κόμματα του κεφαλαίου («Λαϊκό Μέτωπο») και να παλέψουν δυναμικά, σύμφωνα με τον επαναστατικό μαρξισμό, για την δημιουργία του ενιαίου μετώπου, της Εργατικής Ταξικής Συμμαχίας, με προοπτική την εξουσία των Εργατικών Συμβουλίων, την Κυβέρνηση Εργατών Φτωχών Αγροτών και τον σοσιαλισμό.

 


 

Αποσπάσματα από κείμενο του Π. Πουλιόπουλου

«Λαϊκό Μέτωπο, Φασισμός και μεσαίες τάξεις

Η πολιτική του Λαϊκού Μετώπου δε μπορεί να δώσει καμιά αποτελεσματική άμυνα κατά του φασισμού, γιατί ο φασισμός αποδείχτηκε ότι είναι ή πολιτική στην οποία ωθείται αναπότρεπτα ο παρακμασμένος καπιταλισμός στη σημερινή του φάση, αν το προλεταριάτο δεν τον ανατρέψει. Κάθε άλλη πολιτική, εκτός από την επαναστατική πολιτική για την ανατροπή ολόκληρου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, όχι μόνο είναι ανίσχυρη μπροστά στο φασισμό, άλλά ίσα – ίσα κάνει βέβαιη τη νίκη του φασισμού
Πραγματικά το Λαϊκό Μέτωπο είναι ανίκανο νά κινητοποιήσει τις μεσαίες τάξεις κάτω από την ηγεσία τής εργατικής τάξης πού δίχως αυτή είναι αδύνατη η νίκη των εργαζομένων. Αφού το Λαϊκό Μέτωπο υποχρεώνει την εργατική τάξη νά εγκαταλείψει το δικό της ανεξάρτητο πρόγραμμα και την ανεξάρτητη ταξική ηγεσία της, αφήνει τις μεσαίες τάξεις εύκολη λεία στην ασύστολη κοινωνική δημαγωγία των φασιστών κι έτσι επιτρέπει στο φασισμό νά αποχτήσει μια μαζική βάση πού του είναι απαραίτητη για ν’ ανεβεί στην εξουσία…»

…………………

«Λαϊκό Μέτωπο και Ενιαίο Μέτωπο


Το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει καμιά σχέση με το Ενιαίο Μέτωπο.
Το Ενιαίο Μέτωπο είναι ένα από τα κυριότερα μέσα τής προλεταριακής πάλης. Είναι μια συμφωνία για κοινή δράση πάνω σε ένα ορισμένο πεδίο, για ορισμένες κοινές επιδιώξεις, και αποκλείει απόλυτα κάθε θυσία προγράμματος και αρχών, αποκλείει κάθε λογής εγκατάλειψη της πολιτικής της εργατικής τάξης και του επαναστατικού της κόμματος. Το επαναστατικό κόμμα μέσα στο Ενιαίο Μέτωπο διατηρεί ακέραιο το πρόγραμμα της ανεξάρτητης ταξικής πάλης για την εργατική και Εργατοαγροτική εξουσία και για το σοσιαλισμό.
Αντίθετα το Λαϊκό Μέτωπο είναι ένας συνασπισμός πολιτικός για σκοπούς γενικούς πού προϋποθέτει ότι το εργατικό κόμμα εγκατέλειψε τους ανεξάρτητους σκοπούς της εργατικής τάξης και την υπέταξε στους γενικούς σκοπούς της αστικής τάξης στο όνομα της (αστικής) δημοκρατίας. Στη σημερινή μάλιστα πράξη η εγκατάλειψη αυτή γίνεται, ιδίως από τα κόμματα τής Κομμουνιστικής Διεθνούς, όχι μόνο ουσιαστικά, άλλά και τυπικά. Ο ιδεολογικός εκφυλισμός των κομμάτων αυτών έχει σήμερα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε συζητούνε στη Γαλλία επίσημα τη συγχώνευση με τό κλασικό κόμμα των σοσιαλπροδοτών, μέσα δηλαδή σε ένα ενιαίο κόμμα μεταρρυθμιστικό – «σοσιαλιστικό», όπου και το όνομα κομμουνισμός θα χανότανε ακόμα, αφού πρώτα χάθηκε πια η ουσία του μέσα στην πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
Σε ριζική αντίθεση προς το Λαϊκό Μέτωπο της συνεργασίας των τάξεων, ο επαναστατικός μαρξισμός και οι κομμουνιστές – διεθνιστές αντιπαρατάσσουν το Ενιαίο Μέτωπο Πάλης πού μπορεί νά αγκαλιάσει τις πιο πλατιές μάζες στην προοδευτική ανάπτυξη των αγώνων του κατά του κεφαλαίου και της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας…»

…………………

«…Η εργατική τάξη μπορεί να καταλάβει την πολιτική εξουσία μόνο άμα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της ανεξάρτητης ταξικής πάλης. Πρέπει δηλαδή, σε οποιαδήποτε φάση της σημερινής κρίσης, να αντιτάσσει την ασυμφιλίωτη αντίθεσή της στην αστική τάξη και στο αστικό κράτος, με οποιαδήποτε μορφή κι αν παρουσιάζεται αυτό.
Ο όγκος των μη προλεταριακών μαζών του λαού μπορεί και πρέπει να κερδηθεί με το μέρος της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Αυτό όμως θα κατορθωθεί μόνο όταν η ίδια η εργατική τάξη αποδείξει ότι μπαίνει μπροστά, αποφασιστικός και ικανός ηγέτης στην ανεξάρτητη, επαναστατική πάλη των τάξεων κατά της κεφαλαιοκρατίας που εξουθενώνει κι αυτές τις μάζες του πληθυσμού όπως και το προλεταριάτο…»

Από την μπροσούρα του Π. Πουλιόπουλου

«ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΜΕΤΩΠΑ, Ο 2ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ,

Η ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ»,

Σελίδα 9-11, έκδοση «Μαρξιστική Έρευνα»


 

Σχετικά άρθρα